Çarşamba, Ocak 31, 2007

BEYAZ ÇİKOLATALI CHEESECAKE



Bu çok şık ve lezzetli cheesecake'i arkadaşım Nüket yaptı. Çok ama çok lezzetliydi.
Malzemeler;
Tabanı İçin;
*1 Paket Eti kare bisküvi,
*1 paket Eti Burçak bisküvi ( 5 tanesi ayrılacak )
*200 gr tereyağı,
Cheese malzemesi;
*4 adet yumurta,
*3 kutu mis krema,
*3 kutu labne peynir,
*2 paket vanilya,
*1 adet limon rendesi,
*300 gr toz şeker,
Üstü için;
*175 gr beyaz çikolata,
*1/4 su bardağı krema,
*60 gr bitter çikolata,
Hazırlanışı;
1.Oda sıcaklığındaki tereyağı ile bisküvileri rondo da iyice karıştır.
2.Altına yağlı kağıt sermiş olduğunu 26 cm çapındaki kelepçeli kalıba hazırladığınız bu taban malzemesini bastırarak yayın.
3.Hazırladığınız bu tabanı buzdolabına kaldırın.
4.Peynir, krema ve toz şeker mikser yardımı ile çırpılır. Hepsi karıştıktan sonra çırpmayı kesin.
5.Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayrı ayrı çırptıktan sonra yavaşça peynirli karışıma katın ama çırpmayın. Vanilya ve limon kabuğunu da ekleyerek bir spatula yardımı ile karıştırın.
6.Karışımı buzdolabından çıkardığınız taban malzemesinin üstüne dökün.
7.Kalıbın tabanından dış yan duvarlarına doğru aleminyum folyo ile çevreleyin ve cheesecakenizi, kalıbından biraz daha geniş ve içi su dolu bir kabın içine yerleştirerek 165 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin.
8.Piştikten sonra fırından çıkarmadan 1 saat bekletin.
9.Üstünü süslemek için önce bitter çikolatayı eritin, o beklerken çabuk bir şekilde beyaz çikolatayı eritin ve yine aynı hızla krema ile çırpın. ( Beyaz çikolata çok çabuk donduğu için )Aynı çabuklukla cheesecakenin üstüne dökün, bitter çikolatayı da yuvarlak daireler şeklinde beyaz çikolatanın üstüne dökün ve bir kürdan yardımı ile ileri geri hareketlerle şekillendirin. Arzu ederseniz çikolata ile başka süslemeler de yapabilirsiniz.


10. Haızrladığınız cheesecake i bir gece buzdolabında beklettikten sonra servis yapın. Afiyet Olsun.

OTLU YUMUŞAK POĞAÇA



Bu Poğaçalar da Nükte'ciğimizin annesi Sevgili Filiz'e ait. Filiz pek çok şey hazırlamıştı bizim için. Hepsi de birbirinden güzeldi, ama bu poğaçalar daha da bir güzeldi. İşte tarifi;
Malzemeler;
*1 kutu Becel yağı,( Oda sıcaklığında )
*1 Çay bardağı sıvıyağ,
*1/2 kg yoğurt,
*1 paket kabartma tozu,
*Arzu ettiğiniz cinste ve oranda peynir ( Benim yediğimde sade peyaz peynir vardı)
*1/2 demet ince kıyılmış dereotu.
*Kulak memesi kıvamından daha yumuşak oluncaya kadar un
*Üstüne sürmek için yumurta sarısı.
Hazırlanışı;
1.Tüm malzeme yoğurulacak, unu azar azar ilave edin. Fazla olursa, yumuşak ve gevrek olmuyor.
2.Yoğurduğunuz hamuru ağzı kapalı bir kaba alın ve bir gece buzdolabında bekletin.
3. Ertesi gün hamurdan ufak parçalar alıp elinizle yoğurarak fırın tepsisine dizin. Üstlerine yumurta sarısı sürün.
4.Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar ( takriben yarım saat) pişirin. Afiyet Olsun.

Pazartesi, Ocak 29, 2007

ZEYNEP VE ELİF'İN DOĞUM GÜNLERİ


Zeynep ve Elif'in doğumgünü için aşağıda resmini yayınladığım Çilek evi pastası Pelit'ten ısmarlanmıştı. Ancak Zeynep ve Elif'in yengeleri benimde arkadaşım Nüket onlara bir sürpriz yapmış ve Pamuk Prenses pastası hazırlamıştı. Bu pastanın üstündeki pamuk prenses resmini Nüket, Selin'in çantasının üstündeki resimden faydalanarak ve glazürleri renklendirip sıkarak oluşturmuş. Ve bu tekniği benim Sevgili Hanimiş'ten öğrendiğim ve anlattığım krema transferi tekniğini dinleyerek yapmış, süper değilmi. Keki çok güzel browni olan pastanın ara kreması çikolatı ganajdan yapılmıştı. Üst kaplamısı pembe şeker hamuruydu. Glazürle hazırladığı resmi ise en son olarak, pastanın üstüne aktarmıştı. Ellerine sağlık Nüket'ciğim.


Yeğenlerimiz Zeynep ve Elif'in 15 gün önce doğumgünleri vardı. Anneleri Sevgili Aysun tüm aileyi çok güzel ve özenli hazırlanmış bir pazar kahvaltısına davet etti, kahvaltı sonrasında ise Zeynep ve Elif'in doğumgünlerini kutladık. Biraz gecikmeli oldu ama yeni yayınlayabiliyorum. Nice yıllar Zeynep, Nice Yıllara Elif, doğumgünleriniz kutlu olsun.
Bu kurabiyeler doğum günü için hazır alınmıştı, oldukça güzel ve renkli duruyorlardı. Sizlerle paylaşmak istedim.


çeşit çeşit kurabiye, hepsi glazür ile süslenmişti.

Veee doğumgünü pastası Çilek Evi, İçi bol çikolatalı ve fıstık krokanlıydı, yani muhteşemdi!

Cumartesi, Ocak 27, 2007

MİMLENMİŞİM

Sevgili arkadaşım Seda ( Mutfakta Hoş Seda ) beni mimlemiş. Gerçi üstünden birkaç gün geçti ama ancak rahat bir zaman aralığı buldum ve hemen cevaplayayım dedim.
Kendimle ilgili sizlerin bilmediği 5 şeyi yazmam gerekiyormuş. Şöyle bir düşündüm de aklıma hiçbir şey gelmedi. Bende kendimi tanımıyormuyum yoksa ? :)) Şaka bir yana bir kaç şey yazayım.
1. Çok güzel resim yaparım. Bu özelliğimden dolayı ilk, orta okul ve lise yıllarımdaki resim öğretmenlerim benimle hep özel ilgilenmişler, normal resim dersleri haricinde tamamen kendi istekleri ile bana hep özel resim dersleri vermişlerdir. Hatta ortaokul ve lise yıllarımda şahsıma ait özel resim sergilerim açılmıştır. Ama sonrasında neden Güzel sanatlar ve resim ile ilgili bir bölüm değilde hukuk okuduğumu halen bilemiyorum. Ama ileriki yıllarda tekrar resim çalışmalarıma dönmeyi düşünüyorum.
2. Genelde oldukça sakin ve anlayışlı bir insan olmakla beraber, oğlumun okuldaki başarı durumu konusunda bu sakinliğimi ve anlayışlı kişiliğimi asla koruyamıyorum. Okuldaki başarısızlıklara asla tahammülüm yok. Çok doğru bir davranış biçimi olmadığını biliyorum ama elimde değil.
3. Aileme çok ama çok düşkünüm. Ailemden biri hastalandığında, bende onunla beraber hastalanıyorum ve çok mutsuz bir insana dönüşebiliyorum.
4. Yaşlılar ve çocuklarla ilgili üzücü olaylara ve özellikle tv haberlerine asla dayanamıyorum ve haberi kesinlikle dinlemiyorum. Birileri bu tarz kötü haberleri bana anlatmaya başlarsa susturuyorum. Kazayla duymuşsam uzun süre kendime gelemiyorum.
5.En sevdiğim öğün kahvaltı. Özellikle hafta sonları kahvaltı sofralarından çok zor kalkarım. Kahvaltı sofraları hazırlamaya bayılırım, kahvaltı davetlerine koşarak giderim.
6. Market alışverişi esnasında eşimle hiç anlaşamayız. O bir an evvel listemizi alıp çıkalım ister, ben ise her reyonun ömünde dakikalarca durup, ürünleri tek tek incelemeye bayılırım. Dolayısı ile market alışverişlerimiz hafif gerginliklere sahne olabiliyor:)
7. veeee, hepinizi şaşırtacak bir özelliğim. Ütü yapmayı çok ama çok severim. Selelerce ütü yapabilirim. Ütüyü ayrıca çok iyi yaparım. Yardımcılarım da dahil ütü işini kimseye bırakmam. Çünkü kolay kolay beğenmem.
8. Televizyonda genellikle dönem dizilerini izlemeye bayılırım. Şu sıralar "Hatırla Sevgili" bu dizilerden biri, Çemberimde Gül Oya ve Kırık Kanatlar sayabileceğim örneklerdendir.
Belki benim hakkımda biraz fikir sahibi olmuşsunuzdur. Sevgilerimle...

Cuma, Ocak 26, 2007

İYİKİ DOĞDUN CANIM



Bu gün sevgili eşimin doğumgünü. Dün gece ondan gizlemeye çalışarak yaptığım bu pastayı henüz o görmeden sizlerle paylaşmak istedim.
Neden mi bu temayı seçtim? Aynen eşimi yansıtıyor. Gazete okurken koltukta hep uyuyakalır.
İyi ki doğdun canım, iyi ki bizimsin, iyi ki varsın!
Seni çok ama çooooook seviyoruz.

Pastamın tarifine gelince;

Kek Malzemeleri;
*6 adet yumurta,
*170 gr toz şeker ( yaklaşık 3/4 su bardağı )
*114 gr un ( yaklaşık 3/4 su bardağı un )
*50 gr kakao ( yaklaşık 2/3 su bardağı kakao)
*1/2 çay bardağı portakal suyu
( Not: Bu kek tarifi Emel Başdoğan'ın Pasta Yapımı isimli kitabındaki "Bir genç Kız yetişiyor" isimli pastasının kek ölçülerinin yarıya indirilmiş ölçülerle bire bir aynı tariftir.)

Krema Malzemeleri;
* 200 gr bitter kuvertür çikolata,
* 200 gr krema
* 1 su bardağı damla çikolata
* 1 paket krem şanti,
* 1 su bardağı soğuk süt ( krem şantiyi hazırlamak için )

Süsleme malzemeleri;
* yaklaşık 750 gr kadar hazır şeker hamuru
* arzu ettiğiniz renklerde gıda boyası

HAZIRLANIŞI;
1. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırarak, şekerin yarısı ile beyazlarını kar gibi oluncaya kadar çırpın. Sarılarınıda şekerin diğer yarısı ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.Portakal suyunu bu kremaya katıp karıştırın.
2.Unu ve kakaoyu beraber eleyerek yavaşça çırptığınız yumurta sarısından oluşan kremaya katın ve bir spatula yada tahta kaşıkla karıştırın.
3.Bu karışımı çırptığınız yumurta aklarına katın ve yavaş hareketlerle havalandırarak karıştırın. Çok fazla karıştırmayın, mikserle asla çırpmayın.
4. Hazırladığınız bu karışımı altına yağlı kağıt serilmiş 24 cm çapındaki yuvarlak kelepçeli kalıba dökün ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dk pişirin.
5. Pişen kekinizi henüz sıcakken tel ızgara üzerine ters çevirerek soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra kekin yarısından daha küçük bir oranda bir yarım daire kesin. Sonradan bu parçayı koltuğun arka kısmı olarak pastanın üstüne yerleştireceğiz.
6. Çikolatayı benmari usulü ile eritin ve soğuk krema ile iyice çırpın. Bu kremayı da buzdolabına kaldırarak en az yarım saat bekletin.
7. Krem şantiyi sütle beraber çırpın, kullanıncaya kadar buzdolabına kaldırın.
8. Pandispanyayı dikiş ipi yardımı ile enine 3 eşit parçaya ayırın. çkolatalı kremanın yarısı ile ilk katı kaplayın, üstüne damla çikolatanın yarısını serpin ve krem şantinin 1/3'ünü bu katın üstüne sürün.
9. İkinci kat keki yerleştirip aynı işlemi onun içinde uygulayın. ve 3. kat keki de onun üstüne yerleştirin. Koltuğun ana kısmı oluşmuş oldu. Koltuğun arka kısmı için ayırdığınız keki de ikiye bölüp ortasına sadece çikolatalı kremadan fazla olmamak koşulu ile sürün ve iki parçayı birbirine yapıştırarak, bir koltuk oluşturacak şekilde ana gövdeye yerleştirin. ( Bu kısmı resimlerle anlatmam lazımdı, ama ben bu aşamada resim çekmeyi hiç düşünemedim.)
10.Krem şantinin artan kısmı ile tüm keki ince bir tabaka şeklinde kaplayın ve buzdolabına kaldırın.
11. Uyuyan adam fikrini ve örneğini Carol Deacon'un No-Time Party Cakes isimli kitabından aldım ve orada gösterildiği şekilde uyuyan adamı, şeker hamurunu renklendirerek oluşturdum.
12. mavi renkten koltuğun ana döşemesini oluşturmak üzere uygun bir parçayı merdane yardımı ile açıp, pastayı kapldım ve koltuğun fırfırlarını oluşturdum.

13.Parçalar halinde hazırladığım uyuyan adamı da koltuğun üstüne yerleştirerek pastayı bitirdim.
Yapmayı düşünen arkadaşlarıma kolay gelsin ve afiyet olsun diyorum.

Salı, Ocak 23, 2007

EVLİLİK YILDÖNÜMÜM VE AŞK KLÜBESİ PASTASI


Sevgili arkadaşlar, bu gün benim evlilik yıldönümüm.
Uzun zamandır, nasıl bir pasta yapayım acaba, diye düşünüyordum. Sonunda bu aşk klübesinde karar kıldım. Çocuklarım ve eşim pastamızı çok beğendiler. Ayrıca pastamın camlarını ve kapısını arkadaşım Nüket hazırladı. Ellerine sağlık Nüket'ciğim.
Pastamın pandispanya tarifi Pastacı Burcu'cuğumdan, merak edenler için tarifi burada. Nemli nemli oldukça güzel bir pasta oldu. Kreması ise sevgili Bizim Pastane-Zinnur'un çikolatalı puding tarifi, onuda bu adresten bulabilirsiniz. Ben pudingin içine ek olarak kakaolu krem şantiyi bir çay bardağı süt ile çırparak karıştırdım.
pandispanyayı ufak dikdörgen bir kek kalıbında pişirdikten sonra ortadan ikiye bölerek iki adet dikdörtgen parça elde ettim. Bu dikdörtgen parçalardan herbirini ise enlemesine üçe böldüm. Her bir parçayı azıcık sütle ıslattıktan sonra aralarına krema ve damla çikolata serperek, pandispanyaların tümünü üst üste dizdim. Altı kat pandispanya üst üste oldu. Katlar kaymasın diye, herbir köşesinden küçük tahta şişlerle sabitledim. Daha sonra pandispanyanın ölçülerini yarıya indirerek dikdörgen kek kalıbında bir kek daha pişirdim. Bu kek çatıyı oluşturmak içindi. Kek piştikten ve soğuduktan sonra, çaprazlama olarak ikiye ayırdım ve iki adet üçgen prizma kek elde ettim. Bu keklerin dik kenarlarını birbirine yapışacak şekilde ana gövdenin üstüne yerleştirdim. Ve artan krema ile klübenin tamamını kapladım.
Şeker hamurundan çatıyı oluşturmak için uygun bir parça alıp, sarı gıda boyası ile renklendirdim. Kübemin çatı ölçülerini cetvelle ölçerek, ona uygun ölçülerde merdane yardımı ile açtığım çatıyı, ölçülere göre küçülttüm. Yanlarını bıçakla dilim dilim süsledim. Üstünü ise ilaç şişesi kapağını bastırarak, kiremit görüntüsü vermeye çalıştım. Sonra şeker hamurunu kek kalıbının köşesine yatırıp, çatı şekli alması için beklettim.
Bir paket krem şantiyi bir yemek kaşığı kakao ve bir çay bardağı süt ile çırpıp, sert bir krema elde ettim.Bu krema ile tüm klübeyi sıvadıktan sonra, çatalla ağaç görüntüsü verdim. Çatıyı ana gövdeye oturtup, bacasını yerleştirdim. Sevgili Nüket'in glazürden hazırladığı kalpleri cam ve kapı olarak yerleştirdim. şeker hamurundan yeşil gıda boyası katıp ve rendeleyip, çimenler yaptım. ve evdeki şekerlerle süsledim.



KELEBEK MUFFİN


Kek malzemeleri;
*4 yumurta,
*4 fincan şeker,
*5 fincan un,
*1/2 paket kabartma tozu,
*250 gr haşlanmış ve rondodan geçirilmiş ıspanak püresi,
Krema malzemeleri;
*1 Su bardağı süt,
*1 adet yumurta,
*1/2 su bardağı un,
*1/2 su bardağı şeker,
*4-5 çorba kaşığı margarin
*1 çay kaşığı vanilya,
Hazırlanışı;
1. Yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın.
2. Karışıma elenmiş un ve kabartma tozunu da katıp, kaşıkla karıştırın.
3. Ispanağı da bu karışıma ekleyip, kaşıkla iyice karıştırın.
4. Kek karışımını muffin kalıplarına dökerek, önceden 180 derecede ıstılmış fırında pişirin.
5. Krema malzemelerinden vanilya ve margarin hariç diğerlerini iyice karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan indirdikten sonra vanilyayı ve margarini ekleyip, karıştırın.
6.Soğuyan muffinlerin üst kısımlarını düzgün bir şekilde kesin.
7. Daha önceden hazırladığınız kremayı muffinlerin üstlerine sürün yada sıkma torbası ile sıkın.
8.Keserek çıkardığınız muffin parçalarını düzgünce ortadan ikiye kesin ve kremanın üstüne kelebek kanatları şeklinde yerleştirin.
9.Üstlerine pudra şekeri serperek süsleyin. ( Ben yeni Dr Oetker'in dekor şekerini kullandım,Ama sonradan bıraktığı koku ve tadı beğenmedim, siz yine pudra şekeri kullanın.)
Afiyet Olsun.


HOŞGELDİN NAZ BEBEK & PEMBE PAPUÇLAR


Yeğenlerim Mehmet ve Nilüfer'in bebekleri Naz bebek on gün önce doğdu. Bebeğimiz biraz rahatsız olduğu için epeyce üzüldük, ama çok şükür iyileşti ve sağlıklı bir bebek olarak aramıza katıldı. Tabiiki Naz'ımızın aramıza katılışını kutlamalıydık. Kutlamalarda pastasız olmaz. Naz Bebeğimiz için bir kitapta gördüğüm bale papuçlarını yapmak istedim. Ama evde olduğunu zannettiğim pembe saten kurdelenin olmadığını fark edince, papuçlar kurdelesiz kaldılar. Bende kurdele yerine fiyonklu papuçlar yaptım. Bu şekli ilede fena olmadı.

Papuçları yapmak için; dikdörgen kek kalıbında her zaman yaptığım keklerden birini pişirdim. ( siz arzu ettğiniz herhangi bir keki pişirebilirsiniz.) Keki boylamasına ikiye bölerek, iki adet ufak dikdörtgen kek elde ettim. Ucu tırtıklı bir bıçakla, kekleri keserek, papuç şekli vermeye çalıştım.( Papuçlara ait keklerin kaplanmadan önceki resimleri en altta)


Pastamın tarifi şöyle;
Pandispanya malzemeleri;
*5 adet yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılacak )
*1 su bardağı toz şeker,
*1,5 su bardağı un,
*1/2 kahve fincanı sıvıyağ,
*1 paket vanilya,
*2 çay kaşığı kabartma tozu,
Krema malzemeleri;
* 2,5 su bardağı süt,
*6 çorba kaşığı şeker,
*2 çorba kaşığı buğday nişastası,
*2 çorba kaşığı kakao,
*2 adet yumurtanın sarısı,
*1 paket vanilya,
Krem Şanti;
* 1 paket krem şanti,
* 3/4 su bardağı süt ( krem şantiyi hazırlamak için )
Ara malzeme;
* 1 su bardağı dondurulmuş vişne,
* 1 su bardağı damla çikolata.
Kaplama için;
500 gr kadar şeker hamuru,
Pembe gıda boyası,
Hazırlanışı;
1.Yumurtaların beyazlarını bir tutam tuz ile kar haline gelinceye kadar çırpın.
2.Yumurtaların sarılarını şeker ile krema haline gelinceye kadar çırpın.Sıvıyağı İlave edip tekrar çırpın.
3. Unu, vanilyayı ve kabartma tozunu eleyerek birbirleri ile karıştırdıktan sonra krema haline gelmiş yumurta sarılarına karıştırarak, iyice çırpın.
4. Unlu karışımı, köpük haline getirdiğiniz yumurta beyazlarına dökün ve bir spatula yardımı ile karıştırın. Köpüğün sönmemesi için hızlı ve çok karıştırmayın.
5.Karışımı altı yağlı kağıtla kaplanmış 24 cm çapındaki bir kelepçeli karışıma dökün.
6.Önceden ısıttığınız 180 derece fırında pandispanyayı pişirin. ( pişip pişmediğini kürdan batırarak anlayabilirsiniz)
7. Pandispanyayı soğuması için bir kenara alın.( Bir gün önceden yaparsanız daha iyi olur.)
8.Vanilya hariç tüm tüm krema malzemesini muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirip, ocaktan indirdikten sonra vanilya katıp, çırpın.
9.Krem şantiyi de hazırlayıp, buzdolabında bekletin.
10.Pandipanyayı enine 3'e bölün.Herbir katını meyve suyu yada şeker şurubu ile ıslatın.
11.1.kat pandispanyanın üstüne kakaolu krema sürün, üstüne vişnlerei dizin, onun üstüne krem şanti kaplatın, onun üstüne de damlaçikolata serpin.
12.Diğer katlarıda vişne koymadan krema ile kaplayın ve damla çikolata serpin. 3. katıda kapayın. ve Tüm pastayı krem şanti ile kapatıp, buzdolabına koyun
13. şeker hamurunun bir kısmını pembe gıda boyası ile renklendirip, uygun parçalar koparıp açarak, papuç şekline getirdiğimiz keklerimizi kaplayalım.
14. papuçların üst ve çukur kısımlarını beyaz şeker hamuru ile kaplayıp, kenarlarını, şerit haline getirdiğimiz pembe şeker hamuru ile çevreleyip, ön kısmında fiyonk şekli verelim.
15.Ana pastayı beyaz şeker hamuru ile kaplayıp, etrafını dilediğiniz şekilde süsleyin. ( Ben yıldızlar yapıp, iki renk şerit ile çevreledim.)
16. Kapladığınız papuçları dikkatli bir şekilde pastanın üstüne yerleştirin. Pasta servise hazırdır. Afiyet olsun.

Not: ( Bu hali ile ben bir gece beklettim. Daha lezzetli oldu)


PETİT BEURRE


Sevgili arkadaşım Zuhal bana petit beurre makinesi getirirde ben hiç dururmuyum? Tabii ki durmam, istesem de duramam. Hemen aklıma geçenlerde Sevgili Kuzine'nin yaptığı petit beurreler geldi. Sayfasına baktığımda Kuzine tarifi Paylaşılan Tatlar'dan aldığını yazıyordu. Bende Paylaşılan tatlardan aşağıdaki tarifi aldım. Biraz değişiklik yaptım. Tarifin orijinalini buradan adresinden alabilirsiniz.

Benim değişiklik yaptığım tarif şöyle

Malzemeler;
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı süt
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya
1su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı kakao

Kakao hariçdiğer malzemeleri karıştırıp eldeettiğimiz hamuru ikiye ayırıyoruz. Bir parçayı kakao ile karıştırıyoruz. merdan ile hamuru petit beurre kalınlığında açıp, makine ile kesiyoruz. ( makineneiz yoksa dikdörgen bir kurabiye kalıbı ile kesip, üstüne çatalla şekil verebilirsiniz. ağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında pembeleşmeden pişirin. ( Kızarırsa da çifte kavrulmuş olur:)

Bu tarifi bizlerle paylaşan, Paylaşılan Tatlar-Banu'ya teşekkür ediyoruz.


KIZLAR TOPLANDIK-2


Sevgili arkadaşlarım Burcu, Zuhal ve Seda dün bir kaçamak yaparak Eminönüne gitmişler. Zuhal'ciğim belki adliyedeyimdir ve onlara katılırım düşüncesi ile beni aradı. Şu an Fermo'dayız, buraları gezeceğiz deyince bir içim gitti ki anlatamam. Ama onlara katılmam imkansızdı.

Ancaaaaak bir şekilde görüşmeliydik ve onları ofise davet ettim. Zaten tüm günüm görüşme ve toplantılarla geçtiği için kafam çok dağınık ve yorgundu. Kızlarla kaynatırsak çok iyi olacaktı. Üstelik Seda ile de tanışacaktım. Sağolsunlar davetimi kabul ettiler.Ama o kadar çok gezmişler ki, saatin nasıl ilerlediğini anlayamamışlar ve oldukça geç bir saatte bana geldiler.


Arkadaşlarım geldiğinde Çok Sevgili arkadaşım, yardımcım Yetiş'ciğimin hazırladığı etli yaprak sarma, kabak mücver ve çin böreğinden atıştırdık. Yetiş'ciğimin elinden çıkan tüm yemekler çok lezzetlidir. Dünkülerde çok ama çok lezzetliydi. Çaylarımızı içtik. Veeee bir kaynattık ki sormayın. Saatin artık çok geç olduğu ve evlerimize gitme zamanımız geldiğinde, kapının önünde bile konuşacaklarımız bitmemişti. Biz kızların kahkaları bütün sokağı çınlattı.



Hepimizin elleri poşet dolu, içlerinde neler mi var. Tabiiiki pastacılık malzemeleri. Bu arada sevgili Zuhal bana petit beure kalıbı almış, uzun zamandır istiyordum. Çok teşekkür ederim arkadaşım. Yukarı resimde şapkalı olan Sevgili Yetiş'ciğimiz.

Güzel bir akşam üstüydü, Zuhal'ciğim, Burcu'cuğum, Seda'cığım ve Yetiş'ciğim hepinize çoook teşekkürler, iyi ki varsınız.

ÇATALKUYRUK


Şimdi bazılarınız başlığı okuyunca bir balık tarifi bekleyeceksiniz. Ama ben bir hamur kızartması tarifi vereceğim. Tarif Sevgili Didem'e ait. Oda anneciğinden öğrenmiş. Bazı evlerde Pişi, bazı evlerde hamur kızartması, bazı evlerde pantolon hamur denen bu kahvaltılık gevrek hamurlara, Didem'ler Çatalkuyruk dedikleri için bende başlık olarak öyle yazdım. Artık siz ne derseniz deyin. Hafta sonu kahvaltılarında mükemmel bir eşlikçi. Üstelik kolaydan da öte.

Malzemeler;

* 2 yumurta,

*4 çorba kaşığı yoğurt,

*1 çay bardağı sıvıyağ,

*1 çay kaşığı karbonat ( yarım çay bardağı suyun içinde eritilecek)

* Aldığı kadar un

* Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:

1. Tüm malzemeyi karıştırarak hamur hazırlanır.( Ele yapışmayacak kulak memesi yumuşaklığında olmalı )

2. Hamur oklava ile açılır. Yufka gibi ince olmamalı ama çok da kalın olmamalı.

3. Hamurdan isteseniz bıçakla, kare, dikdörgen veya benim yaptığım gibi pantolon şekli, isterseniz bardakla yuvarlak şekil, yada bildiğiniz başkaca bir yöntem varsa o şekilde parçalar kesin.

4. Kızgın yağa atarak, arkalı, önlü kızartın.

5. Dilerseniz kızartma esnasında tuz atabilirsiniz. Veya benim yaptığım gibi tuz atmayarak, reçellerin, balın veya benzeri tatlı kahvaltılıkların yanında eşlikçi olarak yiyebilirsiniz.

Afiyet Olsun........

YILBAŞI SOFRASI-2007

Bu sene yeniyıla birlikte girmek üzere Sevgili yeğenimiz Muazzez tüm aileyi evine davet etti.Bayramın da birinci günü olması sebebi ile aslında bu toplantı bir nevi bayram ve yılbaşı yemeği oldu.

Biz henüz gitmeden önce Sevgili Muazzez vePrensesi Mısra'cığımız masaları aşağıda gördüğünüz gibi hazırlamışlardı bile.

Oldukça renkli ve şık bir masa olmuştu. Diğer konuklar gelmeden ben alelacele birkaç resim çekmeye çalıştım. Ama aceleden olsa gerek fazla detay çekememişim.


1.Sevgili Muazzez ve annesi Yüksel Ablamızın hazırladığı hindi ve nohutlu pirinç pilavı.

2.Muazzez'in hazırladığı sebze salatası ( kabak, havuç, brokoli, brüksel lahanası ve karnabahırın haşnmış ve soslanmış hali)

3. Mevsim salatası,

4. Gecenin ilerleyen saatlerinde Müzeyyen abla tarafından yapılan muhteşem kavurma.

5.Müzeyyen Abla'nın yaptığı amerikan salata.

6.Hamide Yenge tarafından yapılan karışık etli sebze dolması.

7.Yine Hamide Yenge tarafından hazırlanan ve İran pirinci ile yapılan pilav,

8.Nüket tarafından yapılan kıymalı ve peynirli börekler

9.Nüket tarafından yapılan havuçlu yoğurt salatası,

10.Aysun tarafından getirilen su böreği,

11.Benim yaptığım çerkez tavuğu ve kanepeler

12.Yüksel Abla tarafından yapılan kabak tatlısı,

13.Benim yaptığım Kütük pasta ve yeniyıl kurabiyeleri

14.Bilumum kuruyemiş tabakları ve meyve


Mönümüzde neler yoktu ki;

KÜTÜK PASTA-2007


Yine yarın akşam yeğenimize giderken götürmek üzere hazırladığım kütük pasta. Tarifini bayram sonu yazacağım.


Kütük pastanın içinin bir görüntüsünü göstermek için dallardan birinin kesitini krema ile kaplamadım. Böylece iç duruşu görünmüş oldu.



Pastanın bir ayrıntısı. Mantar ve yapraklar şekerhamuru, turuncu yemiş kurutulmuş mandalina, diğerleri ise kaplanmış antep fıstığı ve leblebi drajeleri.


Arkadaşlar, kütük pastanın oldukça uzun olan tarifini az önce bir gayretle ve detaylı olarak yazmıştım.Ama bitirdikten sonra, yayınla butonuna basmamla tüm yazdıklarım ortadan kayboldu. Ve ben yeniden o kadar yazıyı yazmayı şimdilik göze alamıyorum. Moralim çok bozuldu çünkü.

Umarım en kısa zamanda gayretlenir ve tarifi yeniden yazarım.

ÇERKEZ TAVUĞU


Malzemeler:

1.3 adet tavuk budu,

2.2 dilim bayat ekmek

3.4 diş sarmısak

4. yeterince zeytinyağı,

5. 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz

6.3 yemek kaşığı mayonez

7.1 yemek kaşığı süzme yoğurt,

8. pulbiber, karabiber, nane

Hazırlanışı:

1.Tavuk butları tuzlu suda iyice haşlanır ve ufak ufak didiklenir.

2.Bayat ekmekler rondoya konarak üstüne 3-4 yemek kaşığı tavuk suyu ve sarımsaklar eklenerek çekilir.

3.Ekmekler, didklenmiş tavuk etine karıştırılır, üstüne karabiber, zeytinyağı, mayonez ve yoğurt ve ceviz içi eklenerek iyice karıştırılır.

4.Karışım servis tabağına alınır. En üst görünümü düzgün olsun isterseniz bir kaşık mayonezle üstünü düzenleyebilirsiniz.

5.çerkez tavuğunun üstünü pulbiberve nane ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsunç

KANEPELER


Yılbaşı akşamı yemeğe giderken yaptığım kanepeler;

Hazırlarken tost ekmeği, kepekli ekmek, taze kaşar, yeşil zeytin ezmesi, siyah zeytin ezmesi, rokforlu krem kaşar, salam ve hardal kullandım. Önce ekmekleri yuvarlak kalıpla veya bıçakla köşeli kesip, değişik ve karışık malzemeleri sıra sıra ekleyip, en üste kürdan ve kırmızı biberli yeşil zeytinle ( kokteyl zeytin ) hepsini birbirine ekledim. gayethafif aperatifler elde ettim

YILBAŞI KURABİYESİ VE HEDİYE SANDIĞIM


Yarın akşam, yeni yılın gelişini, yeğenimizin evinde ailecek kutlayacağız. Giderken götürmek üzere bende bazı şeyler hazırladım. Bunlardan biri yılbaşı kurabiyeleriydi. Kurabiyeleri hediye paketi şeklinde kartondan bir kutu içinde götüreceğim. Kutuyu aşağıdaki gibi hazırladım.

BAYRAM TATLILARIM

SARAY SARMA ( FATİH SARMASI )

Çok sevdiğim bu tatlıyı, geçen bayramda yapmıştım. herkes tarafından çok hafif ve güzel bulunmuştu. Bu bayram eltoşum tarafından gelecek baklavayı beklerken yine de evde bir tatlım bulunsun istedim ve yine saray sarmayı tercih ettim. Saray sarmanın tarifini Sevgili Zuhal'ciğimin sayfasından almıştım. Ben Zuhal'den farklı olarak, vişne marmelatı kullandım ve meyve şekerlemesi yerine de toz antep fıstığı ekledim. Bunlar dışındaki tarif tamamen aynı. Saray sarmanın tarifini Sevgili Zuhal'in sayfasından http://zuhalyalcin.blogspot.com/2006/10/veee-saray-sarma.html şu adresten bulabilirsiniz.



CEVİZLİ BAKLAVA


Cevizli baklavayı ben yaptım, demek isterdim ama maalesef ben yapmadım. Baklavayı bu gün büyük eltoşum Çiğdem Abla getirdi.

Efendim kendisinin bu tarz el maharetleri çok iyidir. Ama nedense pek yapmaz :) Ancak geçen bayram, dışarıdan yaptırdığım baklavanın şerbeti hemen şekerlenince üzülmüştü ve kurban bayramında ben yapıp getireceğim demişti. Veeee baklavamız bu gün geldi. Dün herkes kurban kesme derdinde olunca vede akşamda yeni yılı karşılama ile meşgul olunca, bayram ziyaretleri 2. gün yani bu gün başladı. Çiğdem Abla'da İstanbul dışında olduğu için bize bu gün gelebildi. Valla Muzo, resimi çekmemi bile elinde çatalla hazır bir şekilde bekledi. ve ben resmi çeker çekmez baklavaya daldı. gerçekten de çok güzel olmuştu. Ellerine sağlık ve çok teşekkür ederiz, Çiğdem Abla.

VİŞNELİ ÇİKOLATALI TART


Bu tartın hamurunun tarifi Sevgili Gelincik-Burcu'ya aittir. Bir tart tarifime yazdığı yorumda tavsiye etmişti. İyi kide etmiş muhteşem bir tart hamuru oldu. Teşekkürler Burcu.

Tart hamuru malzemesi;

* 100 gr eritilmiş tereyağı,

*2 yumurta,

*1 tutam tuz,

*1 çorba kaşığı süt,

*2 silme kahve kaşığı kabartma tozu,

*1 paket vanilya,

*125 gr un ( yaklaşık 1 su bardağı kadar koydum)

*100 gr tozşeker (yaklaşık 1/2 su bardağı kadar kullandım )

Çikolatalı dolgu malzemesi:

* 1 su bardağı benmari usulü eritilmiş bitter çikolata,

* 1/2 su bardağı krema

* Üstüne yerleştirmek ve süslemek için arzu ettiğiniz kadar, dondurulmuş vişne

Hazırlanışı;

1. Tart kalıbınızı yağlayın ve unlayın,

2.Tüm hamur malzemesini mikserle 3-4 dakika çırpın ve tart kalıbınıza dökün. Spatula yardımı ile kalıbın heryerine hamurun yayılmasını sağlayın.

3. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin.

4. Tartın soğumasını beklerken çikolatalı dolgu malzemesini çırparak hazırlayın. Tartınızı servis tabağına alın ve boşluk kısmına hazırladığınız dolgu malzemesini dökün.

5. Çikolatalı dolgu malzemesinin üstünü vişnelerle istediğiniz gibi süsleyin. Tartınız servise hazırdır.

Afiyet Olsun....

EKLER PASTA


Bu tarif Sevgili arkadaşım Nüket'e ait. geçen hafta cumartesi bende toplandığımızda yapıp getirmişti. Çok ama çok lezzetliydi.

Malzemeler;

*125 gr margarin,

*1 su bardağı su,

*1 su bardağı un,

*1 fiske tuz,

*1 fiske şeker,

*4 yumurta,

Ara krema malzemeleri;

*1/2 lt süt

*1 yumurta,

*1 yemek kaşığı un,

*1 yemek kaşığı nişasta

*3 yemek kaşığı toz şeker

*1 çorba kaşığı margarin,

*1 paket vanilya

Üst kreması malzemeleri;

*200 gr krema( 1 küçük kutu)

*100 gr bitter çikolata

Hazırlanışı;

1. Su ve margarin bir tencerede ateşe konur. margarin eriyince un ilave edilir.

2.Tuz ve şeker ilavesi de yapılarak hamurkarıştırılara oldukça koyu bir kıvama gelince altını kapatın.

3. Önce 1. yumurtayı hamura ekleyip iyice karıştırdıktan sonra diğer yumurtaları da teker teker ilave edip iyice hamura karıştırın.

4.Hamuru sıkma torbasına alarak, içine yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine istediğiniz şekilde ( profiterol şeklinde yada uzun, ekler şeklinde) sıkın.

5.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında çok hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Hamurlar pembeleşip kabarınca fırını kapatın ama hamurları fırından çıkarmadan içinde soğumasını bekleyin.

6.Hamurların soğumasını beklerken, iç krema malzemesini muhallebi kıvamında pişirin. ocaktan indirdikten sonra vanilya ve margarini ekleyerek, karıştıra karıştıra ılınmasını bekleyin.

7. Soğuyan eklerleri ortadan keserek içlerine iç kremasını sıkın.

8. Bitter çikolatayı ben mari usulü eritip, soğuk krema ile karıştırın ve içlerini doldurduğunuz ekler pastaların üstüne dökerek servis yapın.

Afiyet olsun.

KURABİYE EV


Bu benim ilk kurabiye ev denemem, geçen hafta yapmama rağmen yoğunluk nedeni ile ancak şimdi yayınlayabiliyorum. Aslındayayınlayıp yayınlamamak konusunda çok tereddütlüydüm. Çünkü hatalarla dolu. Ama burada başarılarımızın yanında başarısızlıklarımızıda yayınlamamız gerektiğine inanıyorum. Kurabiyenin tadı güzel olmuştu. Ama evi startejik hatalarla dolu;)

1.Kurabiye çok kalın olmuştu,

2.Yapışmayacaklar korkusu ile royal icingi o kadar çok sıkmışım ki, ev kolayca yapıştıktan sonra bunu anladım.

3. Çatı yan duvarlardan daha büyük ölçüde olduğu halde, yinede yeterli büyüklükte değilmiş, çatının istediğim görüntüsünü veremedi.

4.Tüm bunlara rağmen en sevdiğim yerler, renkli şekerlerden yaptığım camlar oldu.


YILBAŞI SOFRASI-2006


Sevgili arkadaşlar, bu ara öyle yoğun günler geçiriyorum ki anlatamam. iş herzaman yoğu, bayram, yılbaşı hazırlığı derken birde annemin rahatsızlığı eklenince bayağı bir yoğunluk yaşıyorum. Hiçbir şeye yetşemez oldum. Zaten etkinlikleri kaçırmaya artık alıştım. Arkadaşların sayfasında görünce hatırladım. Etkinlik için ben yeni birşey hazırlayamadım ama 2006 yılbaşı gecesi sevgili arkadaşım Nüket ile beraber tüm aile için hazırladığımız ve o zaman çektiğim resmi fikir olması açısından sizlerle paylaşmak istedim. Mönü şöyleydi;

1-Hindi ve bademli pilav

2-Pastırmalı börek

3-Kıymalı kol böreği

4-Zeytinyağlı lahana dolması

5-İçli köfte

6-Çerkez tavuğu

7-Doldurulmuş kiraz domatesler

8-Zeytinli patates salatası

9-Akdeniz Salatası,

10-patlıcan salatası

11-Kabak tatlısı

12-Ayva tatlısı

13-İşkembe Çorbası

O dönemlerde bolgum olmadığı için yaptıklarımızın tek tek resmini çekmeyi akıl edememiştim. Ama hazırladığımız masayı unutmayalım diye genel görüntüsünü çekmiştim. Kadeh bardaklar, kırmızı kurdele ile bağlanıp, sürahiler, kırmızı tüllere sarıldı.Kırmızı peçeteler ve kırmızı simli mumlarla sofrayı süslemiştik.Neler yapabiliriz diye düşünen arkadaşlara fikir olması açısından önerebilirim. Çok şık olmuştu.

HAVUÇLU VE ELMALI MİNİ KEKLER


Bu keklerin dış görünüşleriile ilgili fikri yine Sevgili Arzu'nun yapmış olduğu keklerden edindim.Ben yan çeperleri Dr Oetker'in beyaz çikolata sosu ile kapladım.Keklerin şekilleri için Arzu'nun http://armeda.blogspot.com/2006/12/spriz-kekler.html. sayfasından bakabilirsiniz.



Benim keklerimin tarifi aşağıda;

Malzemeler;

* 4 yumurta

* 1,5 subardağı tozşeker,

*1 su bardağı yoğurt,

*1 adetorta boy rendelenmiş havuç

* 1 adet elma ( rendelenmiş )

* 1 su bardağı sıvı yağ,

* 3 su bardağı un

* 1 paket kabartma tozu,

* 1 paket vanilya,

* 2 çay kaşığı tarçın

* 1/2 su bardağı iri ufalanmış ceviz

Sosu için:

*2 su bardağı süt,

*1 paket Dr Oetker beyaz çikolata sosu

* Yeterince hindistan cevizi

* 50 gr bitter çikolata

Hazırlanışı;

1.Önce yumurtaları,şekerle beraber 5 dakika kadar çırpın.

2. Sırasıyla sıvıyağ ve yoğurtu ekleyerek iyice çırpın.

3. Unu, kabartma tozunu, tarçını ve vanilya'yı bir kaba eleyerek karıştırın.

4. Unlu karışımı, yumurtalı karışıma katarak kaşıkla iyicekarıştırın.

5. ceviz, elma ve havuç rendesini katıp, tekrar kaşıkla karıştırın.

6. Yağlı kağıt sermiş olduğunuz dikdörgen bir mini fırın tepsisine hamuru yayın ve önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin.

7. Pişen keki fırından çıkarın ve üzerine bir bez kapatarak soğumasını bekleyin.

8.Soğuyan keki yuvarlak bir kalıpla ufak ufak kesip, minik kekler elde edin.

9. beyaz çikolata sosunu iki bardak sütle pişirerek muhallaebi kıvamında bir sos elde edin.

10. Minik keklerin yan taraflarını hazırladığımız beyaz çikolata sosuna batırıp, sonra hindistan cevizine bulayalım.

11. Bitter çikolatayı benmari usulü erittikten sonra, yağlı kağıttan hazırladığımız külaha doldurarak, keklerimizin üstüne arzu ettiğiniz gibi şekiller yapın.

Afiyet Olsun.

NESCAFELİ KURABİYE


Bu kurabiyelerin tarifini "Arzulanan Lezzetler"'den sevgili Arzu'dan aldım. Ve birebir uyguladım.Sevgili Arzu'nun tarifini aşağıda aynen aktaracığım. Ama yinede orjinal görüntüyü ve tarifi; http://armeda.blogspot.com/2006/11/nescafeli-kurabiye.html. adresinden okuyabilirsiniz. Kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim. Hem misafirlerim hemde ben çok beğendik. Bu tarifi bizlerle paylaştığı için Sevgili Arzu'cuğuma çok teşekkür ederim.

Malzemeler:

*125 gr yumuşak margarin

*4 yemek kaşığı pudra şekeri

*2 yumurta

*1 yemek kaşığı nescafe

*2 yemek kaşığı süt

*1 paket kabartma tozu

*1 paket vanilya

*yeşil fıstık,susam

*alabildiği kadar un

Hazırlanışı:

Nesacafe süt ile bir bardakta karıştırılır. Yumurtaların sarıları ile beyazları ayırılır. Oda sıcaklığındaki margarin,pudra şekeri ve yumurtanın sarıları bir kap içerisinde karıştırılarak nescafeli süt eklenir. Alabildiği kadar un ve kabartma tozu ve vanilya ilave eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlanır. Önce yumurta beyazına sonrada dövülmüş fıstık,susam yada hindistan cevizine bulanıp çok hafif kızarana kadar fırında pişirilir. ( Ben sadece toz halindeki antep fıstığına buladım.)Afiyet olsun.

YALANCI İÇLİ KÖFTE


Hafta sonu davetim için hazırladığım sıcak tariflerden biride yalancı içli köfte idi. Bu tarif benim sık sık uyguladığım ve sevdiğim bir tariftir. Canı içli köfte isteyenlere, acil çözüm olarak üretilmiş, hemen hemen aynı tada yaklaşmış bir tuzlu ikram çeşidi.

Malzemeler:

*2 su bardağı köftelik bulgur,

*2 adet haşlanmış rendelenmiş patates,

*1 adet yumurta akı,

* 200 gr kıyma

* 1 adet orta boy soğan,

* 1 çorba kaşığı kuş üzümü,( arzuya göre)

*1 çorba kaşığı dolmalık fıstık( arzuya göre)

*1 çorba kaşığı salça,

* tuz, karabiber, pulbiber

* 1/2 su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı:

1. Öncelikle bulgurumuzu iki bardak sıcak su ile ağzı kapalı bir kapta yumuşamaya bırakalım.

2. Bulgurumuz yumuşamak üzere beklerken, soğanı ve dolamlık fıstıkları bir tavada 2 çorba kaşığı sıvıyağ ilavesi ile kavurun.

3.Soağnların üstüne kıymayı, salçayı, tüm baharatları da ekleyerek kavurmaya devam edin. En son kuş üzümünü de katarak, bir kenara alın.

4. Yumuşayan bulgurumuzun içine haşlanmış patatesleri, sıvıyağı, yumurta akını ve tuzunu katarak iyice yoğurun.

5. Yoğurduğunuz hamuru ikiye ayırın. Bir parçasını yağladığınız yuvarlak bir fırın kabına yada kelepçeli bir kalıba bastırarak yayın,

6. Yaydığınız hamurun üzerine kıymalı için yayın,

7. Ayırdığınız ikinci hamur parçasını kaymalı için üstüne kapatın ve bir adet yumurta sarısını üzerine sürerek 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.

8. Hafif ılıkken istediğiniz şekilde dilimleyerek servis yapın.

Afiyet Olsun.

MANTARLI BÖREK


Malzemeler:

*4 adet yufka

*250 gr mantar,

*3 yumurta

*1 su bardağı sıvıyağ

*2 su bardağı süt,

* tuz, karabiber

* 1 çorba kaşığı salça

* 1 adet küçük boy kuru soğan.

Hazırlanışı:

1. Önce mantarlarınızı güzelce temizleyin, limonlu suda 10 dk beklettikten sonra, suyunu süzerek dilimleyin.( Arzu ettiğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz.)

2. Soğanı ufak ufak yemekli doğrayın, 2 yemek kaşığı sıvıyağ ilave ettiğiniz tavada hafifçe kavurun, üstüne dilimlenmiş olan mantarlarıda atarak, mantarlar sularını bırakıp, çekinceye kadar pişirin.

3.Suyunu çeken mantarın üstüne salça, tuz ve karabiber ilavesi yaparak tekrar kavurun.Soğumaya bırakın.

4.Çukur bir kapta yumurtaları çırpın, sütü vede yağı ekleyerek sos oluşturun.

5.Yufkaların her birini yarım daire olacak şekilde ikiye ayırın.Hazırladığınız sostan yeterince yarım daire yufkaların üstlerine döktükten sonra yufkaların uzun kenarlarına mantarlı içten yayın ve rulo şeklinde sarın.

6. Yağlı kağıt serilmiş yuvarlak bir fırın tepsisi yada kabına ortadan başlayarak vede kendi etrafında döndürerek, yuvarlak bir biçimde dizin.

7. Geri kalan tüm yufkalarıda aynı şekilde tepsiye dizdikten sonra, makul ölçülerde böreğinizi üçgen üçgen dilimleyin.

8. Artan sosu tüm böreğin üstüne eşit olarak dağıttıktan sonra 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.

9. Kızaran böreğinizi fırından aldıktan sonra üzerine temiz bir bez örterek yarım saat dinlendirin ve servis yapın. Afiyet olsun.

TOST EKMEĞİ SALATASI


Sevgili arkadaşlarım, bu salatayı aşağı yukarı 10 yıldır özel günlerde yaparım. hem tadı hem görüntüsü çok beğenilir. Aslında dilimlendikten sonra bir resmini de çekmeyi istiyordum ama, misafir ağırlarken o detay unutuldu.

malzemeler:

* 1 paket tost ekmeği

* 1 adet ufakça haşlanmış tavuk göğsü

* 200 gr kadar süzme yoğurt

* 200 gr kadar mayonez,

* 2 diş sarmısak

*tuz

*1 su bardağı süt.( her tost ekmeği diliminin üstüne bir çorba kaşığı dökmek için )

* 1 adet haşlanmış yumurta

* 1 yemek kaşığı kuru nane

* 1 yemek kaşığı pul biber

* yeterince dereotu ( süslemek için )

Hazırlanışı:

1. Önce tavuk göğsünü tuzla beraber haşlayın. Haşlandıktan sonra sarmısakla beraber rondoya atarak iyice parçalayın.

2. Süzme yoğut ve mayonezi bir kapta iyice karıştırın, karıştırdığınız malzemeyi ikiye ayırın.

3. Yoğurtlu karışımın ayırdığınız bir parçasına, tavuklu malzemeti ekleyerek, bunuda iyice karıştırın.

4.Tost ekmeğinden bir tane alarak, bir kaşık sütle ıslatın, üstüne tavuklu karışımdan güzelce sürün, iç malzemeyi hafif kalın bırakabilirsiniz.

5. kinci tost ekmeğini yine sütle ıslatarak , az önce üstüne iç harcı sürdüğünüz dilimin üzerine yerleştirin ve onun üzerine de iç harcından döşeyin.

6.Tüm tost ekmeği dilimleri bitinceye kadar bu işlemi devam ettirin. Ekmekler aralarında harçlarla beraber bir kule gibi üst üste konacak. Sonra kulenin en altından ve en üstünden dikkatlice tutarak , kullanacağınız servis tabağına yatay baton oluşturacak şekilde yatırın.

7. Ayırdığınız yoğur-mayonez karışımından çok az bir miktar ayırarak kalan kısmı, pasta kaplar gibi ekmeklerin üstünü kaplayın. ve üstüne aleminyum folyoyu çok gevşekçe kapatarak buzdolabına koyun ve bir gece bekletin.

8. Servis yapacağınız zaman salatayı dolaptan çıkarın, az miktarda ayırdığınız yoğurtlu, mayonezli karışımla, folyonun bozduğu üst kaplamasını düzeltin.

9.Bir adet yumurtayı haşlayın, sarısı ve beyazı ile birlikte rendenin küçük tarafı ile rendeleyin. Resimde görüldüğpü gibi verev verev salatanın üstüne dökün, aynı şekilde nane ve pul biberi de dökün.

10.Dereotunu yıkadıktan sonra, iri dallarından ayırın ve pasta salatamızın etrafına düzgünce yerleştirin. Salatamız bir bahçeye benzesin.

Tost ekmeği salatası servise hazırdır. Afiyet Olsun...


HAVUÇ ŞEKİLLİ PATATES SALATASI


Bu havuç görünümlü patates salatasını Sevgili arkadaşım Zuhal'in patates ye etkinliği için yaptıkları arasında görüp çok beğenmiştim. Bu hafta sonu davetim, bu güzelliği denemek için iyi bir fırsat oldu.

Orjinal tarifi buradan bulabilirsiniz. http://www.zuhalyalcin.blogspot.com/2006/11/patates-ye-16-iin-yaptiklarim.html.

benim yaptığım tarif şöyle:

patatesleri tuzlu suda haşladım, püre haline gelinceye kadar ezdim, içine az tuz, zeytinyağı ve 2-3 kaşık mayonez, kararbiber ve tatlı toz biber koydum. iyice toğurdum. Elimle havuç şekli vererek sap kısımlarına maydanoz ve dereotu yerleştirdim. servis tabağına alıp, bebe mısırı ve kornişon turşu eşliğinde servis yaptım.