Çarşamba, Şubat 28, 2007

MUTLU YILLAAAAAR MİİİİNEEEE

Bu pastayı dün gece, çellist arkadaşımız Mine'nin, bu gün olan doğum gününü kutlamak için yaptım.Mine'ciğim doğumgünün kutlu olsun, nice mutlu yaşlar diliyorum. Sevgilerimle......

Pastanın yapılışına gelince; uzun uzun yazmayacağım. Pastanın pandispanyası kakaolu pandispanya, ara katları;
1. kat, vanilyalı kremanın üstüne muz dizilip üstüne çok ince bir tabaka krem şanti sürerek oluştu.
2. kat, çikolatalı kremanın üstüne fıstık krokan ve damla çikolata yerleştirilip, yine üstüne çok ince krem şanti sürülerek oluştu.
Katları tamamladıktan sonra tüm pastayı artan krema ile kaplayıp, sarı ile renklendirdiğim şeker hamuru ile kapladım. Yeşil renk ile renklendirdiğim şeker hamurundan bu sefer yaprak modelleri keserek pastanın yan taraflarına yerleştirdim. Figurü ise aşağıdaki resim sıralamasında görüldüğü gibi oluşturdum.

Önce gövdeyi oluşturdum. Ten rengi olarak hazırladığım şeker hamurundan gövde oluşturdum. Kırmızı ile renklendirdiğim hamuru açıp, incelterek ve yaka oluşturarak elbisenin üst kısmını yaptım. Elbisenin iç tarafını çok hafif nemlendirerek gövdeye yerleştirdim.

Önce gövdeyi oturtmak için hamurdan bir tabure, sonrada kalça ve baseni hazırlayarak birbirine yapıştırdım ve tabureye oturttum. Sonra bacakları oluşturdum, oturuş şekline göre kıvırarak şekil verdim ve kalçaya her iki yandan yapıştırdım.Ancak bacaklar bu oturuş şeklini taşıyamadı ve yamulmaya başladı. Bacaklara taşıyıcı kemik yaparak destek vermek gerekiyordu. Bacakları tekrar yerinden sökerek ayak topuğundan dize kadar kürdan yerleştirerek bacakları destekledim. Burada sonradan hoşuma gitmeyen tek şey ayakları çok büyük yapmam oldu. Ama bir daha sökmeyi göze alamadım. Çünkü saat sabahın 1'iydi ve daha yapılacak çok şey vardı.:)
Bacakları gövdeye yerleştirdikten sonra taburenin ve üst gövdenin yana doğru kaymaya başladığını görünce, tahta şiş ile taşıyıcı gövde iskeletini oluşturarak hem tabureyi hemde gövdeyi sabitledim.
Gövdeyi giydirmek için yine kırmızı hamurdan merdane ile ince bir hamur açıp, etek şekli vererek gövdeye giydirdim.
Kafayı oluşturmak için minik bir hamur koparıp baş şekli verip, yüz hatlarını elimle bastırarak oluşturdum. Burnu için çok minik bir parçaya şekil verip yüzün ortasına yerleştirdim. Sadece bu işler için kullandığım 0 numara suluboya fırçası ve gıda boyaları ile kaş,göz,dudak çizdim. Sarı hamurdan parçalar koparıp şekillendirerek saçları oluşturdum ve kafaya yapıştırdım. Minik hamurdan boyun yaparak hepsini gövdenin üstündeki şişe takarak sabitledim.

Sıra çelloyu oluşturmaya gelmişti. Şeker hamuruna bol miktarda kakao katarak kahverengi hamur elde ettim ve bıçak yardımı ile çello şekli vererek, diğer ayrıntılarıda tamamladım. Çelloyu ana gövdeye yerleştirdikten sonra, kolları oluşturarak çellonun duruşuna göre kıvrım verip, omuzlara azıcık su yardımı ile yapıştırdım.

Veee işte mutlu son, pasta bitmişti ve ben uyumaya gidiyordum:) ( Ama pasta beni rüyamda da rahat bırakmadı, sabaha kadar pasta yapmaya devam ettim:P )

Pazartesi, Şubat 26, 2007

FINDIK AROMALI VE KAKAOLU MUFFİN


Malzemeler;
*3adet oda sıcaklığında yumurta,
*1,5 su bardağı toz şeker,
*100 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1/2 su bardağı sıvı yağ,
*3/4 su bardağı oda sıcaklığında süt,
*2 yemek kaşığı kakao
*üstüne serpmek için damla çikolata,
*3 su bardağı fındık oraomalı kekun ( Sinagil Fındık Aromalı kekun)
Hazırlanışı;
1. Önce yumurtalar ile şeker mikser yardımı ile çırpılır.
2.Sonra sırası ile tereyağı, sıvıyağ, süt ve un karıştırılarak karışım homojenleşinceye kadar çırpılır.
3.Hazırladığınız hamurunun 2/3 'sini içlerine muffin kağıdı yerleştirilmiş muffin kalıplarına, herbir kalıbın yarısı dolacak şekilde 1,5 yemek kaşığı kadar doldurun.
4.Geri kalan kek karışımına kakaoyu ekleyip karıştırın ve yarım doldurduğunuz muffin kalıplarının üstlerini kakaolu karışım ile doldurun.
5.Üstlerine damla çikolata serpin. ( Aslında iri dövülmüş fındık serpmek istiyordum ama evde fındık olmadığı için damla çikolata serptim)
6. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında muffinlerinizi pişirin.
( Bu tarif sinangil fındıklı kekunu paketinin yan tarafındaki tarifin çok az değiştirilmesi ile ortaya çıkmıştır)

Çarşamba, Şubat 21, 2007

KAHVELİ, CEVİZLİ KARAMELLİ KEK

Bu kek YE#19 KEK Ye Etkinliği için çok zaman önce yapıldı. Ama vaktinden önce yapılan kek, asıl vaktinde yayınlanamadı. Yani yayınım geç kaldı. Aslında etkinlik için iki kek hazırladım ama zaten etkinliğe
yetişemediğim için diğerini daha sonra yayınlayacağım.
Malzemeler;
Keki için;
*2 yumurta,
*2/3 tozşeker,
*1/2 su bardağı süt,
*50 gr eritilmiş tereyağı,
*1 paket kabartma tozu,
*1 tatlı kaşığı Türk kahvesi,
*1 tatlı kaşığı kakao,
*2 su bardağı un.
Krema malzemesi;
*2 tatlı kaşığı toz şeker,
*2 tatlı kaşığı buğday nişastası,
*1 tatlı kaşığı pirinç unu,
*2 su bardağı süt,
*1 paket vanilya.
Karamel Malzemesi;
*1 çay bardağı toz şeker,
*1 çay bardağı su.
üzeri için;
1 su bardağı iri bölünmüş ceviz.
Hazırlanışı;
1.Yumurta ve şeker, şeker eriyinceye kadar çırpılır.
2.Süt ve tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin.
3.Kabartma tozu, kahve, kakao ve unu beraber eleyip, sıvı karışıma karıştırın ve çırpın.
4. Hazırladığınız kek karışımını 24 cm çapında kelepçeli kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
5.Kek pişerken kreması için tüm malzemeyi karıştırarak ocakta muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
6. Kek kalıptan çıkarmadan soğutun ve yine kalıbın içindeyken kremayı kekin üstüne dökün ve kaşık yardımı ile düzeltin.
7. Cevizleri kremanın üzerini kapatacak şekilde dizin.
8.Karamel için şekeri ocakta eritip, karamel oluncaya kadar pişirin ve üstüne suyu dökerek iyice eritin. Kıvama gelmesini bekleyin. hafif soğuyunca cevizlerin üzerinde gezdirin.
9. Keki 1 saat kadar beklettikten sonra kalıptan çıkarın ve servis yapın.



Cumartesi, Şubat 17, 2007

BARBİE PASTA

Bu pastayı yeğenimin doğumgünü için hazırladım.
Pastamızın pandispanya tarifi daha önceki tariflerde de yazdığım gibi Emel Başdoğan'ın kitabından. Ancak tarifteki pandispanya ölçülerini, yapacağım pastanın şekline göre kullanacağım kalıplara göre ayarladım. Bu pasta için toplam üç pandispanya pişirdim. İki kere 20 cm'lik kalıpla, bir kerede kümbet kalıpla pandispanyayı bir gece önceden pişirip, iyice soğutup ertesi gün için hazırladım.
İlk olarak 4 adet yumurta ölçüsü ile kümbet pandispanyayı pişirdim. Soğuduktan sonra üçe böldüm.
2.olarak 20 cm'lik kelepçeli kalıpla 6 yumurta ölçüsü ile bir pandispanya pişirip 3'e böldüm.
3. olarak yine 20 cm'lik kelepçeli kalıpla 8 yumurta ölçüsü ile bir pandispanya pişirip 4'e böldüm. Böylece hem istediğim yüksekliği elde etmiş, hemde 30 - 40 kişiye rahatça yetebilecek miktarı sağlamış oldum.Pandispanyaları üst üste yerleştirdikten sonra bıçak yardımı ile ortadan bebeğin belden aşağısının sığabileceği kadar bir boşluk oluşturdum.
4.Pandispanyaların ara malzemesi olarak çikolatalı krema (400 gr benmari yolu ile eritilmiş kuvertür çikolatanın, 400 gr soğuk krema ile çırpılması ile elde ediliyor), fıstıklı krokan( 1,5 su bardağı tuzsuz Antep fıstığı ve 1 su bardağı toz şekerin karamelize edilip soğutulması ile elde ediliyor.), damla çikolata ve kakaolu krem şanti kullandım.
5.Pastayı, bir kat pandispanyayı fırça yardımı ile şeker şurubu ile çok hafif nemlendirdikten sonra, çikoltalı krema sürüp, fıstık krokan serperek ve üstünü çok ince krem şanti ile kapatıp, üstüne 2. kat pandispanyayı yerleştirip, üstüne çikolatalı krema, damla çikolata ve yine ince krem şanti sürerek ve tüm katları bu sıralama ile yaparak oluşturdum.
6.Belden aşağısını strech film ile sardığım bebeği pastanın ortasında bıraktığım boşluğa yerleştirdim.
7. Ucu tırtıklı bir bıçakla pastanın dış yüzeyindeki fazla girinti ve çıkıntıları düzelttim.

Bu işlemlerden sonra pastam bu şekilde görünüyordu.

Artan krema ile de tüm pastayı ince bir tabaka şeklinde kapladım.

Daha sonra şeker hamurundan bir miktar beyaz hamuru yoğurup, kıvama getirdikten sonra önce büyük yuvarlak bir kalıpla daire kestim. Sonra kestiğim bu parçanın ortasını daha ufak bir yuvarlak kalıpla kesip ikisi arasında kalan kısmı fırfır yapmak üzere ikiye böldüm ve bir kürdan yardımı ile uç kısımlarını esneterek fırfırları oluşturdum.

Fırfırları oluşturduktan sonra yukarıdaki resimde görüldüğü gibi yerleştirdim. Şeker hamurunu pembe gıda boyası ile renklendirip, elbisenin eteğini oluşturmak üzere yağlı kağıttan hazırladığım kalıp yardımı ile kestim ve pastaya yerleştirdim. Sonra elbisenin üst beden kısmını yerleştirdim. Kürdan yardımı ile elbise üstüne desen yapmaya çalıştım. Bel kısmındaki birleşim yerleri hoş görünsün diye minik güller yapıp, yaprak klıpla kestiğim yaprakları yerleştirip, incili kemer yaptım. Son olarak eteğin uç kısımlarını yine kürdan yardımı ile fırfır haline getirip, üstüne inciler yapıştırdım ve eksik olmasın diye yine minik minik şeker hamurundan boynuna kolye yaptım. Ben yaparken çok hoşlandım, umarım yeğenimde beğenmiştir.

Salı, Şubat 13, 2007

SEVGİ PASTASI

Her şey seninle güzel,
Yolda yürümek bile.
Olmayacak düşlerin,
Peşinden koşmak bile.
Her şey seninle güzel,
Bu toprak, bu taş bile
İçimdeki bu korku,
Gözümdeki yaş bile.
Çiğdem Talu

ÇİKOLATALI KEK
Malzemeler;
*2 yumurta,
*1 su bardağı toz şeker,
*1 çay bardağı sıvıyağ,
*1 çay bardağı süt,
*1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un,
*2 çorba kaşığı kakao,
*100 gr bitter çikolata ( Benmari usulü ile eritilmiş )
*1 paket vanilya,
*1/2 paket kabartma tozu
*Hazır çikolata sosu ( Üstüne dökmek için )
*Süslemek için çeşitli pasta dekor malzemeleri veya hindistan cevizi
Hazırlanışı;
1.Yumurta ile şeker 5 dakika mikserle çırpıldıktan sonra sırasıyla yağ, süt ve eritilmiş çikolata eklenerek çırpmaya devam edilir.
2. Un, kakao, vanilya ve kabartma tozu bir kaba elenerek iyice karıştırıldıktan sonra, sıvı kek karışımına iki seferde katılarak iyice karıştırılır.
3. Kek karışımı kalp şeklinde yada arzu ettiğiniz şekilde bir kek kalıbına dökülür. ( Ölçü az olduğu için küçük bir kalıp tercih edin.)
4. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
5. Hafif ılındıktan sonra üstüne çikolata sosunu dökün ve arzu ettiğiniz şekilde süsleyin.

Pazartesi, Şubat 12, 2007

ÇİLEKLİ PASTA

Cumartesi Sevgili Arkadaşım Nüket'teki aile toplantımız için yaptığım bu çilekli pastanın güzel bir resmi olmadığı için özür dilerim. Acele ettiğim için evde çekmeyip, gittiğim yerde çekmeyi düşündüğüm resim, fotoğraf makinemi evde unutmam sebebi ile cep telefonu ile çekildi. Ve ortaya sadece bu şekilde bir görüntü çıktı. Bu pastayı Sevgili Hanimiş'in Cenuaz&Çilekli Çikolatalı Pastası' da gördükten sonra yapmayı çok istiyordum. Özellikle görüntüsü beni çok cezbetmişti. Ancak Hanimiş'in profesyonelce yaptığı bu pastayı beceremeyeceğimi düşündüm ve isteğimi hep erteledim. Bu arada aynı pastayı Sevgili Zuhal'in yaptığını görünce daha da heveslendim. Sonunda cesaretimi toplayarak bu hafta sonu yapmaya çalıştım. Yanlız ben Cenuaz&Çilekli Çikolatalı Pasta'dan farklı olarak pastanın pandispanya ve ara kremasını farklı yaptım.Pandispanya Emel Başdoğan'ın kitabından her zaman kullandığım pandispanya, kremalar ise bir kat vanilyalı pastacı kreması, diğer kat kakaolu pastacı kreması ile oluştu. Vanilyalı pastacı kremasını 1. kata yerleştirdikten sonra üstüne dilimlediğim çilekleri yerleştirdim. 2. kat pandispanyanın üstüne ise kakaolu pastacı kreması ve damla çikolata serptim. Pastanın kenarlarını ve üstünü kakolu kremadan artan ile kapladıktan sonra, bitter çikolatayı eritip yağlı kağıttan oluşturduğum şeride dökerek ve pastanın kenarlarına sararak çikolata duvarını oluşturdum. Üstüne çilekleri dizdim. Pastanın yapılışı ile ilgili tüm ayrıntıları Hanimiş'in sayfasından okuyabilirsiniz. Sevgili Hanimiş'e bu güzel pastayı bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ederim.

Perşembe, Şubat 08, 2007

ÇİKOLATALI VE MUZLU PASTA

Bu hafta sonu iki pasta yapmam gerekti. Birincisi aşağıda cumartesi çay daveti için hazırladığım pasta idi.
Aynı gün Sevgili komşum Aynur Abla, pazar günü kızı Özlem'in doğumgünü olduğunu ve ona bir pasta yapmamı rica etti. Önceden hazırlıklı olmadığım için evdeki malzemelerle yukarıdaki pastayı hazırladım.
Sevgili Özlem'e genç kızlara yakışacak temalı bir pasta yapmak isterdim ama malzeme yetiştiremedim. İnşallah beğenmiştir. Nice mutlu yıllar Özlem, iyi ki doğdun!
Pastamın pandispanyası; Emel Başdoğan'ın kitabından, "Bir Genç Kız Yetişiyor" temalı pastaya ait pandispanya.
Kreması da yine aynı pastanın vanilyalı kreması. Farklı olarak ben katlar arasına damla çikolata serpip, pandispanyaları sütle hafifçe ıslattım.
Üst süslemesi için krema sertleştirici eklediğim krem şantiyi kullanıp, tüm pastayı sıvadım. Yanları rendelenmiş bitter çikolata ile kapattıktan sonra, üst yüzeyi de hindistan cevizi ile kapattım. Evde var olan minicik şeker hamuru ile de gülleri ve yaprakları yapıp, yine şeker hamurundan isim yazarak ve pastaya yerleştirerek pastayı tamamladım.

Çarşamba, Şubat 07, 2007

İKİ RENKLİ KALP KURABİYE

Malzemeler;
*2 yumurta,
*250 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*2 çay bardağı pudra şekeri,
*1 paket vanilya,
*1/2 paket kabartma tozu,
*2 yemek kaşığı kakao,
*Aldığı kadar un.
Hazırlanışı;
1.Tereyağı ile şekeri krem gibi oluncaya kadar karıştırın.
2.Yumurta, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyerek iyice yoğurun.
3.Yoğurduğunuz hamuru eşit iki parçaya bölün ve bir parçasına kakao, diğer parçasına da iki yemek kaşığı daha un ekleyerek yoğurun.
4.Her iki parçadan da ceviz büyüklüğünde parçalar alıp uzun şeritler halinde yuvarlayın. yani herbir parçayı galete gibi yuvarlayın.
5.Bir kakaolu, bir sade olmak üzere tüm çubukları yan yana aralıksız dizin.
6.Oklava ile çokça bastırmadan, 1 cm kalınlığında hamuru inceltin.
7.Kalp veya istediğiniz herhangi bir kalıpla hamuru kesip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
8.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında çok kızartmamak şartı ile pişirin.
Afiyet olsun.

Pazartesi, Şubat 05, 2007

VİŞNELİ ÇİKOLATALI PASTA

Çok sevdiğim bu pastayı bu kez de kendim yapmaya çalıştım.
Malzemeler;
Keki için;
*5 adet yumurta
*5 fincan toz şeker,
*5 fincan kek unu,
*150 gr bitter çikolata,
*1 paket vanilya,
Kreması için;
*3 kutu krema ( 600 ml)
*3 yemek kaşığı tepeleme toz şeker,
*1 paket krema sertleştirici.
İç malzemesi;
*dondurulmuş vişne,( suyu süzülmüş ve kurulanmış)
*damla çikolata,
*keki ıslatmak için şeker şurubu
Hazırlanması;
1.Yumurtalar ile şekeri iyice köpürünceye kadar çırpın. Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı ekleyin ve karıştırın.
2.Ayrı bir kapta eleyerek karıştırdığınız vanilya ve kekunu, yumurtaların üstüne ilave ederek, çırpmadan iyice karışmalarını sağlayın.
3.Kek karışımını yağlı kağıt ile kapladığınız 24 cm çapındaki kelepçeli kalıbınıza boşaltın ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişirin. Pişip pişmediğini kürdan batırarak anlayabilirsiniz.
4.Pişen kekinizi fırından çıkardıktan sonra tel süzgeç üstüne ters çevirerek bırakın ve soğumasını bekleyin. Kekinizi asla soğumadan kesmeyin, mümkünse bir gece bekletin.
5.İyice soğuyan kekinizi sağlam bir dikiş ipi yada uzun ve tırtıklı bir bıçak yardımı ile enlemesine üç eşit parçaya ayırın.
6.Dolapta beklettiğiniz oldukça soğuk kremanızı bir kaba boşaltın ve mikser yardımı ile katılaşıncaya kadar çırpın. Biraz katılaştıktan sonra içine toz şekeri katarak biraz daha çırpın.
7.Üç eşit parçaya bölmüş olduğunuz keklerden birinci katı, kek altlığının üstüne oturtun ve şeker şurubu ile fazla olmamak şartı ile ıslatın.
8.Üstüne hazırladığınız krem şantidenbir miktar sürün ve onun üstüne de vişnelerin 1/3'ünü dizin.Vişnelerin üstüne tekrar krem aşnti sürerek aralarında kalan boşlukları doldurun ve ikinci kat keki üstüne kapatın.
9.İkinci kat keki de şeker şurubu ile nemlendirdikten sonra, krem şanti sürüp,1/3 vişneyi dizin ve damla çikolataları serpin. bu katıda krem şanti ile kapatın.
10.Yine şekere şurubu ile nemlendirdiğiniz 3.kek katınıda pastanın üstüne kapatın. Kalan krem şantiyi krema sertleştirici katarak tekrar çırpın ve elde ettiğiniz krem şanti ile tüm pastanın üstüne düzgünce sıvayın. Arzu ederseniz benim yaptığım gibi çikolata rendesi ile yan duvarlarını kapatabilrisiniz.
11. Üstünü ise; artan vişneler ve krem şanti ile süsleyebilir, arzu ederseniz, üstünüde çikolata rendesi ile kapatabilirsiniz. Afiyet olsun.

YULAF UNLU, ZEYTİN EZMELİ ÇÖREK

Malzemeler;
*1/2 kg yulaf unu,
*1 paket instant maya,
*125 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1/2 su bardağı ılık süt,
*4 yemek kaşığı yoğurt,
*tuz,
*yeşil ve siyah zeytin ezmesi,
*1 adet yumurta sarısı( üstüne sürmek için )
Hazırlanışı;
Zeytin ezmeleri ve yumurta hariç tüm malzemeyi karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurun üstünü örterek oda sıcaklığında 1 saate yakın mayalanması için bekletin.
Mayalanan hamurdan dilediğiniz büyülükte parçalar kopararak tezgahta açarak arasına zeytin ezmesi sürün ve yuvarlayarak rulo yapın.
Rulonun her iki ucundan hafifçe çekiştirerek uzatın, kendi etrafında bükerek istediğiniz şakli verin. Ben açma şekli verdim. Üstüne yumurta sarısı sürerek önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

KISIR

Herkes kendine göre bir usul içerisinde bilir kısır yapmasını. Bu da benim usulümde kısır. Ölçü vermeyeceğim tüm ölçüleri kendinizce ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler;
*Kısırlık ince bulgur. ( Marketlerde paket içinde köftelik bulgur olarak da satılmaktadır)
*Yeşil soğan,
*Maydanoz,
*Domates salçası
*Karabiber,
*Tuz,
*Pulbiber,
*Zeytinyağı,
*Limon suyu,
Hazırlanışı;
1.Bulguru yıkadıktan sonra üstünü bir parmak geçecek kadar sıcak su koyup, ağzını kapatarak 40 dakika kadar bekletin.
2.Bulgur yumuşamak üzere beklerken yeşilsoğan ve maydonozu çok iyi yıkadıktan sonra ince ince doğrayın.
3.Yumuşayan bulgura yeterince salça, zeytinyağı,tuz, karabiber ve pulbiber ilavesi ile ile iyice karıştırın.
4. Son olarak yeşillikleri ekleyip, limon suyu ilavesi yaparak karıştırın.
5. Arzu ederseniz salatalık ve domates ilavesi ile servis yapın.

Cumartesi, Şubat 03, 2007

HAFTASONU ÇAY DAVETİ


Bu gün yani cumartesi günü kızkardeşlerim ve yeğenlerim bana geldiler. Misafirlerime komşularım da eklenince hayli neşeli ve güzel bir öğleden sonrası geçirdik. Çay deveti ikram listem şöyleydi;
1.Kısır,
2.Tavuklu makarna salatası,
3.Patatesli gül börek,
4.Yulaf unlu ve zeytin ezmeli çörekler.
5.Kalp kurabiyeler
6.Karaorman pastası
Tarifler kısa aralıklarla yayınlanacaktır.