Pazar, Nisan 29, 2007

KENDİNİ TIRTIL SANAN KURABİYELER


Bu kurabiyeler, güya tırtıl kurabiye olarak tasarlandı ve uygulandı. Ancak ortaya kendini tırtıl sanan, fakat tırtıl olamayan resimdeki kurabiyeler çıktı. Her ne kadar küçük oğlum Bora "anne üzülme gerçekten benziyorlar" dese de sonuç ortada. Peki neydi beni yanıltan şey?
Cevap; Tırtıl kurabiye kalıbı almayıp, her zaman kullandığım krema sıkma uçlarından en büyüğünü kullanarak aynı sonucu elde edeceğim düşüncesi. Tabiiki olmadı. Neyse deneme yanılma denen bir yöntem var değilmi? Deneyerek öğreneceğiz doğruları ve inat etmemeyi:))
Malzemeler;
*125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
*1 su bardağı pudra şekeri,
*2 adet yumurta,
*1 fincan sıvıyağ,
*1 paket vanilya,
*1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
*200 gr mısır nişastası,
*1 su bardağı un,
*2 çorba kaşığı kakao,
*1 fincan kadar toz antep fıstığı.
Hazırlanışı;
1.Kakao ve antep fıstığı hariç tüm malzeme ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğurulur.( Burada ele yapışmayacak kıvam için bazen-belki yağın cinsinden-daha fazla un ilave etmek gerekebiliyor. Bunu kendiniz ayarlamalısınız.)
2.Hazırladığınız hamuru üçe ayırın. Bir parçası sade kalsın, ikinci parçaya kakao katın tekrar yoğurun ve 3. parçaya da antep fıstıklarını katarak yoğurun.
3.ben krema sıkma ucuyla yaptım ama siz bulabilirseniz tırtıl kalıbı ile kesik kesik yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıkın.
4. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında çok kızarmadan pişirin.

Pazartesi, Nisan 23, 2007

LİMONLU CHEESECAKE



Malzemeler;
Tabanı için;
*1,5 paket eti burçak bisküvi,
*100 gr eritilmiş tereyağı.
Üst malzemesi için;
*3 yumurta,
*600 gr labne peynir,
*200 gr krema,
*1 su bardağı toz şeker,
*1 paket vanilya,
*3 çorba kaşığı buğday nişastası, (silme)
*1 adet limonun suyu,
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Üstünü süslemek için limon dilimleri.
Hazırlanışı;
1.Önce 24 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altını, yağlı kağıt ile kaplayın ve fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın.
2.Taban için bisküvileri ve eritilmiş tereyağını beraberce rondoda çekin. Hamur haline gelen bu karışımı, kelepçeli kalıbınızın altına bastırarak yayın ve buzdolabına, üst malzeme hazırlanıncaya kadar kaldırın.
3.Labne peynir ile şekeri mikserle iyice çırpın. Bu karışıma sırası ile kremayı, limon kabuğu ve limon suyunu, vanilya ve nişastayı katarak tekrar çırpın.
4.Son olarak karışıma yumurtaları tek tek katarak ve fazla çırpmadan karıştırın.
5.Buzdolabından çıkaracağınız alt tabanın üzerine peynirli kremayı dökün ve fırına yerleştirin.
6.Cheesecake in çatlamaması için ısıya dayanıklı küçük bir kabın içine su koyarak fırında uygun bir yere yerleştirin ve cheesecake' i yaklaşık olarak 45-50 dakika pişirin.
7.Cheesecake'in fazla kızarmamasına dikkat edin. Orta kısmı hafif sallanıyor, kenarları sallanmıyor ise pişmiş demektir. Bu hali ile fırını kapatın ve fırın kapağını yarım açarak, bu şekilde iyice soğumasını bekleyin.
8. Cheesecake iyice soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın ve en az 6 saat dolapta soğumasını sağlayın.( 1 gece dolapta beklerse çok daha iyi olur )
9.Kalıptan çıkarmak için önce kenarlarını bir bıçak yardımı ile kalıptan ayırın ve daha sonra kelepçeli kalıptan çıkarın. Limon dilimleri ile süslediğiniz ceheesecake'iniz servise hazırdır.

Çarşamba, Nisan 18, 2007

ÇİKOLATALI VE ÇİLEK AROMALI KEK

Bu görüntüye benzer bir kek resmini yabancı bir internet sitesinde uzun zaman önce görmüş ve çok beğenmiştim. Ama sitenin adresini kaydetmediğim için bir daha bulamadım. Bende görüntüden aklımda kalanları bu kekte yapmaya çalıştım. Tarif olarak ise tamamen o an aklıma gelen ölçü ve malzemeleri kullanarak bir uygulama denedim. Ortaya çıkan sonuç ise beni çok memnun etti. Kek her zaman aradığım yumuşaklıkta ve lezzetteydi. Şekil ise neredeyse gördüğüm ama adresini kaydetmediğim şekil ile aynı olmuştu. Çileği ve çikolatayı bir arada sevenlere muhakkak tavsiye ediyorum.
Malzemeler;
( Kek için )
*4 adet oda sıcaklığında yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılacak )
*1 su bardağı şeker,
*1 su bardağı çilekli süt,
*1 su bardağı sıvı yağ,
*2 su bardağı un,
*1 paket Dr Oetker çilekli puding,
*1 paket vanilya,
*1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
(Üstü için)
*250 gr bitter çikolata ( benmari yöntemi ile eritilmiş )
*200 gr krema
*süslemek için çilek
Hazırlanışı;
1.Yumurta sarılarını şeker ile iyice çırpın. Aklarını da kar haline gelinceye kadar çırpın.
2.Yumurta sarısı ve şekerden oluşan karışıma, sırası ile süt, yağ ve çilekli pudingi(toz hakinde) ilave ederek tekrar çırpın.
3.Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı bir kapta eleyerek, birbirine karıştırın ve bu toz karışımı, sıvı karışıma ilave ederek tekrar çırpın.
4.Yumurta aklarını da hazırladığınız bu kek karışımına ilave ederek karıştırın.Ama yumurta aklarının sönmemesine dikkat ederek, mikserle değil, spatula yada kaşıkla havalandırarak karıştırın.
5.Bu karışımı yağlı kağıt ile kaplanmış midi fırın tepsisine dökün ve her tarafına eşit yayılmasını sağlayıp, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Pişip pişmediğini kontrol ederek eğer pişmişse fırından çıkarın ve temiz bir mutfak havlusuna ters çevirerek soğutun.
6.Bu arada erittiğiniz çikolata ile kremayı çırparak iyice karıştırın.
7.Soğuyan keki, dikkatli bir şekilde alt tarafı üste gelecek biçimde tekrar midi fırın tepsisine alın ve yağlı kağıttan ayırın. Burada arzu ederseniz keki çok az miktarda sütle nemlendirebilirsiniz. Ben nemli sevdiğim için öyle yaptım. Hazırladığınız çikolatalı kremayı kalın bir tabaka halinde kekin üstüne sürün ve yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
8. Krema soğuyup, kıvam bulunca keki dolaptan çıkarın ve arzu ettiğiniz bir kurabiye kalıbı ile ( Ben kalp kalıp kullanmayı seviyorum) çikolatalı kremayı çatlatmadan dikkatlice kesin.
9.Kestiğiniz herbir parçanın üstüne yarıya bölünmüş çilek yerleştirin. Ben daha hoş görünmeleri için çok az beyaz çikolata eriterek çileklere şeritler yaptım.

Pazar, Nisan 15, 2007

ÇİFTLİK KURABİYELERİ


 
Malzemeler;
*250 gr tereyağı( oda sıcaklığında)
*2 yumurta,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
*1/2 limonun suyu,
*2 su bardağı nişasta,
*3,5 su bardağı un
*1 çay kaşığı karbonat.
*Üstünü süslemek için az miktarda bitter çikolata( benmari usulü eritilmiş)
Hazırlanışı;
1.Tüm malzeme karıştırılır ve yoğurulur. Malzeme eklenirken unu azar azar ekleyin. bende 3,5 su bardağı un yeterli geldi. Ama yağın cinsi ve diğer malzemelere göre aldığı oran değişebilir. Onun için siz yaparken kontrollü un ekleyin.
2.Hamuru yarım saat kadar üstü nemli bir bezle örtülü halde dinlendirin.
3.Dinlenen hamurdan dilediğiniz şekil vererek kurabiye hazırlayabilirsiniz. Benim bu kurabiyelerde kullandığım kalıp, tesadüf eseri gördüğüm bir seramik kalıbıdır. Acaba kurabiye kalıbı olabilirmi diye denemek için almıştım. Biraz zorlanmakla beraber yukarıdaki şekilde görülen kurabiyeler ortaya çıktı.Sizde dilediğiniz her türlü kurabiye kalıbını kullanabilirsiniz.
4.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirdiğiniz kurabiyeleri, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kurabiyeler beyazlıklarını koruyacak şekilde takriben 12-15 dk kadar pişirin. İsterseniz bu kurabiyeleri gıda boyası ile de renklendirebilirsiniz.


5.Son olarak kurabiyeler iyice soğuduktan sonra, eritilmiş çikolata ile istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Çarşamba, Nisan 11, 2007

GOFRETLİ PASTA ve ESRA'NIN İLK PASTASI

Geçtiğimiz cumartesi yeğenim Esra "hala artık bende pasta yapmak istiyorum ama sayfadan olmuyor, canlı olarak görmem lazım, şeker hamuru alıp sana geliyorum" deyince, bende Esra ve diğer yeğenlerim için çayın yanına birşeyler yapayım dedim. Geçenlerde çocuklar için yaptığım bir kek öyle güzel olmuştu ki; o keki pandispanya olarak kullanıp, şöyle bol kremalı bir pasta yapayım istedim. Ama aceleden mi nedir, ara krema ölçüsünü o kadar az tutmuşum ki, neredeyse 2. kat arada hiç krema yoktu. Bol kremalı olsun isterken alttaki resimden de oldukça iyi anlaşılacağı gibi tam tersi bir şey yapmışım. Gerçi lezzetliydi ama bol kremalı olsaydı çok daha iyi olurdu.
Malzemeler;
(Pandispanya için)

* 3 yumurta,
* 1,5 su bardağı toz şeker,
* 1 su bardağı sıvıyağ,
* 1 su bardağı süt,
* 130 gr bitter çikolata ( benmari usulü eritilmiş )
* 2 yemek kaşığı kakao,
* 1 paket kabartma tozu,
* 2 su bardağı un.
(Ara krema için)
* 2 su bardağı süt,
* 1 yemek kaşığı un,
* 1 yemek kaşığı nişasta,
* 2/3 su bardağı toz şeker,
* 1 paket vanilya,
* 25 gr tereyağı,
* 1 çay bardağı toz badem
Üstü için Kakaolu hazır pasta kreması,
Bir kutu rulo kat gofret.
Hazırlanışı;
1.Pandispanya için yumurtalar ile şekeri beraberce çırpıp köpürttükten sonra, süt, sıvıyağ ve erimiş çikolatayı katarak tekrar çırpın.
2.Un, kakao ve kabartma tozunu bir kaba eleyerek iyice karıştırın ve bu toz karışımı, sıvı karışıma katarak tekrar çırpın.
3.Yağlı kağıt serilmiş dikdörgen bir kek kalıbına karışımı dökün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.( Pandispanyayı kontrollü pişirin, yaklaşık 35-40 dakikada pişiyor. Ama yinede kürdan testi ile kontrol etmekte fayda var. Fırınlara göre pişme süresi değişebilir ve bu kek az pişince çok güzel oluyor.)kek piştikten sonra iyice soğumasını sağlayıp, enine üç parçaya ayırın.
4.Ara krema malzemesini vanilya, yağ ve badem dışında karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişen muhallebiye vanilya, yağ ve bademi de katarak iyice karıştırın ve mikser ile çırparak biraz soğumasını bekleyin.
5.Ara kremayı kek katlarının arasına sürdükten sonra hazır pasta kremasını üstünde yazdığı gibi hazırlayın ve tüm pastanın üstünü bu krema ile kaplayın.
6.Rulo kat, gofretleri pastanın yüksekliğine göre keserek, pastanın tüm çevresine dizin.
7.Gofretler ile pastanın üst kısmı arasında kalan boşlukları artan krema ile üstünüde istediğiniz gibi süsleyin.

ESRA'NIN PASTASI

Bu pastada Esra ile birlikte yaptığımız pasta. Yani Esra'nın ilk pastası.
Bu pastanın pandispanyası; 5 yumurta, 1 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya ile yapıldı. 20 cm'lik kelepçeli kalıpta pişirilip soğutulduktan sonra 3 eşit parçaya bölündü. Pandispanya katları şeker şurubu ile nemlendirildikten sonra arasına krema olarak 2 paket Dr Oetker, kakaolu Crem Ole, (üstündeki tarife göre hazırlandıktan sonra) sürülerek pasta tamamlandı. Artan krema ile pastanın üstü ince bir şekilde kaplandıktan sonra buzdolabında soğutuldu ve isteğe göre renklendirilen şeker hamuru ile süslendi.

Salı, Nisan 10, 2007

BİR OYUN DAHA 3X3

Bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi bu ara bloglar arası oyun zamanı. Bu oyunda da Sevgili Seda( Mutfakta Hoş Seda ), Sevgili Nur ( Pasta Kulübesi), Sevgili Güliz ( Gülizce) ve Sevgili Özlem ( Pişirelim) beni oyuna dahil ettiler. Şimdi aşağıdaki üç pastamı üç değişik arkadaşıma ithaf edeceğim ve bu oyun onlarla devam edecek. ( Aşağıda isimlerini yazacağım sevgili arkadaşlarım, vaktiniz yoksa oyuna katılmak zorunda değilsiniz. Sizi anlayışla karşılayacağımdan emin olabilirsiniz:) )


Küçük oğlum Bora'nın doğumgünü pastası. Bu pasta şeker hamuru ile yaptığım ilk pasta ve ben bu pastayı yaparken bana çok yardımcı olan Burcu, ve Ülviye ile Arzu 'ya ithaf ediyorum.




Büyük oğlum için yaptığım bu pastayı da Zuhal, Burcu ve Işıl'a ithaf ediyorum.





Bu pastamı ise; Gül, Zinnur ve Ayşem'e ithaf ediyorum.








1.1 Daha önce yaşadığınız 3 şehir.
Erzincan ve İstanbul. ( Yerleşik anlamda 3. bir şehirde yaşamadım)

1.2 Tatil için gittiğiniz gördüğünüz ve önermek istediğiniz 3 yer.
Ağva-River Side ( Yaz ayları için), Bolu-Gölcük ( Kış ayları için) ve Polonezköy ( Sonbahar için )

1.3 Yaşamak İstediğiniz 3 şehir
Yurtiçinde İstanbul'dan başka bir yerde yaşayamayacağımı düşünüyorum.
Yurtdışında ise; Roma ve Paris.

2.1 Şuanki mesleğiniz
Avukatım

2.2 Dünyaya yeniden gelseydiniz hangi mesleği yapmak isterdiniz.
Ressam veya güzel sanatlarla ilgili herhangi bir meslek.

2.3 Kesinlikle ben yapamazdım dediğiniz meslek.

En büyük hayranlık ve saygı duyduğum meslek olan cerrahlığı asla yapamazdım.

3.1 Yaşam felsefenizi oluşturan sözlerden biri.
"Zengin bir kalp yoksa, servet çirkin bir dilencidir"( Aslında yaşam felsefeniz hayatınızın her döneminde farklı açılar çizebilir. Ama her dönem değişmemesi gereken açı; yürek güzelliği, zenginliğidir. -benim için-)

3.2 Bir kitaptan alınma sevdiğiniz bir bölüm,paragraf yada cümle .
Gençlik yıllarımda, babam bana asla unutamayacağım bir şey söylemişti;"Oğlum, doğduğunda bütün dünya sevinirken sen ağlıyordun. Öyle bir yaşam sür ki; öldüğünde sen sevinirken bütün dünya ağlasın."
Robin Sharma-Sen ölünce kim ağlar?

3.3 Çok sevdiğiniz bir şiirin parçası.
Seni anlatabilmek seni,
İyi çocuklara, kahramanlara.
Seni anlatabilmek seni,
Namussuza, halden bilmeze, kahpe yalana.
Ard- arda kaç zemheri,
Kurt uyur, kuş uyur, zindan uyurdu.
Dışarda gürül- gürül akan bir dünya...
Bir ben uyumadım,
Kaç leylim bahar,
Hasretinden prangalar eskittim.
Saçlarına kan gülleri takayım,
Bir o yana, bir bu yana..
Seni bağırabilsem seni,
Dipsiz kuyulara.
Akan yıldıza...........
.....................
Ahmet ARİF

ALDIM KULLANDIM MEMNUN KALDIM

Bu ara yine oyun-ebe-sobe oynuyoruz, ne güzel.Sevgili Nilgün (pasta sevmek) "Aldım, kullandım ve memnun kaldım" isimli oyuna beni de dahil etmiş. Teşekkür ederim Nilgün.
Bende gerçekten aldığıma pişman olmadığım bazı eşyalarımı size tanıtayım.
Yandaki mandalları Paşabahçeden değişik zamanlarda aldım. Sağdaki mandallar magnetli ve buzdolabına bazı notları tutturmak için çok kullanışlılar. Diğerleri de konuklarıma ikram ettiğim içecekleri taşıyan bardaklara şıklık veriyorlar.

Pasta yapımının temel hususlarını öğrendiğim kitaplarım.


Her elime aldığımda "olmasaydı ne yapardım" diye düşündüğüm 14 yıllık emektar el mikserim.
Onu hiçbirşeye değişmem.



Pasta ve kurabiye yaparken kullandığım ölçüler ve kalıplarımdan sadece birkaç tanesi. İnanın bir tanesi kaybolacak diye çok korkuyorum:) O kadar kıymetliler benim için.

Snips'in çok katlı saklama kapları. Peynirler başta olmak üzere kahvaltılıkları bir arada ve sağlıklı saklamak için muhteşemler.


Aslında pek çok şey var ama; hep elimin altında olanları sizlerle paylaşmak istedim.

Cumartesi, Nisan 07, 2007

BADEMLİ KEK


Malzemeler;
*4 yumurta,
*1 su bardağı sıvıyağ,
*1,5 su bardağı toz şeker,
*1,5 su bardağı un,
*1 paket kabartma tozu,
*3 yemek kaşığı badem tozu,
*1 portakalın rendelenmiş kabuğu,
*1 adet portakalın suyu,
*1 su bardağı damla çikolata
*1 paket Dr oetker hazır çikolata sos
*Çikolata sosu hazırlamak için süt.
*Hindistan cevizi,
*Beyaz çikolata ( süsleme için )

Hazırlanışı;
1. İlk olarak fırınınızı 180 derecde ısıtın.
2. yumurtalar ile şekeri köpürünceye kadar çırpın.
3. Sırasıyla sıvıyağ, portakal suyu ve rendesini karıştırarak, çırpmaya devam edin.
4. Unu ve kabartma tozunu beraber eleyin ve sıvı karışıma katarak, iyice karıştırın.
5. Toz bademi ve damla çikolatayı da karıştırıp, kek karışımını, yağlı kağıt serilmiş midi fırın tepsisine yada dikdörtgen bir kalıba dökün.
6. Piştikten sonra istediğiniz herhangi bir kalıpla kesin.
7. Dr. Oetker'in hazır çikolata sosunu üstündeki tarife göre hazırlayın ve küçük kalıplarla kestiğiniz keklerin yanlarını bu sos ile kaplayın. Hindistan cevizine batırın ve üstünü beyaz çikolata ile süsleyin.

Pazar, Nisan 01, 2007

BEBEK KURABİYELERİ



Bu kurabiyeler Naz bebeğimizin bebek mevlüdü için tarafımdan yapıldı.
Malzemeler;
*250 gr oda sıcaklığında tereyağı
*3 yumurta,
*1,5 su bardağı pudra şekeri,
*6 çay bardağı buğday nişastası,
*1 su bardağı un,
*1/2 paket kabartma tozu,
*2 çay kaşığı zencefil
*sarı, mavi, pembe gıda boyası.
Yapılışı;
1.Tüm malzeme güzelce yoğurulur.
2.Hazırlanan hamur üç eşit parçaya ayrılır. Ayrılan her parçaya üç değişik renk gıda boyasından az miktarlarda ilave edilerek, tekrar yoğurulur.
3.Her bir renkteki hamur merdane ile 1 cm kalınlığında açılır ve değişik kalıplarla kesilir.
4.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek 10 dakika pişirilir. Çok kızartırsanız, kurabiyelerin renkleri hoş görünmez.
Not: Kurabiyeler piştikten sonra renkleri bir iki ton daha açık görünüyor. Boya katarken bunu dikkate alın.
Afiyet olsun.