Perşembe, Mayıs 31, 2007

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE


Sevgili Tijen'in yani Mutfakta Zen'in İstanbul ziyaretinde; dünya tatlısı Zuhal'in bütün yoğunluğuna rağmen,bizleri davet etmesi ile Burcu, Tijen, Zuhal ve ben bir araya gelebilme şansını yakalıdık. Artık siz tahmin edin nasıl kaynattığımızı.
Sevgili Tijen, İstanbul'a Amerika dönüşü ayağının tozu ile gelmişti ve gelirken de herbirimize günün hatırası olarak kurabiye kalıbı ve otantik sabun getirmişti. Bende kalıbımı hemen kullanmak istedim ve yukarıdaki kurabiyeleri hazırladım. Teşekkürler Tijen. Seni tanımak çok güzeldi.
Malzemeler;
*125 gr tereyağı ( oda sıcaklığında)
*2 yumurta sarısı ( Benim dalgınlığıma geldiği için beyazı ile beraber kullanmışım.Sonradan fark ettim.)
*1 su bardağı toz şeker.
*1 paket vanilya,
*1 çay kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
*1,5 su bardağı mısır nişastası,
*2 su bardağı un,
*1 su bardağı damla çikolata.
Hazırlanışı;
1.Tereyağını ve şekeri mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
2.Yumurtalarıda ekleyerek biraz daha çırpın.
3.Bu karışıma sırası ile tuz, kabartma tozu, nişasta ve azar azar unu ekleyerek yoğurun.
4. Ele yapışmayan bir hamur elde edince damla çikolataları ekleyerek, sadece çikolatalar hamurla karışıncaya kadar yoğurun. Fazla yoğurmayın, çikolatalar hamur içinde dağılma yapabilirler.
5. Hamuru merdane ile açın ve kalıpla kesin.
5. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında renklerinin değişmemesine dikkat ederek, pişirin.

Salı, Mayıs 29, 2007

BOL PEYNİRLİ BÖREK


Aslında bu böreğin adı Pazar Böreği olmalıydı. Hemen hemen her pazar sabahı yaparım. Eşim ve çocuklarım pazar kahvaltısında bu böreği sıcak sıcak yemeyi çok seviyorlar. Çok sık yaptığım bu böreği herkesçe bilinen bir tarif olması sebebi ile yayınlamayacaktım ama bu pazar börek dilimleri bana melül melül bakarken " Bizi beğenmiyormusun?" der gibiydiler. Bende evimizde bu kadar çok pişen böreğimize haksızlık yapmak istemedim.
Malzemeler;( ölçüler midi fırın tepsisi için olup,kendinize göre değiştirebilirsiniz.)
*4 adet yufka,
*4 adet yumurta,
*3/4 su bardağı sıvıyağ,
*2 su bardağı süt,
*1/2 su bardağı su,
*100 gr kadar otlu peynir,
*100 gr kadar beyaz peynir,
*100 gr kadar taze kaşar,
*Yeteri kadar maydanoz.
Hazırlanışı;
1-Öncelikle fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın.
2-Çukur bir kaseye yumurtaları kırın ve iyice çırpın.
3-Sıvıyağ, süt ve suyu yumurtalı karışıma katıp, karıştırın.
4-Yufkalardan bir tanesini tepsiye büzüştürerek yayın.
5-Üstüne 2 kepçe kadar sıvı karışımdan dökün.
6-2. yufkayı elinizle kopararak ufak parçalara bölün ve 1. yufkanın üstüne serpiştirerek yayın.
7-Sıvı karışımdan 2 kepçe kadar daha yufkaların üzerine gezdiri.
8-Otlı peynir ve beyaz peyniri çatalla ezin, kaşarı rendeleyin, maydanozları ince ince doğtayın ve hepsini karıştırarak, yufkaların üstüne serpiştirerek yayın.
9-Kalan 2 yufkadan 1 tanesini yarıya bölün ve kenara ayırın. Diğerlerini elinizle kopararak peynirlerin üzerine yayın ve birinci kattan sonra tekrar sıvı karışımdan bir kepçe üstüne dökün.
10-Yarım yufkayıda diğer yufkaların üstüne tek parça olarak yayın, yandan sarkan kısımları, tepsinin iç kenarlarından böreğin altına doğru çevirin.
11- Keskin bir bıçakla yufkayı istediğiniz büyüklükte dilimleyin ve kalan sıvı karışımıda üstüne dökün ve yayılmasını sağlayın. ( Pişmeden dilimlediğiniz börek, piştikten sonra çok rahat dilimlenir.)
12-Üstüne susam yada çörek otu serpebilirsiniz. Bu şekilde böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
13-Kızaran böreği fırından çıkarın ve kurumaması için temiz bir mutfak havlusunu, 10 dk kadar üstüne örtün. Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun.

Cuma, Mayıs 25, 2007

SEBZE RULOLARI EŞLİĞİNDE PATATES SALATASI


Bu patates salatasının tarifi Sevgili Sevim Ablamıza ait. Burçlarımız aynı olduğundan mıdır nedir, hem çok iyi anlaşırız, hemde pek çok huyumuz birbirimize benzer. Oda benim gibi sunumların çok değişik olanlarını sever, bazen kendi yaratır, bazen de üşenmeden araştırır. Bu patetes salatası da öyle. İçerik olarak herkesin bildiği bir salata. Ama sunumu çok farklı ve bence çok şık.
Malzemeler;( Ölçüleri ve içerikte yer alacak malzemeleri kendinize göre değiştirebilirsiniz.)
Patates, yeşil soğan, maydanoz, dereotu
Mayonez,tuz, karabiber, zeytinyağı, limonsuyu, pulbiber.
Arzu ettiğiniz kadar pazı yaprağı,
Közlenmiş kırmızı biber,
Süslemek için havuç, maydanoz vb.
Hazırlanışı;
PatAtesleri haşlayarak, iyice ezin. İçine ince doğranmış taze soğan, maydanoz, dereotu, zeytinyağı, tuz, limon, karabiber, pulbiber ve yeterince mayonez koyarak, iyice karıştırın.
Hazırladığınız karışımın bir miktarını ayırarak, geri kalanı bir kek kalıbına sıkıca yerleştirin. ( Kalıbı daha önceden streç film ile kaplayın ki, sonradan salata şekli bozulmadan rahatça kalıptan çıkabilsin.)Salatayı kıvam alması için buzdolabına koyun.
Bu arada, bir miktar pazı yaprağını haşlayın. Kırmızı dolmalık biberleri siz közleyebileceğiniz gibi isterseniz hazır konserve de kullanabilirsiniz. Pazı yaprağını bütün olarak düzgünce yayın,üstüne patates salatasından yayın ve onun üstüne ortadan açtığınız közlenmiş kırmızı biberi yayın. Son olarak biberin üstüne de patates salatasından yayın ve sıkıca rulo yapın. Elde ettiğiniz ruloyu yaklaşık 3 cm'lik aralıklarla dilimleyin. Bu işlemi elinizdeki patates salatası bitene kadar yapabilirsiniz.
Dolaptan çıkardığınız salatayı, salata tabağınızın üstüne ters çevirerek yerleştirin. Hazırladığınız pazılı rulolarıda etrafına dilediğiniz aralıklarla dizin. Salatayı yerleştirdiğiniz kalıbın ortası resimdeki gibi açıksa haşlayıp halka halka dilimleyeceğiniz veya jülyen doğrayacağınız havuçlarla ve arzu ettiğiniz yeşilliklerle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Cuma, Mayıs 18, 2007

YE # 22 KURABİYE- ARMUT KURABİYE


Etkinlik için hazırladığım ikinci kurabiye de Armut Kurabiye. Bu isim içinde armut olduğundan değil, şekli armuta benzediği için verilmiş. Bu kurabiyenin resmini bir dergide görmüştüm. Ama tarifini bir peçeteye yazdığım için çok kolay kaybettim. Bende tamamen kendim uydurduğum malzemeler ve ölçülerle bu kurabiyeyi hazırladım.İşte benim tarifim.
Malzemeler:
*125 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1 yumurta,
*2 kahve fincanı pudra şekeri,
*1 kahve fincanı süt,
*3 kahve fincanı mısır nişastası,
*1/2 paket kabartma tozu,
*4 çorba kaşığı ince dövülmüş antep fıstığı,
*Aldığı kadar un
*Sap şekli vermek için yeteri kadar karanfil tanesi.
Hazırlanışı;
1. Karanfil taneleri hariç tüm malzemeyi karıştırıp, hamuru kulak memesi yumuşaklığında yoğurun.
2.İstediğiniz büyüklükte kopardığınız parçalara armut şekli vererek, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
3.Her bir kurabiyenin üstüne birer tane karanfil yerleştirin.
4.Önceden 80 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
5. İyice soğuduktan sonra üstlerine çok hafif pudra şekeri serpin.

YE # 22 KURABİYE- SUSAMLI, SALÇALI, TUZLU KURABİYE


Çok uzun zamandır etkinliklere katılamıyorum. Ama bu sefer katılmayı becerdim nasıl olduysa. Ev sahibemiz Yemek Şenliği- Hülya'ya kolay gelsin diyor ve teşekkür ediyorum.
SUSAMLI,SALÇALI, TUZLU KURABİYE
Malzemeler;
*125 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1 kahve fincanı yoğurt,
*1 kahve fincanı sıvıyağ,
*1 yumurta,
*1 yemek kaşığı sirke,
*1 çay kaşığı tuz,
*550 gr un,
*2 çorba kaşığı salça,
*2 çorba kaşığı susam,
Hazırlanışı;
1.Salça ve susam hariç tüm malzemeyi güzelce yoğurun.
2.Hazırladığınız hamuru iki eşit parçaya bölün.
3.Parçalardan birine salça, diğerine susam katarak, her iki parçayı da yoğurun.
4.Parçalardan birini tezgahta, merdane dikdörtgen şekilde açın. Diğer parçayı da aynı şekilde açıp üstüne yerleştirin ve rulo şeklinde sarın ve 15 dk buzdolabında beklettikten sonra 1 cm kalınlığında dilimleyin.
5.Dilimleri elinizle tam yuvarlak şekile getirip, önceden ısıtılmış fırında çok kızarmasına müsaade etmeden pişirin.

Salı, Mayıs 15, 2007

PORTAKALLI-ÇİKOLATALI PASTACIKLAR


Annemin misafirleri için hazırladığım bu minik pastacıklar, yada kekler çok uzun bir süre önce yapıldı. O gün bu gündür yayınlanmayı bekliyorlar. İçindeki portakalın verdiği hoş aroma ve krem şantinin kattığı nem ile oldukça yumuşak ve neredeyse ağızda eriyen çok güzel bir çikolatalı kek elde ettim. Denemek isteyenlere tavsiye ederim. Servis tabağında görüntüleri de oldukça hoştu.
Malzemeler;
Keki için;
*4 yumurta,
*1,5 su bardağı toz şeker,
*1 su bardağı sıvı yağ,
*1 adet portakalın suyu,
*1 adet portakalın kabuğu,
*2 çorba kaşığı kakao,
*3 çorba kaşığı toz badem,
*1 paket kabartma tozu,
*1, 5 su bardağı un,
*1 su bardağı damla çikolata.
Üstü için;
*1 paket krem şanti,
*1 su bardağı süt,
*Yeteri kadar çikolata rendesi,
*şeker hamurundan havuç modeli veya arzu ettiğiniz herhangi bir süsleme.
Hazırlanışı;
1. Öncelikle yumurtalar ile toz şekeri 5 dakika kadar çırpın.
2.Yağ ve portakal suyunu ekleyerek çırpmaya devam edin.
3.Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu bir kabın içine eleyerek iyice karıştırın ve bu toz karışımı kaşık kaşık sıvı karışıma ilave ederek çırpın.
4.Portakal kabuğu, toz badem ve damla çikolatayı bu karışıma ekleyip, bir kaşık yarfımı ile karıştırın.
5.Kekinizi yağlı kağıt serilmiş midi fırın tepsisine dökün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin. ( Her fırına göre pişirme süresi değişebilir bu sebeple pişip pişmediğini kontrol edin )
6.Pişen kekinizi fırından çıkarın ve ters çevirerek soğumasını bekleyin.
7.Soğuyan keki kareler şeklinde dilimleyin.
8.Krem şantiyi soğuk süt ile iyice çırpın ve bir bıçak yardımı ile keklerin tüm yüzeyine sürün. Krem şanti ile kapladığınız keklerin yan yüzeylerini rendelenmiş çikolataya batırarak muffin kağıtlarına yerleştirin.
9. Ben keklerin üstüne dekor olarak şeker hamurundan yaptığım minik havuçları yerleştirdim. Siz istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Jülyen doğradığınız portakal kabuğu yada çikolata drajeler ile de süsleyebilir, dilerseniz sade bırakabilirsiniz.

Pazartesi, Mayıs 14, 2007

İKİ FARKLI KEK & İKİ FARKLI SUNUM

ÇİKOLATALI YUMUŞAK KEK

Daha önce yayınlamış olduğum gofretli pastanın kekini bu sefer sadece kek olarak yaptım. Çok hafif nem katmak istedim ve henüz ılıkken kekin üstüne çok az miktarlarda kakaolu süt döktüm. Hem görüntü çok güzel oldu, hemde yumuşaklığı sütle nem kazandı. Kekin detaylı tarifi burada.

ELMALI-HAVUÇLU YUMUŞAK KEK
Bu keki daha öncede yapmış ve tarifini yayınlamıştım. Burada sadece farklı bir şekilde sunuma hazırladığım için fikir olması açısından tekrar yayınlıyorum. Kalp kalıpla kestiğim kekin üstünü benmari yöntemi ile erittiğim beyaz çikolata ile süsledim. Havuçlu-elmalı kekin eskiden yayınladığım tarifi burada.

Perşembe, Mayıs 10, 2007

ANNELER GÜNÜ ÇALIŞMASI -2

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN




Anneler Günü sebebi ile, yakınımızda olan bazı annelerimiz için bu kurabiye buketlerini hazırladım. Küçük oğluşum Bora ile gece saat 1'e kadar çalıştık. Bora çalışma boyunca gerek benimle konuşarak, gerek bazı şeyleri dökerek:( bana yardım etti ve sonuçta ortaya bunlar çıktı. Buket fikrini daha önce Sevgili Hanimiş ve Gelincik-Burcu sayfalarında yayınlamışlardı. Benimde çok hoşuma giden motifler olarak aklımda not edilmişti. Fikri hayata geçirmek için önce mumluk olarak satılan renkli cam bardaklardan aldım. Sonra bu cam altlıkların üzerindeki çiçeklerle uyumlu model ve renkleri belirleyerek ve yine Sevgili Pastacı-Burcu'nun klasik zencefilli-tarçınlı kurabiye tarifini yapıp, üstlerini şeker hamuru ile kaplayarak hediyelerimizi tamamladık. Buketler şimdi sahiplerine ulaşacak günü bekliyorlar.

ANNELER GÜNÜ ÇALIŞMASI-1

Anneler gününe az zaman kaldı. Yüreği kocaman annelerimizi bu günde hangi hediye çok sevindirir sizce? Bir anne olarak şunu söyleyebilirim ki; yavrunuzun sımsıcak sarılışı, size bakarken gözlerindeki sevgi ışıkları ve boynunuza sarıldığında içinize doya doya çekeceğiniz o mis gibi kokusu, dünyadaki hiç ama hiçbir hediyeye değişilmeyecek en büyük hediyedir. Ben pazar günü için Anne'ciğime ve kayınvalideme sembolik ufak bir iki şey aldım. Ama onlar bizim yüreğimizin onlarla beraber çarptığını hep biliyorlar ve sadece bu gün için değil tüm günler için bunu hediye kabul ediyorlar.
Birde gerçek anneniz olmamakla beraber, sevgisini, emeğini, düşünü, hayalini ve hatta bazen hayatını size adamış insanlar vardır. Hani ikinci annem dediğiniz kişilerdir onlar. İşte bizim içinde öyle bir insan var. Bizim için diyorum ama öncelikle her iki oğlum adına konuşuyorum. Sevgili Necla Halamız, seni çok seviyoruz ve yukarıdaki minicik kutu içindeki kalplerimizi sana İzmir'e gönderiyoruz. Anneler günün kutlu olsun. İzmir'e gönderdiğimiz kurabiyelerimiz Sevgili Pastacı-Burcu'nun artık klasikleşmiş kurabiye tarifi. Tarçınlı-zencefilli kurabiyeler. Üstlerini yine Sevgili Pastacı-Burcu ve Hanimiş-Işıl gibi şeker hamuru ile kapladım ve aile üyelerimizin isimlerinin başharflerini bastırarak süsledim. ( Not: Harf kalıpları da Bora'nın, oyun hamurlarına aittir.) Yolda zarar görmemeleri içinde metalden yapılmış, üstünde Biscuit yazan bu kutuyu buldum ve kurabiyeleri yumuşak peçetelere sararak içine yerleştirdim. Üstünü simli tülle sarıp, kurdele bağlayarak kargoya verdik. Umarım kırılmadan ulaşırlar....

Pazar, Mayıs 06, 2007

İSTİRİDYE KURABİYE

Dün Bora "anne hadi kurabiye yapalım" deyince; "hadi gel beraberce yapalım oğlum" dedim. Farklı bir şey denemek istedim ve o an aklıma hangi malzeme gelirse, kafamda oluşturduğum ölçülerle karıştırdım. Hadi birde değişik şekil yapalım deyip, kalıp aramaya başladım. O an Bora'nın oyuncakları arasında olan ama bu güne kadar hiç oynamadığı istiridye gözüme ilişti. Bende temizce yıkayıp kuruladığım bu oyuncak içine streç film yerleştirerek, kurabiye hamurunu yerleştirdim ve bastırdım. Streç film ile kalıptan çıkarmak da kolay oldu, böyle şekil verdiğim kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdim. Tadına bu sabah kahvaltıda baktım, hoşuma gitti. kahvaltı yapmak için dışarıda buluştuğumuz yeğenlerimde tadını ve kıvamını çok beğenince bende sizlerle paylaşmak istedim. Aslında birde poğaça yapmıştım ama kahvaltıda bir tane bile kalmayınca fotoğraflayamadım. Oda başka bir zaman.
Malzemeler;
*125 gr tereyağı ( oda sıcaklığında)
*2 adet küçük boy yumurta ( Benimkiler çiftlik yumurtası olduğu için, kurabiyelerin rengi bayağı sarı oldu )
*1 paket vanilya,
*1 çay bardağı dövülmüş ceviz,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 su bardağı kek unu,
*2 su bardağı mısır nişastası,
*2/3 su bardağı un, ( buradaki un miktarlarını kontrollü ekleyin. Bazen yağların cinsi, bazen yumurtalar sebebi ile aldıkları un miktarı farklı olabiliyor. Ele yapışmayan bir kurabiye hamuru kıvamında olmalı.)
*1 çay bardağı damla çikolata.
Hazırlanışı;
1. Tüm malzemeyi karıştırın ve yoğurun.
2. İsterseniz merdane ile açıp, bir kalıpla keserek şekil verebilir, isterseniz de elinizle yuvarlayabilirsiniz.
3.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdiğiniz kurabiyeleri önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Perşembe, Mayıs 03, 2007

ENGİNAR MEVSİMİNDE


İstediğimiz her sebze ve meyveyi, her mevsimde bulabilmemiz mümkün. Ama bana göre sebze ve meyveler mevsiminde güzeller ve lezzetliler. Yaklaşık olarak iki yıldır buzdolabımın derin dondurucusunda başka bir mevsime ait sebzeleri saklamıyorum ve çarşıdan da almıyorum. Neden mi?
Çünkü her mevsim bulabildiğimiz ve yediğimiz sebzeleri artık özlemiyoruz. Örneğin; bütün bir kış istediğimiz her an taze fasulye veya patlıcan bulabildiğimiz için artık bu sebzelerin tadlarını özlemiyoruz ve yazın bol oldukları dönemlerde de o güzelim tadlarını alarak yiyemiyoruz. Yani bıkmış oluyoruz. Oysa kışın taze fasulyeyi, dolmalık biberi, patlıcanı, yazın ıspanağı, lahanayı ve diğerlerini özlemeliyiz ki mevsiminde hem taze taze hemde lezzetini ala ala yiyelim. Üstelik hormonsuz ve vitaminli bir şekilde. Mevsiminde doya doya yememiz gereken sebzelerden biride enginar. Şimdi tam mevsimi olan bu karaciğer dostu, sağlık deposu sebzeyi siz de doya doya yiyin.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
*5 adet enginar,
*1 adet orta boy soğan,
*1 adet havuç,
*1 adet büyükçe patates,
*1 su bardağı kadar bezelye,
*1 çay bardağı kadar zeytinyağı,
*1 yemek kaşığı un,
*2 adet kesme şeker,
*tuz ve yarım limon.
üstüne serpmek için dereotu.
Hazırlanışı;
1. Öncelikle enginarları limonlu suda bekleterek kararmalarını önleyelim.
2. Bezelye diğer sebzelere göre daha geç piştiği için bezelyeyi önceden bir miktar haşlayın ve süsün. Ama diğer sebzelerle beraber daha sonrada pişeceği için çok fazla haşlamayın.
3.Soğanı yemeklik doğrayarak, zeytinyağında biraz çevirin. Bir yemek kaşığı unu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra küp küp doğranmış havucu ve patatesi de ekledikten sonra, tuzunu ve şekerini de ekleyerek yaklaşık 5 dakika kadar sebzeleri kavurun.
4.Enginarları çukur kısımları aşağı bakacak şekilde tencereye diğer sebzelerin üzerine yerleştirin.
5.Enginarların üstünü çok az geçecek kadar, kaynar su dökün ve dilimlediğiniz yarım limonu tencereye atarak, orta ateşte enginarlar pişinceye kadar pişirin.
6. Enginarların pişip pişmediğinin çatal batırarak anlayabilirsiniz. Suyunu çekmiş ve enginarlar hala pişmemişse çok az sıcak su ekleyebilirsiniz.
7. Enginarlar piştikten sonra tencereden çıkarmadan soğutun.
8. Soğuyan enginarları servis tabağına alıp, ortalarına diğer sebzeleri doldurun ve dereotuyla servis yapın.