Salı, Temmuz 31, 2007

İYİ Kİ DOĞDUN ŞEBNEEEEEEEM!


Geçtiğimiz pazar, sevgili yeğenim Şebnem'in doğumgünü idi. Çook zaman önce konuştuğumuzda perili bir pasta yapmak konusunda kendisi ile anlaştığımızdan pastasının konusuda orman perileri oldu. Pastayı, İstanbul'dan Çatalca'ya kadar götürmek zorunda kaldığımdan ve davetli sayısı fazla olduğu için iki katlı yaptığımdan, arabada çok zor muhafaza ederek götürdüm. Çok dikkat etmeme rağmen, yinede epeyce hasarlanan pastayı ve üstündeki perileri gidince biraz tamir etmeye çalıştım ama hasarlı olan yerler yinede belli oluyordu. Bu arada en önemlisi perilerin jelatinden yaptığım kanatları koptu ve tekrar yapıştırmaya çalıştığımda kırıldıkları için bende tamamen çıkardım. Yani bu perilerin kanatları yok. Yada kanatları var ama herkese görünmüyor diyelim. Artık hayal gücünüzü kullanmak sizin elinizde:)
Pastayı çok deyatlı anlatmayacağım. Zira daha evvelkilerden farklı olan sadece arada kullandığım fındıklı pandispanya oldu. Onuda çok beğenmediğim için tarifini vermeyeceğim.
Pastamız biri 26 cm çapında, diğeri 20 cm çapında, her biri 4 adet pandispanya katından oluşan iki pastanın üst üste yerkleştirilmesinden oluştu. Pandispanyaları bir kakaolu, bir fındıklı olmak üzere yerleştirdim. Her katı bitter kuvertür, krema ve labne peynir üçlemesi ile oluşturduğum ara krema ile sıvadıktan sonra, yine her kata parça çikolata ve franbuaz yerleştirip, malzemelerin üstüne çok ince bir tabaka krem şanti sürerek bitirdim. Üst kaplamasını ağaç görünümü vermek için kakao ile renklendirdiğim şeker hamuru ile kapladıktan sonra, yeşil şeker hamuru ile de yaprak ve dal yaptım ve orman perilerini, diğer renklerden oluşturduğum çiçeklerin üstüne oturttum.

MİNİ MUDCAKE


Olaki pastamız az gelir diye ( her zamanki panik hallerim ) Sevgili Burcu'cuğumun tarifini uygulayarak bu mini cup cake leri yapıp, pastanın etrafına dizdim. Mudcake tarifinin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz. Mud cake'lerimizin üzerine pastanın içinde kullandığım çikolatalı ganajdan sürüp, şeker hamuru ile süsledim. Pastanın genel yapısı ile oldukça uyumlu bir görüntü oluşturdular.

BONBONLU KURABİYELER

Şebnem'ciğimin doğumgünü için yaptığım kurabiyelerin tarifi ise Sevgili Işıl'ın kurabiye tarifi. tarifin orijinaline burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu kere içine ufak dövülmüş fındık kattım ve ortalarına mini bonbon ve büyük bonbon şekerlerinden koyup, üstlerini royal icing ile sarı, kırmızı renklerde çerçeveledim.

Çarşamba, Temmuz 25, 2007

PARÇA ÇİKOLATALI CHEESECAKE



Geçen hafta yaparak ofise götürdüğüm bu cheesecake bu güne kadar yaptığım en güzel cheesecake di. Nedenini bilmiyorum, çünkü diğer yaptıklarımdan farklı malzeme kullanmadım. Ama diğerlerinde suyu kase içinde fırının içine yerleştirirken, bu sefer kalıbı folyo ile kaplayıp, yarıya kadar su dolu bir tepsiye oturtarak pişirdim. Belki bu şekilde, yani benmari yöntemi ile pişirdiğimden kıvamı güzel oldu. Üstüne çikolata sos ve parça çikolata dökerek süsleyebileceğiniz gibi, aşağıda resmini yayınladığım şekilde üstüne hiçbir şey sürmeden, sade olarak da servis yapabilirsiniz.
Malzemeler;
Alt Taban için;
*1paket kakaolu pötibör bisküvi,
*60 gr erimiş tereyağı,
*1/2 çay bardağı süt,
Kremalı Kısım için;
*3 adet oda sıcaklığında yumurta,
*1 su bardağı toz şeker,
*600 gr labne peynir,
*200 gr krema,
*3 yemek kaşığı un,
*1 paket vanilya,
*1/2 limonun rendelenmiş kabuğu,
*1 su bardağı parça çikolata ( arzu ettiğiniz kadar)
Üst süslemesi için;
*50 gr bitter çikolata,
*1/2 su bardağı parça çikolata ( Bu çikolataları Pastamalzemeleri.com-Berna'dan aldım )
Hazırlanışı;
1.İlk olarak 20 cm'lik kalıbın iç tabanını yağlı kağıtla kaplayıp, dış çeperini su geçirmeyecek şekilde aleminyum folyo ile kaplayın.
2.Bisküvi, erimiş çikolata ve 1/2 çay bardağı sütü mikserde iyice karıştırdıktan sonra, kalıbın tabanına bastırark yayın ve kremasını hazırlayıncaya kadar buzdolabına kaldırın.
3.Yumurtalar ile şekeri, mikser yardımı ile kabarıncaya kadar çırpın.
4.Bu karışıma sırası ile labne peynirleri, kremayı çırparak katın ve un, vanilya, limon kabuğunuda ekleyerek, kaşıkla karıştırın.
5.Parça çikolataları bu kremanın üstüne serpin ve kesinlikle karıştırmadan, kaşığın tersiyle hafifçe kremaya batırın. Ama dibe çökmemesi için fazla batırmayın.
5.İçine yarıya kadar su doldurulmuş ve kalbınızdan biraz daha büyük bir tepsiye veya kabın içine, kalıbınızı oturtun ve Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında 45 dk pişirin.
6.Fırın kapağını çok az aralayarak, cheesecake fırından çıkarmadan soğutun.
7.Soğuduktan sonra buzdolabında mümkün olduğu kadar uzun süre bekleterek, ister üstü sade şekilde isterseniz bitter çikolatayı benmari yöntemi ile eritip, cheesecake inizin orta kısmına sürerek ve üstüne parça çikolata serperek servis yapın. Afiyet olsun.


Pazartesi, Temmuz 23, 2007

YEŞİL ZEYTİNLİ KEK


Hafta sonu için hazırladığım bu tuzlu kek, yiyen herkesten tam not aldı. Valla bende çok beğendim. Oldukça yumuşak ve lezzetli.Tarif tamamen bana aittir.
Malzemeler;
*125 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*3 adet yumurta,
*200 gr krema,
*2 çorba kaşığı yoğurt,
*1 çay kaşığı tuz,
*1 paket kabartma tozu,
*2 su bardağı un,
*2 çay bardağı mısır unu,
*1 çorba kaşığı haşhaş tohumu,
*1 su bardağı doğranmış kokteyl yeşil zeytin( Biberli zeytin ). Doğranmış yeşil veya siyah zeytinde olabilir.
Hazırlanışı;
1.Yumurtaları iyice çırptıktan sonra, tereyağı ve kremayıda ekleyerek çırpmaya devam edin.
2.Karışıma sırası ile yoğurt ve tuzu da ekleyerek çırptıktan sonra un, mısırunu ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin ve tekrar çırpın.
3.Son olarak zytin ve haşhaşı ekleyerek kaşıkla karıitırdıktan sonra, sıvıyağ ile çok hafif yağladığınız boton kek kalıbına veya azru ettiğiniz bir kek kalıbına dökün.
4. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kürdan yöntemi ile pişip pişmediğini kontrol ederek pişirin.
5. Piştikten sonra fırından çıkararak, yağlı kağıt serili bir zemin üstüne kalıbıyla beraber ters çevirin ve bu şekilde soğutun. İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkararak, servis tabağına alın. Afiyet olsun.

Salı, Temmuz 17, 2007

PANDA KURABİYE


Aslında kurabiyelerin orjinal ismi Horlicks Doggies Cookies. ve orjinal görüntüleri de burada.
Çocukların çok ilgisini çekeceğini düşündüğüm bu kurabiyelerin orjinal tarifine ne olduğunu anlayamadığım Horlicks malzemesi haricinde aynen uydum. Fakat benim kurabiyeler o kadar yayıldılar ve o kadar çok çatladılar ki, orjinali ile pek ilgisi kalmadı. Sanıyorum Sevgili Zinnur'un her zaman söylediği gibi yurtdışındaki unlar ile bizim unlarımız ve/veya yağlarımız daha farklı. Bu sebeple tarifi hiç değiştirmeden uygulasanız bile bazen farklı sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Birinci tepsi iyice yayılıp, çatlayınca; ikinci tepsiye koyduğum kurabiyelerin içine bir miktar daha kek unu koydum. İkinci tepsidekiler, birinciler kadar fazla yayılmadı ama çatlamaktan yine kurtulamadılar. Benimkilerin şekilleri, Köpekten çok pandaya benzedikleri içinde ben isimlerini panda kurabiye koydum.
Malzemeler;
*180 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*80 gr esmer şeker ( tarifin orjinalinde Horlicks ?)
*200 gr kek unu,(ben aynen uyguladım ama çok yayıldılar. Siz kendi kararınızca bir miktar daha normal buğday unu ekleyin )
*25 gr mısır unu,
*25 gr süt tozu ( ben Coffie mat kullandım )
*Yeteri kadar damla çikolata,
*Yeteri kadar Nestle chocapic, kakaolu buğday gevreği.
Hazırlanışı;
1.Öncelikle tereyağı ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın.
2.Kek unu, mısır unu ve süt tozunu eleyerek birbirine karıştırın ve toz karışımları, yağın içine katarak yoğurun.
3.Hamuru rulo haline getirip, eşit ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparın yada kesin.
4.Parçaları elinizde yuvarladıktan sonra damla çikolatalardan göz ve burun yapın.
5.Cocopiclerden ise kulak şekli vermek için hamurun iki yanına yapıştırın.
6.Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepside ve önceden 160 derecede ısıtılmış fırında çok fazla kızarmalarına müsaade etmeden pişirin.

Cuma, Temmuz 13, 2007

YE#24 LİMONLU KEK


Harika bir kek, kesinlikle tavsiye ediyorum.
Malzemeler;
*5 adet yumurta,
*315 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*315 gr toz şeker,
*375 gr un,
*1 paket vanilya,
*1/2 paket kabartma tozu,
*3 yemek kaşığı limon suyu,
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu.
*2 yemek kaşığı hindistan cevizi,
*süslemek için az miktarda pudra şekeri.
Hazırlanışı;
1.Tereyağı ile toz şekeri krema kıvamına gelinceye kadar mikserde çırpın.
2.Yumurtaları ve limon suyunu ilave ederek çırpmaya devam edin.
3.Toz malzemeleri birbirine karıştırdıktan sonra eleyerek yumurtalı karışıma katıp, tekrar çırpın.
4. Limon rendesi ve hindistan cevizini de katarak, karıştırın.
5. Yağlanmış bir kek kalıbına karışımı döküp, önceden 160 derecede ısıtılmış fırında, batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
6.Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp, servis tabağına alın ve üzerine pudra şekeri serpip, limon kabukları ile süsleyin ve servis yapın. Afiyet olsun.

Perşembe, Temmuz 12, 2007

İYİ Kİ DOĞDUN REMBİŞ !


Çok sevgili arkadaşıma güzel bir pasta yapmak isterdim ama dün eve çok geç gidince ve yeterli malzeme hazır olmayınca bende pasta şeklinde kurabiyelerden yapıp, sabah duruşmaya giderken arkadaşıma bıraktım. İyi ki doğdun Arkadaşım, nice seneler!
Kurabiyenin tarifini Sevgili Hanimiş'ten aldım. Tek kelime ile muhteşem bir tarif oldu.Kurabiyelerin orjinal tarifleri burada.Ben çok az değişiklikle yaptığım tarifi sadece malzeme olarakyazacağım.
malzemeler;
*250 gr tereyağı,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 adet yumurta,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu ( aşağı yukarı bir tatlı kaşığına denk geliyor)
*1 adet limonun kabuğunun rendesi
*1 paket patates nişastası,
*Aldığı kadar un. Tüm malzeme karıştırılıp, hamur yoğurulur. Merdane ile açılan hamura istediğiniz şekil verilir.
tarif için çok teşekkürler Işıl.

Salı, Temmuz 10, 2007

YE # 24 LİMON AROMALI MUHALLEBİ


MALZEMELER
*500 ml süt,
*3 yemek kaşığı pirinç unu,
*1 yemek kaşığı nişasta ( silme )
*5 yemek kaşığı şeker,( silme )
*1 paket vanilya,
*1/2 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
*1 yemek kaşığı limon suyu.
Hazırlanışı;
1.Pirinç unu, nişasta, vanilya ve şekeri soğuk sütün içinde iyice eriterek, karıştırın.
2.Limon suyu ve limon kabuğunuda ekleyerek, devamlı karıştırmak sureti ile kaynatın. Muhallebi kıvamına gelince kaselere boşaltın.
3.İyice soğuduktan sonra,üstünü çikolata sos ve beyaz çikolata rendesi ile süsleyerek servis yapın.Afiyet olsun.

Pazar, Temmuz 08, 2007

ÇOK SÜSLÜ KURABİYELER


Sevgili Berna'dan ( Pasta Malzemeleri.com ) ve Sevgili Ayşem'den ( Peçete'den Notlar- Bake Shop-Beşiktaş ) aldığım kurabiye kalıplarını, bu hafta sonu Sevgili eltoşum, Gülderen Abla ile beraber kullanarak bir sürü kurabiye yaptık ve şeker hamuru ile süsledik. Kurabiyenin tarifi her zaman kullandığımız kurabiye tarifinden. Süslemeler ise çok değişik olmamakla beraber; fikir olması açısından burada yayınlayacağım. Koyunlar ve balıklar.
Pembe Papuçlar

Kral Tacı ve Renkli eller.

Elmalar, Pamuk Prensesi bile kandıracak güzellekte.

Yazın bundan daha iyisini bilen varsa söylesin.

Perşembe, Temmuz 05, 2007

ÇİKOLATALI CHEESECAKE



Epeydir dolapta bekleyen labne peynirleri bir fırsatını bulup cheesecake haline dönüştürememiştim. Dün akşam bir fırsat yaratarak cheesecake'imi yaptım. Bu gün iş dönüşüde resimde gördüğünüz dilimi mideme gönderdim. İyi mi ettim, bilmiyorum ama çok lezzetli olmuştu.
Malzemeler;
*1 paket kepekli bisküvi,
*1/2 paket üzümlü bisküvi,
*60 gr eritilmiş tereyağı,
*1 çay kaşığı tarçın,
*400 gr labne peynir,
*200 gr krema,
*2,5 kahve fincanı toz şeker,
*2 adet orta boy yumurta,
*3 yemek silme yemek kaşığı un,
*1 paket vanilya,
*100 gr bitter çikolata.
Hazırlanışı;
1. Öncelikle, bisküvileri rondoda un haline gtirip, erimiş tereyağı ve tarçın ile iyice karıştırın.
2. 20 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altını yağlı kağıt ile kaplayın ve bisküvi karışımını kabın dibine dökerek kaşıkla iyice bastırarak yayın ve dolaba kaldırın.
3. Oda sıcaklığındaki labne peynirleri ve kremayı mikserle 3-4 dakika çırpın.
4. Şeker ilave ederek çırpmaya devam edin, yumurtaları tek tek ekleyerek çk fazla olmamak şartı ile çırpın.
5. vanilya ve unu da ilave ederek, iyice karışmalarını sağlayın.
6. Bu arada çikolatayı benmari yöntemi ile eritin ve bir kenarda ılınması için bekletin.
7. Karışımın yarısını, dolaptan çıkardığınız bisküvilerin üzerine dökün. Diğer yarısına erimiş çikolatayı karıştırarak spatula ile iyice karıştırın ve diğer yarısının üstüne dökün.
8. Bir bıçak yardımı ile alttan üste doğru karıştırarak ebruli bir desen verip, çikolatalı kısım ile sade kısma desen verin. Ama çok fazla karıştırmayın çünkü şekiller karmakarışık olur.
9. Bu şekilde hazırladığınız cheesecakeinizi önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin.
10. Fırının uygun bir köşesine ısıya dayanıklı bir kapta bir miktar su yerleştirirseniz ve kapattıktan sonra fırın soğuyuncaya kadar cheesecakei içinden çıkarmazsanız cheesecakein çatlamasını önleyebilirsiniz.
11. iyice soğuduktan sonra fırından çıkardığınız cheesecakeni bir gece buzdolabında beklettikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Pazartesi, Temmuz 02, 2007

BİRAZDA SALATA

CİĞER PASTASI

Hafta sonu oldukça kalabalık bir aile toplantısı için Sevgili Nüket ve Levent'in çiftlik evlerinin yemyeşil bahçesindeydik. Hamarat ve becerikli arkadaşım Nüket tam bir şölen hazırlamıştı bizler için. O kadar çok çeşit vardı ki; ben sadece salata reyonundan bir kısım görüntüleyebildim.Diğer reyonları ise hiç sormayın, burada yazmaya ve resimlerini yayınlamaya kalksam, haftalar sürer. Zaten bu salataların tariflerini çok özet olarak yazacağım. miktarları tamamen kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Ciğer pastası için, tavuk ciğerleri rondoda çekilir, üstüne kuru soğan,yumurta, tuz, karabiber, pulbiber eklenerek tekrar çekilir.
Elde edilen karışımdan kaşıkla alınan malzemeler; kızgın yağda yuvarlak ve küçük olarak kızartılır.
Kuru soğan jülyen doğranıp, kızgın yağda kavrulduktan sonra, yağı iyice süzdürülür, mayonez ile karıştırılır ve iki adet ciğer kızartması arasına doldurularak, sandviç şeklinde birleştirilir. Üstüne kaşar peyniri rendelenerek servis yapılır.
PATLICAN SARMA SALATA

Uzun ve oldukça ince dilimlenen patlıcanlar, una ve yumurta karışımına batırıldıktan sonra, kızgın yağda kızartılır. yağları havlu kağıt üzerinde çektirilir. Düz bir zemine yerleştirilen patlıcanın üstüne önce mayonez sürülür, sonra kaşar peyniri dilimi konur ve domates dilimi ile bir dal maydanoz yerleştirildikten sonra rulo şeklinde sıkıca sarılır.Servise hazırdır.

MISIRLI PATATES SALATASI

Benim yapmış olduğum bu salata oldukça kolay. haşlanan patatesler rendelenir, içine ince doğrabmış, maydanoz, dereotu, yeşil soğan, kornişon turşu, konserve mısır, tuz, mayonez, 1 çay kaşığı hardal, zeytinyağı konarak karıştırılır. Ben strech folyo ile kapladığım, kek kalıbına bastırarak yerleştirip, dolapta biraz beklettikten sonra servis tabağına ters çevirerek süsledim.

KABAK SARMA SALATA

Aynen patlıcan sarmada olduğu gibi, uzun şerit doğranan kabaklar, unlu ve yumurtalı karışıma batırılıp kızartılır. İçine mayonez sürüldükten sonra beyaz peynir, domates ve maydonoz eklenerek sıkı rulo yapılır.
DİL SALATA

Söğüş şeklinde servis tabağına yerleştirilen dil dilimleri hafif tuzlanarak ve dereotu ile kiraz domates ilavesi ile servis yapılır.

FARKLI BİR ÇERKEZ SALATASI


haşlanmış tavuk göğsü, bayat etmek içi, ceviz içi, sarımsak beraberce rondodan birkaç kaşık tavuksuyu yardımı ile geçirilir. İçine mayonez, tuz ve havuç rendesi eklendikten sonra, zeytinyağı ilede karıştırılıp, servis yapılır. Resimdeki çerkez tavuğu dereotu ve yeşil soğan sapları ile süslenerek servis yapıldı.

YOĞURTLU PATLICAN
Közlenen ve limonlu suda bekletilen patlıcanlar, küp şeklinde doğranır, tuz, karabiber, sarımsak ve yoğurt, zeytinyağı ilave edilerek servise sunulur.