Perşembe, Eylül 27, 2007

BLOGUM 1 YAŞINDA VE MUZLU MUFFİN


27 Eylül 2006 tarihinde "sizinde blogunuz olsun,tıklayın" yazısını görüp, sadece meraktan tıklayarak Blogcu'da açıp, Ocak 2007'den itibaren de Blogger'de devam ettirmeye çalıştığım Blog hayatım bu gün tam 1 yaşında.Bu bir sene içinde öğrendiklerim, paylaştıklarım ve sahip olduklarım kısacası Blog hayatı, hayatımda çok özel bir dönem oluşturdu. Bu dönemden mutlumuyum? Evet çok mutluyum. Çünkü paylaştım, başkalarının paylaştıklarını yaşadım, harika şeyler öğrendim, öğrenmeye devam ediyorum,bilgisayar kullanım kapasitem arttı, bu yaştan sonra artık arkadaş edinemem dediğim noktada olağanüstü arkadaşlıklar edindim, ruhum ve beynim dinlendi, doğal terapi yaşadım...... ve benzer nice güzel şeyler. Daha ne kadar sürer bilemiyorum ama umarım bu dönem çok uzun sürer. Bu bir sene içinde hep yanımda olan, beni her türlü konuda destekleyen, sayfamı yorum bıraksın yada bırakmasın izleyen tüm arkadaşlarıma, dostlarıma çok teşekkürler ve sevgiler.....
MUZLU MUFFİN
Malzemeler;
*2 yumurta,
*2 çay bardağı toz şeker,
*1 çay bardağı esmer şeker,
*1 çay bardağı sıvıyağ,
*1 çay bardağı süt,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*2 çay kaşığı tarçın,
*2 su bardağı un,
*1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz,
*1 çay bardağı parça çikolata,
*2 adet olgunlaşmış muz.
Hazırlanışı;
1.Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile şekerleri, şekerler eriyinceye kadar iyice çırpalım.
2.Sırası ile sıvıyağ ve sütü ilave ederek çırpmaya devam edelim.
3.Tüm toz malzemeyi beraberce eleyerek birbirine karıştıralım ve sıvı malzemeye karıştırıp çırpmaya devam edelim.
4.Muzları çatal yardımı ile ezelim. Püre haline getirmemize gerek yok. Hafif parçalı olarakda ezebiliriz.
5.En son olarak muz, ceviz ve çikolatayı karıştırıp, bir spatula yardımı ile karıştıralım.
6.Muffin kağıtlarımızı, muffin kaplarının içine yerleştirdikten sonra, taşmayacak şekilde, kek malzemesini, kalıplara paylaştıralım. Benim muffin kağıtlarım biraz irice idiler ve 15 adet muffin çıktı.
7.Muffinlerimizi önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Yaklaşık 20 dakika kadar süren pişme süresi, her fırında değişebilmektedir. Bu sebeple en doğru kontrol yöntemi kürdan yöntemidir. Afiyet olsun.

Pazar, Eylül 23, 2007

MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ


Geçmişte de, günümüzde de Ramazan'ların özel tatlısı tartışmasız "Güllaç" tır. Güllacı eskiden hiç sevmezdim, çünkü gülsuyunu sevmezdim ve buram buram gülsuyu kokan ve tadı olan güllaç bana hiç hoş gelmezdi. Ama ilerleyen zamanlarda gülsuyu katılmamış ve evde yapılmış güllaçları görünce fikrim değişti. Bu tarifte muhallebi veya krema kullanmayı düşünüyordum. Ama krema kullanmaya cesaret edemedim ve yine ben bildiğimden şaşmayıp muhallebili yapayım dedim. Bu gün büyük görümcemin iftar davetine götürdüğümde herkes tarafından beğenilen güllaç tam kıvamında ve tam tadındaydı. Yapmak isteyenlere tereddütsüz tavsiye edebilirim.
Malzemeler;
Muhallebi için;
*2/3 paket hazır toz muhallebi,( ben Dr O'etker kullandım )
*3,5 su bardağı süt
*1 yemek kaşığı margarin.
Güllaç için;
*Yaklaşık olarak 8-9 adet güllaç yaprağı,
*8 su bardağı süt,
*2 su bardağı şeker,
*1 paket vanilya
*1 su bardağı file şeklinde doğranmış fındık, yada orta büyüklükte doğranmış fındık.
Üstü İçin;
*Tanelere ayrılmış nar,
*1/2 çay bardağı toz antep fıstığı,
*1/2 çay bardağı toz badem
Hazırlanışı;
1.Şeker ile sütü karıştırıp, şeker eriyinceye kadar ısıtalım. Bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatıp, vanilyayı ekleyip karıştıralım.
2.Muhallebiyi süt ile pişirelim. Koyulaşınca altını kapatıp,mikserle 1-2 dakika çırpalım ve ılınmaya bırakalım.
3.Güllaç yapraklarını içine yerleştireceğimiz borcam boyutunda ( Ben burada en büyük dikdörtgen borcam kabı kullandım )yanlarından kırarak ve parlak yüzeyleri üst tarafa gelecek şekilde, önce bir yaprağı borcama yerleştirelim. üstüne kepçe ile yeteri kadar süt dökelim. Bu şekilde bir yaprak bir süt olmak üzere 4 kat hazırlayalım.
4. Muhallebiyi 4. kat yaprağın üzerine yayalım ve üstüne fındıklarımızı serpelim.
5.Muhallebinin üstüne 4 adet yaprak ve aralarına altta yaptığımız gibi süt ilavesi ile güllacı kapatalım. Artan sütümüz olursa en üste dökelim. Ve güllacımızı beklemeye alalım. 1 saat kadar dinlendirdiğimiz ve sütünü iyice çeken güllacımızın üstünü, toz badem, toz antep fıstığı ve nar taneleri ile süsleyelim.
6. Güllacımızı hazırladıktan sonra en az 4-5 saat sonra servis yapmaya özen gösterin. Afiyet olsun.

Çarşamba, Eylül 19, 2007

FIRIN SÜTLAÇ-RAMAZAN GELDİ, HOŞ GELDİ


Ramazan Geldi, hoş geldi, etkinliği için hazırladığım diğer bir tarif de fırın sütlaç. Bizim evde çok seviliyor ve özellikle eşim ve Bora tarafından çok çabuk tüketiliyor.Aşağıda vereceğim ölçülerle 10 kase fırın sütlaç çıkıyor. İsterseniz ölçüleri azaltabilir, isterseniz artırabilirsiniz. Afiyet olsun.( Bu arada sevgili Burçin'in Denemeleri-Burçin'in tavsiye ettiği fon kağıdı olan oluklu kartonlardan bende aldım. Bakalım fotoğraflar nasıl çıkacak
Malzemeler;
*8 su bardağı süt ( 1,5 kg'dan biraz daha fazla)
*2 kahve fincanı pirinç,
*2 su bardağı toz şeker,
*1/2 çay kaşığı tuz,
*3 çorba kaşığı buğday nişastası,
*2 paket vanilya.
Hazırlanışı;
1. Öncelikle pirinci duru su çıkıncaya kadar yıkayalım.
2.Yıkanan pirinci makul miktardaki su ilavesi ile iyice haşlayalım.
3.Haşlanan pirinci süzüp bir kenara alalım.Sütten iki-üç çorba kaşığı alarak nişastanın bulunduğu kaseye dökelim. Vanilyaları da ekleyip, nişastayı ve vanilyayı eritelim.
4.Sütü, şeker ilavesi ile kaynatalım. Pirinci, nişastalı karışımı ve tuzu ekleyerek ve devamlı surette karıştırarak, yarım saat kadar pişirip altını kapatalım. Bu süre sonunda sütlacımızın oldukça sıvı durumda olabilir. Hiç telaşlanmayın. Sütlaç bekledikçe koyulaşır.
5.Sütlacımızdan kepçe yardımı ile ısıya dayanıklı fırın kaselerine dolduralım ve kaseleri de taşmayacak şekilde su ile doldurulmuş fırın tepsisine yerleştirerek, önceden ızgara şeklinde ısıtılmış fırına yerleştirip, sadece üstten ısı ile ve üstleri kızarıncaya kadar pişirelim.
6.Üstleri kızaran sütlaçlarımızı soğutup, iftar sonrasında yada sahurda afiyetle yiyelim.

KIYMALI, SODALI BÖREK - RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ


Uzmanlar, Ramazan'da sahur yemeklerinin oldukça hafif yenmesi gerektiğini, kahvaltının en ideal yemek tarzı olduğunu söylüyorlar. Benim içinde sahurda geçerli ve doğru beslenme tarzı böyledir.Sahurda fazla yağlı olmayan hafif bir dilim börek, beyaz peynir ve genellikle komposto hem sağlıklı hemde yemek sonrası uyuyacak olan bizler için en hafifidir. Bu kolay börek de benim sahur için bir tavsiyemdir. Ramazan yemekleri etkinliğine Sevgili Dialog yemekleri-Süheyla ev sahipliği yapıyor. Kolay gelsin arkadaşım.
Malzemeler;
*4 adet hazır böreklik yufka,
*1 su bardağı süt,
*1 şişe soda,
*1/2 su bardağı sıvıyağ,
*3 adet yumurta,
*200 gr kıyma,
*1 tatlı kaşığı salça,
*tuz, karabiber.
Hazırlanışı;
1.Öncelikle bir çorba kaşığı sıvıyağ ile kıymayı iyice kavuralım. Piştiğinden emin olduğumuz kıymaya, salça, tuz, karabiber ve arzu edilirse pulbiber ekleyip, 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alalım.
2.Yumurtaları iyice çırpalım. Süt,soda ve sıvıyağı da ekleyerek iyice karıştıralım.
3.Midi fırın tepsisinin içini yağlı kağıt ile kaplayalım. Yufkalardan bir tanesini tepsiye yayalım. Üstüne sıvı karışımdan kaşık veya kepçe yardımı ile dökelim.
4.2.yufkayı elimizle küçük parçalara ayırıp, tepsiye yerleştirelim ve üstüne yine sıvı karışımdam dökelim.
5.Kıymalı karışımı hazırladığımız yufkaların üstüne yayalım.
6.3. yufkayı ve 4. yufkanın yarısını da ufak parçalara ayırıp kıymalı için üstüne yayalım. Tekrar sıvı karışımdan dökelim.
7. En son kalan yarım yufkayı bütün halinde örterek, tepsiyi kapatalım. Yanlarda kalan fazlalıkları, en alta yufkaların altına çevirelim.
8.Kalan sıvı karışımıda en üst yufkanın üstüne döktükten sonra, böreğimizi dilimleyerek, 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirelim.Afiyet olsun.

Salı, Eylül 18, 2007

MISIR ÇORBASI


Genellikle çorbaları çok sevmeyen ben Ramazan ayında tam bir çorba canavarı oluyorum. Çorbadan başka bir şeyle orucumu açamıyorum nedense. Gerçi bu sene Ramazan benim için pek iyi gitmiyor.Bu gün 6. gün ama ben sadece 3 gün oruç tutabildim. Bu aralar midem çok rahatsız ve oruç tutmama müsaade etmiyor, oruç tutamadığım için ise kendimi çok ama çok huzursuz hissediyorum. İnşallah düzelirimde bundan sonraki günler orucumu tutabilirim.
Bu çorba mısırla yapılıyor. Ama haşlanmış mısırla değil kurutulmuş, dövülmüş mısırla. Galiba adına dövme mısır deniyor ve bazı semt pazarlarında bulunabiliyor. Aslında Karadeniz Bölgesinde çok kullanılıyormuş, onun için Karadeniz'li arkadaşlar muhakkak bilirler. En kısa zamanda bu mısır çeşidinin fotoğrafını çekip burada yayınlayacağım.Ölçü vermiyorum çünkü ölçüleri tamamen kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler;
*Dövme mısır,
*Yoğurt,
*Tereyağı,
*Tuz, pulbiber ve nane.
Hazırlanışı;
1.Öncelikle mısırı ılık suda en az altı saat bekleterek, şişip yumuşamasını sağlayalım.
2.Yumuşayan mısırı, ölçüsü oranında su ilavesi ile iyice pişirelim.
3.Mısırın piştiğinden emin olduktan sonra, yine mısırın ölçüsü ile orantılı miktarda yoğurdu, pürüssüz oluncaya kadar çırpalım ve çırpma kabımızın içine, kaşık kaşık mısırın suyundan ekleyerek, yoğurdun gevşemesini vede kesilmesini önleyelim.
4. Gevşeyen yoğurdu, karıştırarak, mısıra ekleyelim ve kesilmemesi için devamlı karıştıralım.
5.Çorbamız kaynamaya başladığında tuzunu atalım ve 5 dakika kadar kaynatıp, altını kapatalım.
6.Ayrı bir tavada tereyağını eritip içine pulbiber ve nane ekleyip, bir iki karıştırdıktan sonra soğumasına müsaade etmeden mısır çorbamızın üzereine dökelim.
7.Biraz ılınmasını bekledikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.

Pazar, Eylül 16, 2007

ÜZÜMLÜ KEK VE "SEVERİM"


Çok Sevgili komşu kızı DamakTadı-Gül'cüğüm ve yine sevgili arkadaşım Kitchen O'clock-Nilay "SEVERİM" isimli yeni mim için beni sobelemiş. Arkadaşımın davetini kabul edip bende mime katılıyorum. Sevdiğimiz üç şeyi yazmamız gerekiyormuş anladığım kadarı ile. O kadar çok sevdiğim şey var ki.Bakalım tombaladan hangileri öne çıkmış.
Severim havasını, suyunu, tarihini, Çınaraltı'nı, Beyazıt'ını, Sahaflar'ını, Kapalıçarşı'sını, Sultanahmet'ini, Sarayburnu'nu, Boğaz'ını ve tüm kötü yanlarına rağmen Severim ama çok severim İSTANBUL'umu.

Severim, ipek tenlerini, uykuda gülümseyişlerini, masumluklarını ve yalansız, dolansızlıklarını, mis gibi kokularını, minik parmaklarını, tüy gibi saçlarını, içten bakışlarını ve severim enselerinden öpmeyi, tüm zorluklarına rağmen severim çooook severim minik BEBEK'lerimizi.

Severim, hüzünlerini, neşelerini, zorluklarını, aşklarını, sevdalarını,paylaşımlarını, heyecanlarını, tutkularını, yorgunluklarını, derslerini, kızgınlıklarını, huzurunu severim ama çoooook severim YAŞAMA'yı, HAYAT'ı.

ÜZÜMLÜ KEK;
MALZEMELER;
*4 yumurta,
*8 çorba kaşığı pudra şekeri,
*1 su bardağı sıvıyağ,
*1 su bardağı süt,
*3 subardağı un,
*1 paket kabartma tozu
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
*1 çorba kaşığı limon suyu,
*1 tatlı kaşığı tarçın,
*1/2 su bardağı kuru üzüm,
*1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz.
HAZIRLANIŞI;
1.Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile pudra şekerini, köpürünceye kadar çırpalım.
2.Sıvıyağ, ılık süt, limon suyunu katıp tekrar çırpalım.
3.Unu ve kabartma tozunu ve tarçını eleyerek, karışıma katalım.
4.Limon kabuğu, kuru üzüm ve cevizi de katarak kaşıkla karıştırıp, yağlayıp unladığımız kek kalıbımıza karışımı dökelim.
5.Önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımızda, kürdanla pişip pişmediğini kontrol ederek pişmesini bekleyelim. Kontrol için ilk 20 dakikadan sonra fırının kapağını açalım. Yoksa kekimiz söner.
6. Pişen kekimizi üstüne hafif bir bez örterek soğutalım. (Yoksa kekin üstü kuruyor ve sertleşiyor.)
8. İyice soğuduktan sonra kekimizi kalıptan çıkarıp, dilerseniz üstüne pudra şekeri serperek servis yapalım. Deneyeceklere afiyet olsun.

Perşembe, Eylül 13, 2007

YE#26 KREMALI PATATES


Patatesten asla vazgeçemem. Kızartması, haşlaması, salatası, fırında yapılanı, böreklerde, poğaçalarda kullanılanı velhasıl her türlüsü benim favorimdir. Kremalı olup fırında yapılanı ise ana yemek öncesi ara sıcak olarak sunulabileceği gibi ben bazen et, tavuk ve hatta balık yemeklerinin yanına eşlikçi olarak da yapıyorum ve çok sevilerek yeniyor.
Malzemeler;
*4 adet orta boy patates,
*50 gr tereyağı,
*2 su bardağı süt
*200 gr krema,
*2 diş sarmısak,
*1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar,
*tuz, karabiber, arzuya göre pulbiber.
Hazırlanışı;
1.Patatesleri soyup, yıkadıktan sonra enine olarak halka halka dilimleyin.
2.Yayvan bir tencerenin tabanını ortadan ayırdığınız sarmısak dilimleri ile iyice ovalayın.
3.Patates dilimlerini tencerenin tabanına yayın. Üstlerine tuz karabiber ekin.
4.Tereyağını minik parçalara bölün, patateslerin üzerine serpin.
5.Süt ve kremayı da patateslerin üzerine dökün.
6.Ocağın altını hafif açarak patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin ama servis yaparken parçalanacak kadar pişirmeyin.
7.pişen patatesleri fırın kabına aktarın, tencerede kalan sosuda üzerine dökün.
8.Rendelenmiş taze kaşarı patateslerin üzerine serpiştirelim. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Arzu ederseniz üstüne pulbiber dökerek, isterseniz sade servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
*

Salı, Eylül 11, 2007

FRAMBUAZLI ÇİKOLATALI CHEESECAKE



Bu hafta sonu gelen misafirlerim için yaptığım cheesecake artınca bir kısmını ofise getirdim. Oldukça övgü aldı ve hatta övgüler bugünde devam etti. bende tarifi daha fazla geciktirmeden yazıyorum.
Malzemeler;
Taban için;
*1 paket burçak bisküvi,
*50 gr erimiş tereyağı,
*1/2 çay bardağı süt,
Üst malzemesi;
*800 gr labne peynir,
*1 su bardağı toz şeker,
*3 adet orta boy yumurta,
*200 gr krema,
*3 yemek kaşığı un,
*2 paket vanilya,
*1 su bardağı parça çikolata,
*1 su bardağı frambuaz.
Hazırlanışı;
1.20 cm'lik kelepçeli kalıbımızın alt tabanını yağlı kağıt ile kaplayalım ve fırınımızı 150 dereceye ayarlayarak ısıtalım.
2.Bisküvileri rondoda un haline getirip, erimiş tereyağını ve sütü ekledikten sonra iyice karıştıralım ve kelepçeli kalıbımızın tabanına iyice bastırarak yayıp,buzdolabına kaldıralım.
3.Labne peyniri mikserle iyice çırpalım, şekeri ekleyerek çırpmaya devam edelim. karışım krema kıvamına gelince yumurtaları teker teker kırarak çırpmaya devam edelim ve kremayı, vanilyayı ve unu ekleyerek karışım pürüssüz oluncaya kadar çırpalım.
4.Karışıma parça çikolata ve frambuazı hafif unlayarak ekleyelim ve spatula ile hafifçe karıştırdıktan sonra kelepçeli kalıba dökelim.
5.Kalıbı kendisinden biraaz daha büyükçe ve içi su dolu bir tepsinin içine oturtarak fırına verelim ve yaklaşık olarak 1 saat kadar pişirelim.
6.Bir saatin sonunda fırını kapatalım ancak cheesecake i içinden çıkarmadan, fırının kapağını çok hafif aralayarak soğumasını bekleyelim.Soğuyan cheesecakei bir gece dolapta bekletmeye özen gösterin. O kadar vaktiniz yoksa en az altı saat buzdolabında bekletin ki; tadı tam olarak otursun.
7. Soğuyan cheesecake dilimlerini ben bu sefer düzgün olmaları için iple kestim. gerçekten de bıçakla kesilenden çok daha düzgün oldu. Cheesecakeinizi dilerseniz üstüne frambuaz, pudra şekeri ve çok az suyun mikserde karışımı ile oluşan frambuaz sosundan dökerek de servis yapabilirsiniz. Dilersenizde sade servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

Cuma, Eylül 07, 2007

MİNİK KAKAOLU KURABİYELER VE ARŞİVDE BEKLEYEN TARİFLER


Bu miniklerin tarifi sevgili Pastacı-Burcu'dan
Yoğun kakaolu tatları sevenlere harika bir tarif. Burcu burada da görüldüğü gibi kurabiyelere çikolata ilavesi yapmış, ben sade yaptım. Ama çikolatalısının çok daha güzel olacağına eminim.Ben iki ölçü yapıp bir kısmını ofise götürdüm. Anında tüketildi ve çok beğenildi. Tarifin orjinali yukarıda ama ben hızlı ulaşım açısından buradada yazacağım.
Malzemeler;
*250 gr tereyağı (oda sıcaklığında),
*6 çorba kaşığı (tepeleme) pudra şekeri,
*6 çorba kaşığı kakao,
*2 adet yumurta,
*1 çay kaşığı karbonat,
*3,5 su bardağı un.
*Süslemek için inci şekeri.
Hazırlanışı;
1.Tüm malzemeyi karıştırarak yoğuralım.
2.Üstünü nemli bir bezle örterek 10-15 dk dinlendirelim.
3.Dinlenen hamuru nişasta serptiğimiz tezgahta merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında açalım.
4. Ben bir kısmını minik yıldız kalıplarımla bir kısmınıda yine ufak denilebilecek kalp kalıplarımla kestim. Siz istediğiniz kalıpla kesebilirsiniz. Kalıbınız yoksa çay bardağı yardımı ile yada bıçakla karelere bölerek de kesebilirsiniz.
5.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun.

CEVİZLİ KURABİYE


Gevrek ve ağızda dağılan bir kurabiye tarifi. Yine tarif defterime yıllarca önce kayıt edilmiş değiştirdiğim tek nokta şekli oldu. tarif defterimde elinizle yuvarlayın diyordu ben ise merdane ile 1 cm kalınlığında açıp, yuvarlak kurabiye kalıbı ile kestim.
Malzemeler;
*125 gram tereyağı yada margarin ( Ben mümkün olduğunca tereyağı kullanmaya ve çok zorunlu olmadıkça margarini eve sokmamaya çalışıyorum )
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1/2 çay bardağı süt,
*1 yumurta,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*1/2 su bardağı ince dövülmüş ceviz,
*3 su bardağı un.
Hazırlanışı;
1.Tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun.
2.Hamuru yarım saat üstü örtülü dinlendirin.
3.Dinlenen hamuru merdane ile 1/2 cm kalınlığında açıp kalıpla kesin.
4.Önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında 15-20 dk kadar pişirin.
5. Fırından çıkarıp iyice soğuttuğunuz kurabiyelerin üstüne pudra şekeri serperek servis yapın. Afiyet olsun.

ANNE KURABİYESİ


Bu kurabiyeyi kayınvalidem eskiden çok yaparmış. Eşim ve kardeşlerinin çok sevdiği bu kurabiyeyi bende ilk evlendiğim zamanlar tarif defterime yazmıştım. O gün bu gündür ara ara yapıp, eşimin çocuklar gibi sevine sevine yemesini izlerim.Anne kurabiyeleri belki her zaman yaptıklarımızdan çok farklı değildirler ama çocukluğumuzdan geldikleri için lezzetleri unutulmazdır:)
Malzemeler;
*125 gram tereyağı veya margarin,( oda sıcaklığında )
*1/2 su bardağı sıvıyağ,
*1/2 su bardağı yoğurt,
*2 yumurta ( bir yumurtanın sarısı üstüne sürmek için)
*1 su bardağı toz şeker,
*1 çay kaşığı karbonat,
*1 paket vanilya,
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
*Aldığı kadar un,
*Üstüne serpmek için susam.
Hazırlanışı;
1.Tüm malzemeyi sırasıyla karıştırın ve ele yapışmayacak bir kıvama gelinceye kadar un ilave edin ve yoğurun.
2. Yoğurduğunuz hamurun üstünü nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirin.
3. Dinlenen hamurdan bezeler kopararak unlanmış zeminde merdane ile 1 cm kalınlığında açın ve çay bardağı ile yuvarlaklar kesip, fırın tepsisine yerleştirin.
4.hamurların üstüne yumurta sarısı sürdükten sonra susam dökerek, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.
Elde edeceğiniz Yumuşak tarzda oldukça bereketli sayıdaki kurabiyeyi ağzı kapalı bir cam kavanozda 1 haftaya kadar tazeliğini korur şekilde muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Salı, Eylül 04, 2007

FISTIKLI VE CREM OLELİ KEK


Akşam ziyaretinde elimiz boş gitmeyelim, çayın yanına bir kek çırpayım bari diye ofisten eve geldim ve daldım mutfağa. Erzak dolabımı açtım ve içinde az miktarda antep fıstığı olan kavanoz gözüme ilişti. Hadi fıstıklı ve çikolatalı bir kek yapayım bu fıstıklar daha fazla beklemesin dedim. Yumurtalar, şekerle çırpıldı, yağ eklendi. Kakaosuz olmaz bu kek derken, birde baktım ki; dolapta kakao yok. Yok olmaz canım, benim evimde kakao hiç bitmez ki! Her alışverişte stok yapar gibi kakao alırım ben. Belki köşeye sıkışmıştır, yada başka şeylerin altında kalmıştır. Hah kesin şuraya koymuşumdur. Yok, yok yok .Offfff kakaosuz bu kek benim içime sinmez ki! Oda ne çikolatalı Crem ole... Neden olmasın ki, bal gibide olur dedim ve kakao yerine Crem oleyi toz halinde kullandım. İyi ki de kullanmışım tadı muhteşem, kıvamı ise üstü hafif sert içi oldukça nemli yani browni neminde bir kek elde ettim. Bundan sonra sık sık Crem ole'li kek yapacağım gibi geliyor bana.( Resim akşam çekildiği için oldukça karanlık )
Malzemeler;
*4 yumurta,
*1,5 su bardağı şeker,
*1 su bardağı sıvıyağ,
*1 su bardağı süt,
*1 paket vanilya,
*1 paket çikolatalı Crem ole ( toz halinde )
*2,5 su bardağı sade kek unu,
*1 su bardağı hafif kavrulmuş antep fıstığı,
*1 su bardağı parça veya damla çikolata,
Hazırlanışı;
1.Yumurtalar ile şeker iyice çırpılır.
2.Sırasıyla yağ, süt ve crem ole eklenerek çırpmaya devam edilir.
3.tüm toz malzemelerde eklenip iyice karıştırıldıktan sonra, fıstık ve çikolata eklenen hamur, unlanıp yağlanmış kalıba dökülerek, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Pişip pişmediğini kürdan testiile anlayabilirsiniz.
4. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarılan kekin üstüne dekor olarak pudra şekeri serpip, çikolata rendesi kullanabilirsiniz.

Pazar, Eylül 02, 2007

ŞEFTALİLİ TART


Malzemeler;
Hamur malzemesi;
*125 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 fincan süt,
*1 yumurta,
*1 paket kabartma tozu,
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
*2,5 su bardağı un.
Krema malzemesi;
*2 su bardağı süt,
*4 yemek kaşığı şeker,
*2 tepeleme yemek kaşığı un,
*1 paket vanilya,
*1 tatlı kaşığı tereyağı veya margarin
*3 adet şeftali,
*2 yemek kaşığı sulandırılmış bal.(üstüne sürmek için )
Hazırlanışı;
1.Tüm hamur malzemesini karıştırarak oldukça yumuşak bir hamur elde edelim ve bu hamuru 26 cm çapındaki tart kalıbına dikerek, üstünü kaşıkla düzeltelim.
2.Hazırladığımız bu hamuru 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 12-15 dk pişirelim.
3.Fırından çıkardığımız hamuru, kalıptan rahatça çıkarabilmek için soğumak üzere bir kenarda bekletelim.
4.Bu arada şeftali ve bal hariç krema malzemelerini karıştırdıktan sonra ocakta koyu bir muhallaebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim.
5.Pişen sıcak muhallebiyi, soğumuş tart hamurumuzun üstüne dökerek, düzleyelim ve dilimlemiş olduğumuz şeftalileride sıcak muhallebinin üstüne dizelim.
6.Şeftalileri parlatmak ve kararmalarını önlemek için ise bir yemek kaşığı su ile gevşettiğimiz baldan sürelim. Afiyet olsun.