Çarşamba, Ekim 31, 2007

ISPANAKLI RULO BÖREK


Oldukça yumuşak olan bu böreğin benim için bir başka cazibeside ıspanaklı olması. ıspanaklı böreklere asla hayır diyemem. Geçtiğimiz hafta sonu misafirlerim için hazırladığım bu böreğin tarifi ise oldukça kolay.
Malzemeler;
*5 adet böreklik hazır yufka,
*ıspanak,
*100 gr taze kaşar,
*100 gr beyaz peynir,
*1 adet yumurta,
*1 su bardağı sıvıyağ,
*2 su bardağı süt,
*1 adet yumurta sarısı ( üstüne sürmek için)
Hazırlanışı;
1.Öncelikle ıspanakları çok iyi yıkayıp, ince ince doğrayalım. Doğradığımız ıspanakları suyunu çekinceye kadar pişirelim ve soğumaya bırakalım.
2.Soğuyan ıspanaklara, çok az miktarda tuz,karabiber, bir adet yumurta, rendelenmiş kaşar ve beyaz peyniri ekleyelim.
3.Yufkaların her birini yarım daire olacak şekilde ortadan ikiye ayıralım.
4.Her bir parça yufkanın üstüne sıvıyağ ve süt karışımından fırça ile sürdükten sonra, düz kenarına boydan boya ıspanaklı karışımdan serpip, rulo şeklinde sarıp, açılan kısımları kendi etrafında bükelim ve aşağıda tepside görüldüğü gibi tepsiye uzunlamasına yerleştirelim.(Tepsiyi yağlı kağıt ile kaplarsak, börekler pişerken tepsiye yapışmaz.Ayrıca tepsi çok kirlenmeyeceği için sonradan yıkamasıda kolay oluyor.)
5.Bir adet yumurta sarısını, sıvı karışımdan arta kalanla beraber çırpıp, yine fırça yardımı ile böreklerin üzerine sürelim.
7.Önceden 200 derecede ısıtılan fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirelim.
Börekler fırından çıktıktan sonra üstlerini bir mutfak havlusu ile kapatırsak,böreklerin kuruyup, sertleşmesini önlemiş oluruz.
NOT; yukarıdaki ölçüler midi fırın tepsisi içindir.

KIYMALI GÜL BÖREK


Bu börek tane şeklinde yapıldığı için, malzemelerin ölçülerini de kaç adet yapacaksanız o oranda kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
*Hazır böreklik yufka,
*Süt,
*Sıvıyağ,
İç malzemesi;
*Kıyma,
*Soğan,
*Tuz, karabiber
Üstüne sürmek için;
*Yumurta sarısı
*Su
Hazırlanışı;
1.Öncelikle, kymayı, çok ufak doğranmış soğanı, tuz, karabiber veya dilediğiniz baharat ile beraber kavurarak pişirin.
2.Yufkaları dört eşit üçgen parçaya bölün. Her bir parçanın üstüne süt ve sıvıyağ karışımından fırça ile sürün.
3.Yağladığınız yufka parçasının geniş kenarına kıymalı içten serpin ve rulo şeklinde sarın. Ruloyu kendi etrafında spiral şeklinde sarıp, açık kalan ucu alt tarafa büküp birleştirin.
4.Her bir bireğin üstüne çok az miktarda su ile gevşettiğiniz yumurta sarısını yine fırça yardımı ile sürdükten sonra, önceden ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.Afiyet olsun.

Pazartesi, Ekim 29, 2007

RENKLİ PATATES SALATASI


Çokça bilinen bu salatayı uzun yıllardır, misafirlerime yaparım. Her seferinde hep övgü alır ve geriye kırıntı bile kalmaz. Patates ve türevleri, soframda her zaman vazgeçilmezlerim arasındadır. Tarifte ölçülere yer vermeyeceğim. Çünkü kullanacağınız kalıp, ikram oranınız ve/veya damak zevkinize göre malzemeler ve ölçüleri tamamen değişiklik gösterebilir. Malzemelerin ölçülerini tamamen siz belirleyebilirisniz.
Malzemeler;
*Patates (Haşlanmış ve çatalla ezilmiş )
*Mayonez
*Tuz,karabiber, pulbiber
*Zeytinyağı ve limon suyu
*Arzuya bağlı olarak çok az miktarda hardal
*Havuç (Rendelenmiş ve suyunu çekinceye kadar bir tavada pişirilmiş )
*Maydanoz, dereotu, yeşil soğan ( oldukça ince biçimde kıyılmış)
*Bir adet yumurta ( Haşlanmış ve rendelenmiş )
Hazırlanışı;
1.Öncelikle bu salatayı yerleştireceğiniz kalıbın ( kek kalıbı, fırın kalıbı, yuvarlak borcam veya güzel görüntü sağlayacak herhangi bir şekilde kalıp olabilir.) içini streç folyo ile güzelce kaplayın.
2.Haşlanmış ve ezilmiş patateslere tuz,karabiber, zeytinyağı, limon suyu katarak güzelce karıştırın ve bu karışımı üç parçaya ayırın.
3.Parçalardan ilkine önceden hazırladığınız havuç rendesini ekleyip iyice karıştırın ve bu karışımı, salatayı yerleştireceğiniz steçlenmiş kalıba bastırarak yayın.
4.İkinci olarak ince doğradığınız yeşillikleri, patatesin diğer parçası ile karıştırıp, havuçlu karışımın üzerine yine bastırarak yayın.
5. Son parçayı da sade olarak, yeşillikli kısmın üstüne bastırarak yayın.
6. Salatayı buzdolabında yarım saat kadar bekletin ve çıkarın.Servis tabağının üstüne ters çevirerek yerleştirin ve streçi dikkatlice çıkarın.
7. Çok az miktarda mayonezi, zeytinyağı ile gevşettikten sonra salatanızın üzerine yanlara akacak şekilde kaşıkla dökün.
8. Son olarak da haşlayıp, rendelediğiniz yumurtayı en üst kısma serpin. Salatanız servise hazırdır.
( Salatayı buzdolabında çok bekletmemeye özen gösterin. Çünkü soğuk patates salatası arzu edilen lezzeti vermez. Oda sıcaklığında olması her zaman tercih edilmelidir.)

Cumartesi, Ekim 27, 2007

ARMUTLU MUFFİN


Hem çok kolay, hemde oldukça hafifler. Bizim evde bu tarz muffinler çok çabuk tüketiliyor:)
Malzemeler;
*3 yumurta,
*1 su bardağı toz şeker,
*1 su bardağı süt,
*1/2 su bardağı sıvıyağ,
*3 çorba kaşığı limon suyu,
*1 paket kabartma tozu,
*2,5 su bardağı un,
*2 çorba kaşığı haşhaş,
*1 adet orta boy armut.(kabukları soyularak zar büyüklüğünde doğranmış)
Hazırlanışı;
1.Yumurta ve şekeri, şeker eriyinceye kadar mikserde çırpın.(Yaklaşık 5 dk)
2.Sırası ile süt, sıvıyağ ve limon suyunu da katıp karıştırın.
3.Unu ve kabartma tozunu beraberce eledikten sonra karışıma katıp, iyice özdeşleşinceye kadar çırpın.
4.Armuttan üstlerine serpecek kadar ayırdıktan sonra diğer armut ve haşhaşlarıda ekleyip, kaşık veya spatula ile iyice karıştırın ve muffin kağıtları yerleştirilmiş muffin kalıbına paylaştırın.Ayırdığınız armutları muffinlerin üst-orta kısımlarına yerleştirin.
5.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.(Pişip pişmediğini, muffinlere kürdan batırarak anlayabilirisiniz. batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa, hiçbir hamur bulaşığı kalmıyorsa pişmiş demektir.)
Bu ölçülerden yaklaşık olarak 20 adet muffin çıkıyor.

Perşembe, Ekim 25, 2007

TUZLU KURABİYELER

Sevgili Berna, internet ortamında açmış olduğu "Pastamalzemeleri.com" u sadece sanal olmaktan kurtardı, canlandırdı ve gerçek hayata geçirerek, dükkanını geçen cumartesi açtı. Benim rötarlı olarak verdiğim bu açılış haberini, detayları ile Pastacı-Burcu'nun sayfasından okuyabilir, harika resimlerini ve adresi alabilirsiniz. Bende en kısa zamanda sayfamda Pastamalzemeleri.com ile ilgili detaylı bilgilere yer vereceğim.
Resimde görülen tuzlu kurabiyeleri ise açılış için hazırladım. Tarif aşağıda.
Malzemeler;
*250 gr oda sıcaklığında tereyağı ( veya margarin )
*2 çay bardağı sıvıyağ,
*2 çay bardağı yoğurt,
*4 çorba kaşığı sirke,
*2 adet yumurtanın sarısı,
*1 tatlı kaşığı mahlep,*
*2 çorba kaşığı toz şeker,
*1 çay kaşığı tuz,
*5-6 su bardağı un,
*2 paket Kabartma tozu
*2 çorba kaşığı salça,
*1 adet yumurta akı,
*Arzuya göre haşhaş, pulbiber, susam vb.
Hazırlanışı;
1. Salça, yumurta akı ve baharat hariç tüm malzemeyi iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun.
2.Hamuru streç folyoya sararak yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
3.Dolaptan çıkardığınız hamuru eşit iki parçaya ayırın.
4.Parçalardan birine salçayı ilave edin. Salça ilave edilen bu parça diğerine göre daha gevşek hale gelececektir. Bu sebeple diğeri ile aynı kıvama gelinceye kadar az miktarda un ekleyin.
5.Salçalı olan hamuru merdane ile 1 cm kalınlığında açın( açarken zemine un serpmeyi unutmayın ) ve herhangi bir kalıpla kesin. Ben minik yıldız kalıbını tercih ettim.
6.Sade olan hamuruda aynı şekilde açıp, dilediğiniz hamurla kestikten sonra kurabiyelerin üzerine fırça yardımı ile yumurta akı sürün ve haşhaş yada arzu ettiğiniz bir baharatı serpin.
6.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizeceğiniz kurabiyeleri, önceden ısıtılmış 180 derecede 10 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

Pazar, Ekim 21, 2007

İYİ Kİ DOĞDUN UĞUR'UM !


Aslında cuma günü olan doğumgününü, oğlumun isteği ile bu gün kutladık. Kutladık diyorum ama sabah duyduğumuz ve yüreklerimizi yakan haberle, çok ama çok buruk geçti, oğlumun doğum günü. Allah, evlat acısı ile ocaklarına ateş düşen ailelere sabır ve kuvvet versin, gencecik şehit olan vatan bekçilerimiz ise nurlar içinde yatsın.Başka hiçbir tesellisi olmayan bu durum için söyleyecek kelime bile bulamıyorum.
Uğur'um, ilk göz ağrım 14 yaşına girdi. Allahım'dan tüm evlatlara ve benim evlatlarıma vatana, millete hayırlı, sağlıklı ve uzun ömürlü yaşlar diliyor, Uğur'uma da nice nice mutlu yıllar diliyorum.
Oğlum geçen yılki pastasını da futbol temalı istemişti, bu yıl da futbol temalı istedi. Koyu Galatasaray'lı olan oğlum için bir Galatasaray forması yapmak istedim hemde en beğendiği futbolcu olan Lincoln'ün formasını.
Bu pastada hep aradığım yumuşak pandispanya arayışlarım devam etti. Ve denediğim pandispanyanın sonucundan oldukça memnun kaldım. (ölçüleri tamamen kendim belirledim.)
Malzemeler;
Kek için;
*4 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
*1,5 su bardağı toz şeker,
*1/2 su bardağı süt,
*2,5 su bardağı kakaolu kek unu.
Krema için;
*200 gr bitter kuvertür,
*200 gre krema,
*1 su bardağı kadar frambuaz,
*1/2 su bardağı kadar parça çikolata.
Islatmak için;
1 kahve cezvesi kadar şekerli su, süt veya meyve suyu.
Hazırlanışı;
1.Yumurta ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın.
2.Sütü ve elenmiş kek ununu ekleyerek çırpmaya devam edip, 20X20 kare veya 20 cm çapında içleri yağlı kağıt ile kaplanmış yuvarlak kek kalıbına döküp, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
3.Çikolatayı benmari usulü eritip içine soğuk kremayı katıp, iyice çırpın ve kıvam bulması için yarım saat kadar buzdolabına kaldırın.
4.Kek iyice soğuduktan sonra enine iki yada üç parçaya ayırın ( ben ikiye ayırdım ) ve her katı ıslatıp, kremaları sürüp, frambuaz ve çikolataları serptikten sonra kapatın ve artan kremayı da pastanın ğüstüne sürerek bu şekilde buzdolabına kaldırın ve üstünü kaplayacak şeker hamurunu hazırlayıncaya kadar bekletin.




5. Şeker hamurunu hazırladıktan sonra dolaptan çıkaracağınız pastanın omuz, boyun ve bel kısımlarından az miktarda bıçakla keserek, beden şekli verin ve şeker hamuru ile kaplayın.

Pazartesi, Ekim 15, 2007

ERZİNCAN PİYAZI


Çocukluğumda annemin sıkça yaptığı ama son yıllarda unuttuğumuz Erzincan Piyazı bu bayram yeniden kahvaltı soframızdaydı. Şöyle bir hasret giderdik kendisi ile ve daha sık buluşmaya karar verdik:)Ölçüleri kendinize göre ayarlayabileceğiniz için yine ölçü vermeyeceğim.
Malzemeler;
*Domates,
*Salatalık,
*Sivri biber,
*Dereotu,
*Maydanoz,
*Tulum peniri,
*Beyaz Peynir,
*Kurutulmuş veya taze reyhan,
*Zeytinyağı,
*Pulbiber, karabiber.
Hazırlanışı;
1:Tüm sebzeleri küp şeklinde doğrayın.
2.Tulum peyniri ve beyaz peyniri ufalayın.
3.Dereotu ve maydanozu ince ince kıyın.
4.Tüm malzemeyi karıştırın ve üstüne pulbiber, karabiberi ekip, zeytinyağı döküp, reyhanı salatanın üstüne serperek servis yapın. Afiyet Olsun.

SOSİSLİ PATATES


Kahvaltı sofralarında özelliklede pazar kahvaltılarında değişiklik arandığında en kolay alternatiflerden biri olan sosisli patatesi, geçtiğimiz bayram kahvaltısında yaptım. Tarifi oldukça basit, zaten resimden de anlaşılıyor. Ölçü vermeyeceğim istediğiniz oranlarda yapabilirsiniz.
Malzemeler;
*Patates ( Küp şeklinde doğranmış)
*Sosis (Küp şeklinde veya yarım daire şeklinde doğranmış)
*1 adet domates (rendelenmiş )
*1 çorba kaşığı salça
*Kızartmak için sıvıyağ.
Hazırlanışı;
1.Öncelikle küp şeklinde doğradığınız patatesleri kızgın yağda kızartıp,fazla yağını çekmesi için havlu kağıtların üzerine alalım.
2.Sosisleri bir kaşık sıvıyağda iyice kızartalım, üstüne bir çorba kaşığı salçayı ekleyip, salçayla beraber kavrulmasını sağlayalım.
3.Rendelenmiş bir adet domatesi sosislerin üzerine döküp, suyunu çekinceye kadar pişirelim.
4.Patatesleri servis tabağına alıp, sosisleride üstüne dökerek sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.

Perşembe, Ekim 11, 2007

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN


ŞEKER BAYRAMINIZIN ŞEKER GİBİ GEÇMESİNİ DİLEYEREK, BAYRAMINIZI KUTLUYOR, NİCE ŞEKER TADINDA BAYRAMLAR DİLİYORUM.

ŞEKER İKRAMLARIMIZ;TRUFLARIMIZ;
*400 gr bitter kuvertür,
*200 gr krema,
*2 paket hazır kakaolu kek
*1 su bardağı kadar parça çikolata,
*1 su bardağı hindistan cevizi,
*1 su bardağı irice parçalanmış fındık,
*1 su bardağı süsleme çikolata,
*1 su bardağı kadar toz antep fıstığı,
Hazırlanışı;
1. Benmnari usulü ile eritilen çikolatanın içine soğuk krema katılarak, mikserle çırpılır.
2.Karışıma elinizle ufaladığınız kek, hindistan cevizinin yarısı katılarak iyice yoğurulur.
3.Kıvama gelen karışımdan cevizden daha ufak parçalar koparılarak, bir kısmının ortasına parça çikolata bir kısmının ortasınada iri kıyılmış fındıklar konup, yuvarlanır.
4.Yuvarladığınız trufları, süsleme çikolata, hindistan cevizi veya toz antep fıstığının içinde yuvarlayarak, truf kağıtlarına yerleştirin.

*150 gr bitter kuvertür,
*1 su bardağı iri kıyılmış fındık,
*2 su bardağı nestle kakaolu mısır gevreği (Nesquik)
*2 çorba kaşığı file fındık
Hazırlanışı;
1.Çikolatayı benmari usulü eritin.
2.Eriyen çikolatanın içine fındıkları ve nesquiki katıp karıştırın.
3.Karışımdan tatlı kaşığı ile alacağınız parçaları truf kağıtlarına yerleştirin ve çikolata donmadan file fındıkları üstüne yerleştirin.
Her iki trufu da oda sıcaklığında bir gece bekletin. Afiyet olsun.
Evde misafirlere ikram etmek üzere hazırladığım bu truflardan, birde bayram ziyaretine giderken götürmek üzere hazırldım ve paketledim.Onların resimleride aşağıda.

Pazartesi, Ekim 08, 2007

KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN


Tüm ziyaretçilerimin Kadir gecesini kutluyor,bin aydan hayırlı olan bu gecenin, ülkemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

KANDİL SİMİDİ
Malzemeler;
*250 gr oda sıcaklığında tereyağı( Margarinde kullanabilirsiniz)
*1 çay bardağı sıvıyağ,
*2 çay bardağı yoğurt,
*1 adet yumurta,
*4 çorba kaşığı sirke,
*4 tatlı kaşığı mahlep,
*2 çorba kaşığı toz şeker,
*2 tatlı kaşığı tuz,
*2 adet kabartma tozu,
*6 su bardağı un.
Üzeri için;
*1 adet yumurta akı,
*yeteri kadar susam.
Hazırlanışı;
1.Tüm hamur malzemesini iyice yoğurun.Üstünü örterek yarım saat kadar dinlendirin.
2.Un yardımı ile parmak kalınlığında rulolar yapıp, dilediğiniz büyüklükte keserek, halka şekli verin.
3.Önce çırpılmış yumurta akına sonrada susama batırarak, yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
4. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin.Afiyet olsun.

Perşembe, Ekim 04, 2007

DOĞUMGÜNÜMÜZÜN KURABİYELERİ

Pastamızın konsepti olan Power Rangers a uygun olan kurabiyelerimizin baskısını Sevgili Pastacı-Burcu teyzemiz Bora için yaptı. Burcu Teyzemize çok teşekkür ediyoruz. Bora ona selamlarını gönderiyor.Bu kurabiyelerin bir kısmı tarçınlı-zencefilli, bir kısmı ise vanilyalı. Çoocuklar bu kurabiyelere pastadan daha çok rağbet ettiler. Ama haksızda sayılmazlar değil mi?



Bu kurabiyelerin hamuru limonlu ve vanilyalı.Yuvarlak kalıpla kestiğim kurabiyeleri, aynı kalıpla kestiğim şeker hamuru ile kaplayıp, yüz şekli verdim.

Pazartesi, Ekim 01, 2007

MİNİK BORA'M 6 YAŞINDA!


Minik yavru kuşum bugün 6 yaşına girdi. Fırtınalı, sert yağmurlu, koyu gri bir havayla uyanıp, titreye titreye hastaneye gidişimiz, ameliyathaneye girerken sadece ve sadece Uğur'umun gözlerinin içine bakıp, sessiz sessiz ağlayışım, doktorumun gülümseyişi ile uykuya dalıp, odamda gözlerimi açışım, beyaz battaniyelere sarılı pembe, beyaz, güzeller güzeli bir bebeğin koynuma verilişi, kokusu, teni, minicik bedeni, sıcaklığı....
Havanın durumundan etkilenip Sevgili halamızın; Bora, borayla geldi sözü üstüne, ismini Bora koyduğumuz minik yavrumun, doğumu daha dün gibi ama 5 sene geçmiş ve farkında olmadan 6. seneye girmişiz. İnşallah daha çok ama çok yaşlar senin olsun yavrum.
Bora geçen sene pastasını hiç düşünmeden spiderman olarak belirlemişti. Ancak bu sene uzun düşüncelerden sonra Power Rangers da karar kıldı. Ancak Power Rangers benim için çok zor bir seçimdi. Çünkü bu karakterleri pek tanımıyordum vede yaptığım araştırmalarda bu karakter üzerine çok fazla pasta olmadığını gördüm. Bende Bora'nın tişörtünün üstündeki resimlerden yola çıkarak iki boyutlu olarak bu pastayı oluşturdum.( Tişörtün resimlerinin üzerine, yağlı kağıt koyarak kopya çektim. Kalınca açtığım şeker hamurunun üzerine yerleştirdim ve ucu çok kalın bir kurşun kalemle resmin üstünden bastırarak geçtim ki resmin izi alta , şeker hamuruna çıksın.Yağlı kağıdı kaldırdıktan sonra çıkan izleri takip ederek ucu sivri bir bıçakla karakterleri çıkarttım. Ondan sonra üstlerindeki çizgileri, şekilleri ve diğer renkleri, tişörte bakarak oluşturdum.) Doğumgünü anasınıfında olacağı için pastanın 30 kişilik kadar olması gerekiyordu ama ben herzamanki panik halimle ( yetmeyecek korkusu) 50 kişiye yetecek kadar yapmışım.
Bu pastada farklı bir pandispanya denemek istedim."Peggy Porschen'in Pretty Party Cakes" kitabından temel Victoria sünger kekini denedim. Midi fırın tepsisine aşağıdaki tariften iki kere yapıp, herbir parçayı ikiye bölüp, 4 katlı bir pasta yaptım.
Malzemeler;
*400 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*400 gr şeker,
*8 adet orta boy yumurta,
*300 gr un,
*100 gr kakao,
*100 gr bitter çikolata.
Hazırlanışı;
1. Yumurtaları iki misline çıkıncaya kadar çırpın.
2.Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
3.Toz malzemeleri bir kabın içine beraber eleyin. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin.
4.Tereyağlı karışıma önce yumurtayı, sırasıyla çikolataı ve toz malzemeleri katıp iyice karıştırın.
5.yağlı kağıt serili tepsiye kek karışımını dökün. Oldıkça katı bir karışım elde edeceğiniz için yüzeyini saptula ile düzeltin.
6.Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin.
Kreması;
*6 su bardağı süt,
*450 gr şeker,
*150 gr nişasta,
*30 gr un,
*4 yumurta,
*2 paket vanilya,
*2 kutu krema,
*3 adet büyük boy muz,
*arzu ettiğiniz kadar parça çikolata.
Hazırlanışı;
1.Muz, çikolata ve krema hariç tüm malzemeyi muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
2.Hafif ılınan muhallebiye kremaları döküp mikserle 5 dakika kadar çırpın.
2.Krema iyice ılındıktan sonra küp küp doğradığınız muzları içine karıştırın.Dilerseniz parça çikolatada da ekleyerek pandispanyaların arasına kalın bir tabaka şeklinde sürün. Pandispanyaları çok az miktarda şeker şurubu ile nemlendirdim. Üstünü sade krem şanti ile ince bir tabaka halinde kaplayarak bir gece buzdolabında beklettim ve sabah şeker hamuru ile kapladım.