Çarşamba, Kasım 28, 2007

MANDALİNALI TART


Az malzeme ile yapılıp, kolayca ortaya çıkıyorlar. Üstelik şık ve lezzetliler. Hemen hemen hepsinde hamuru aynı yapıyorum. Aşağı yukarı kremada öyle. Ama süsleme konusunda ufku o kadar açık bir tatlı ki! Nasıl ve hangi malzeme ile süslerseniz süsleyin hepsi şık duruyor. Ne çok övgü aldı benden bu tartlar değilmi? Ah birde kalorisi çok düşük olsaydı ne güzel olurdu.
Bu tartın hamur tabanını daha öncede denemiş ve tarifi burada yayınlamıştım. Her seferinde iyi sonuç veren kremanın malzemeleri ve tarifi ise aşağıda.
Krema malzemeleri;
*2 su bardağı süt,
*4 yemek kaşığı şeker,
*1 yenek kaşığı tepeleme un,
*1 yemek kaşığı tepeleme nişasta,
*1 yumurta,
*1 paket vanilya,
*1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin.
*100 gr kadar labne peynir,
Hazırlanışı;
Soğuk sütüne içine labne peynir hariç tüm malzemeyi katarak karıştırın ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.Pişen kremaya biraz ılındıktan sonra labneyi ekleyin ve mikserle en az 5 dakika çırptıktan sonra, pişmiş ve soğumuş tart hamurunun üzerine dökün. Üstünü ben mandalina ve evde çok az kalmış olan böğürtlenlerle süsledim. Ama sizin canınız hangi meyveyi istiyorsa onunla süsleyebilirsiniz. Meyveleri yerleştirdikten sonra üstlerine çok az bal sürünki hem kararmasınlar hemde parlak görünsünler. Afiyet olsun.

Pazar, Kasım 25, 2007

BADEMLİ BİSKÜVİ


Pastamalzemeleri.com'un açılışına gittiğimde çocuk pastalarını süslerken şeker hamuru ile rahatlıkla kullanabileceğim bu Disney karakterlerinden oluşan kalıp setini almıştım. Henüz herhangi bir pastayı süslemek için kullanmadım ama çok ince açtığım bademli kurabiye hamurunu bu kalıplarla kesince, harika bisküviler ortaya çıktı. Çocuklar bu şekilleri çok sevdiler. Şeker Hamurunun kullanılmadığı zamanlarda, çocukların ilgisini çekebilecek bu bisküviler için ben bademli hamur yaptım ama siz istediğiniz herhangi bir kurabiye tarifini uygulayabilirsiniz.
Malzemeler;
*125 gr tereyağı,
*1 yumurta,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 paket vanilya,
*1 çay bardağı toz badem ( arzunuza göre ölçüyü artırabilirsiniz)
*1 çay kaşığı kabartma tozu,
*Aldığı kadar un.
Hazırlanışı;
1.Tüm malzemeyi güzelce yoğurun.
2.Üstünü nemli bir bezle örterek yarım saat kadar dinlendirin.
3.Hamuru merdane yardımı ile 0,5 cm kalınlığında açın ve dilediğiniz kalıplarla kesin.
4.Üstüne ister pasta süsleri( file antep fıstığı, boncuk çikolata, inci şekeri vs.) serperek veya ister boş bırakarak, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
5.Önceden ısıtılımış fırında çok fazla kızartmadan pişirin. Afiyet Olsun.
Yukarıda tarifi yazılı olan hamurun bir kısmını bu sefer çam ağacı kalıbı ile kesip üstlerine değişik süs alternatifleri uygulayarak süsledim.
Bu yıldız bisküvileri ise yine Pasta Malzemeleri.com'dan aldığım Parıltı tozları ile süsledim.Bu parıltı pulları yılbaşı için yapılacak kurabiyelerde çok rahat kullanılabilir bence.

FINDIKLI KURABİYE


Klasik, kolay ve lezzetliler.
Malzemeler;
*125 gr tereyağı,(oda sıcaklığında)
*1 yumurta,
*1 çay bardağı pudra şekeri,
*1 paket kabartma tozu,
*1 paket vanilya,
*1 su bardağı iri dövülmüş fındık.
*Alabildiği kadar un.
Hazırlanışı;
1.Fındık hariç tüm malzeme yoğurularak ele yapışmayan bir hamur yapılır.
2.Hamura fındık ilave edilerek yoğurulur ve cevizden biraz daha küçük parçalar hainde yuvarlanır.
3.Bir kısmı iri dövülmüş fındığa bir kısmı çikolata pasta süsüne batırılarak, yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla yerleştirilir.
4.180 derecede ısıtılmış, sıcak fırında kızarmadan pişirin ve iyice soğuduktan sonra servis yapın.

Çarşamba, Kasım 21, 2007

KAYNANA ÇATLATAN TARİFLER, MANTARLI KİŞ







































Bu etkinlikte mizahi açıdan süper olan konuya vede bu konu için bundan iyisi bulunamazdı diyerek logoya hayran kaldım. Gerçi bu kadar marifetli gelinlere sahip oldukları için kaynanaların çatlamak yerine mutluluktan uçacaklarını zannediyorum ama bakıp göreceğiz:) Gün gelipte inşallah bizlerde kaynana olunca; bakalım gelinler bizleri hangi tariflerle çatlatacaklar. Gerçi bizlerde bu kadar merak ve mutfak ilgisi varken gelinleri de bizler çatlatacağız gibi geliyor bana ne dersiniz?Etkinlik için çok sevdiğim bir lezzet olan mantarlı kiş hazırladım.Bakalım beğenecekmisiniz.
Malzemeler;
Hamuru için,
*100 gr küp doğranmış soğuk tereyağı,
*1 yumurta,
*1 çay kaşığı tuz,
*1/2 çay bardağı süt,
*2 su bardağı un.
Üst malzemesi;
*2 yumurta,
*1 su bardağı kadar tavuk göğsü ( haşlanmış ve ufak ufak parçalanmış)
*1 su bardağı konserve bezelye ,
*1 su bardağı konserve mantar ( dilim dilim doğranmış)
*200 gr krem peynir,
*1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
*1/2 su bardağı krema ( yaklaşık 100 gr kadar oluyor)
*1 tutam tuz.
Hazırlanışı;
1.Hamur malzemesini karıştırıp bir güzel yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlendirelim.
2.Dinlenen hamuru pişireceğimiz kalıbın ölçülerinde merdane ile açalım ve kalıbın yanlarınıda kaplayacak şekilde yerleştirelim.
3.Hamurun ortasının kabarmaması için, aynı ölçülerde keseceğimiz yağlı kağıdı yerleştirdikten sonra üstüne bakliyat (nohut yada fasulye) yerleştirip, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dk kadar pişirelim.Piştikten sonra üzerinden yağlı kağıdı ve bakliyatı alalım.
4. Hamurumuz soğurken, yumurtaları çırpalım ve içine peynir ile kremayı katıp, çırpmaya devam edelim.
5.Sıvı karışıma kaşar peynir, tavuk, bezelye ve mantarı katarak karıştıralım ve bu karışımı soğuyan kiş hamurumuzun üstüne yayıp, 200 derecede sıcak fırında üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
6. Soğuduktan sonra servis yapalım. Afiyet olsun.

Salı, Kasım 20, 2007

BARDAK BÖREĞİ


Börek çeşitlerine farklı bir alternatif, üstelikte çok lezzetli. Tarif sayısını hatırlayamadığım sofra dergilerinden birinden. İç malzemesini dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.Peynirli, kıymalı, patatesli veya sucuklu olabilir. Denemek isteyenlere kolay gelsin, sonrasında afiyet olsun:)
Hamur malzemesi;
*1 su bardağı erimiş tereyağı ( tarifte margarin olarak verilmiş)
*1 adet yumurta,
*2 çay bardağı süt,
*1 çay kaşığı karbonat,
*1 çay kaşığı tuz,
*Aldığı kadar un.
İç Malzemesi;
*4 adet haşlanmış orta boy patates,
*2-3 dal yeşil soğan,
*100 gr kadar kavrulmuş kıyma ( Tarifte 1 çay bardağı kadar peynir )
*4-5 dal maydanoz,
*karabiber, tuz, pulbiber.
Üstü için;
*1 adet yumurtanın sarısı,
*1 tatlı kaşığı sıvıyağ,
*susam, çörekotu. ( Tarifte haşhaş kullanılmış)
Hazırlanışı;
1.Tereyağını eritip, ılıtın.İçine yumurta, süt, karbonat, tuz ve unu ilave dein.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
2.Hamurun üstünü örterek 20 dk. dinlendirin.
3.Patatesleri haşlayın ve çatalla ezin. Kıymayı bir yemek kaşığı sıvıyağ ilavesi ile kavurun. Patatesleri, kıymayı, ince doğranmış yeşil soğan, maydanoz, karabiber ve tuzu birbirine karıştırın.
4.Hamuru merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açın ve bir su bardağı yardımı ile daireler oluşturun.
5.Bir daire alın ve üzerine patates sürün. İkinci daireyide fazla bastırmadan onun üstüne kapatın. Daireler bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edin. Hamurun üstte kalan kısmına sıvıyağ ile çırptığınız yumurta sarısı sürüp, susam yada çörekotu serpin.
6. Börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirdikten sonra 200 derecede üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Not: Birleşim yeri olmadığı için börekler piştikten sonra kenarlarından ayrılacakmış gibi görünüyor. Ama aradaki patates tuttuğu için ayrılmıyorlar.Afiyet olsun.

Pazar, Kasım 18, 2007

BEYAZ MELEK

“Sevgi, insanoğlunun asla yarına ertelenmeyecek en büyük ve en görkemli eylemidir.”

Salı, Kasım 13, 2007

FRAMBUAZLI CHEESECAKE-İKİ FARKLI SUNUM



Her iki resimdeki cheesecake de frambuazlı olmakla beraber, tarz ve ölçü olarak farklı yapıldı. Alt resimdeki 20 cm'lik kalıp ölçüsünde ve frambuazlar bütün kullanılmak sureti ile yapılırken, üst resimdekinde frambuazlar rondodan geçirilerek püre halinde kullanıldı. Alt resimdeki cheesecake tarifini daha önceden burada yayınlamıştım. Her iki cheesecakin tek farkı frambuazların kullanılış şekli. Üst resimdeki cheesecake de ise 26 cm'lik kalıb kullandım. Onun ölçüleri ve yapılış tarzı da aşağıda.
Malzemeler;
Tabanı için;
*2 paket burçak veya istediğiniz tarzda bisküvi,
*100 gr kadar eritilmiş tereyağı,
*1/2 çay bardağı süt(taban yumuşak olsun isterseniz)
Üst malzemesi;
*1200 gr labne peynir
*1,5 su bardağı toz şeker,
*3 adet iri yumurta,
*200 gr krema,
*3 tepeleme yemek kaşığı un,
*2 paket vanilya,
*Arzu ettiğiniz kadar frambuaz.
Üstünü süslemek için;
*2 yemek kaşığı frambuaz marmelatı,
*3 yemek kaşığı su
Hazırlanışı;
1.Bisküviler ve erimiş tereyağı rondoda iyice karıştırıldıktan sonra süt ilave edilip, tekrar karıştırılır ve altı yağlı kağıt ile kaplanmış 26 cm'lik kalıba bastırılarak yayılıp, buzdolabına kaldırılır.
2.Labne peynirlerle şeker mikserle iyice çırpılır. Karışıma sırası ile krema, yumurta, un, vanilya ilave edilerek tekrar çırpılır.
3.Frambuazlar rondoda püre haline gelinceye kadar parçalanır.
4.Çırpılan peynirli karışımdan bir kase kadar ayrıldıktan sonra bu karışıma, frambuazlı püreyi karıştırılır. Önce sade olarak ayrılan karışım, buzdolabından çıkarılacak kalıba dökülür, sonrada frambuazlı karışım spiraller çizerek onun üstüne dökülür ve bir kürdan yardımı ile ebruli şekiller verilerek karıştırılır.
5.Bu şekilde hazrladığınız cheesecakeinizi önceden 150 derecede ısıtılmış bir fırında, içi su dolu başka bir tepsinin içine yerleştirerek ( benmari yöntemi ile ) pişirin. Not:Kalıbı su dolu tepsiye koymadan önce altını aleminyum folyo ile kaplayın.Böylece kalıbın su çekmesini önlemiş olursunuz.
6.150 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 1 saat kadar pişireceğiniz cheesecaki yine fırının içinde soğuttuktan sonra 1 gecede buzdolabında bekletin.
7.Su ile gevşettiğiniz frambuaz marmelatını, servisten önce cheesecakin üstüne döküp Parça çikolata ve dondurulmuş frambuazla süsledikten sonra servis yapın.

Çarşamba, Kasım 07, 2007

BALKABAKLI KEK


Her ne kadar pastaymış gibi görünsede, o aslında bir kek. Hemde cevizli, tarçınlı ve balkabağı süslü. On gün kadar önce gelen misafirlerim için yapmıştım. Merak edenler için tarif hemen aşağıda:)
Malzemeler;
*200 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*200 gr toz şeker(yaklaşık olarak 1,5 su bardağı )
*350 gr un ( 3 su bardağından biraz az)
*5 yumurta ( oda sıcaklığında)
*1 su bardağı süt,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*2 çay kaşığı (tepeleme) tarçın,
*1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz.
*750 gr balkabağı ( 1 su bardağı şeker ile pişirilip, püre haline getirilmiş)
*1 su bardağı kadar çırpılmış krem şanti,
*süslemek için ceviz, hindistan cevizi,file antep fıstığı vb.
Hazırlanışı;
1.Yağı ve şekeri krema gibi oluncaya kadar çırpın. Sonra sırasıyla içine yumurtaları, sütü katıp, çırpmaya devam edin.
2.Toz malzemelerin hepsini birbirine karıştırdıktan sonra sıvı karışıma eleyerek güzelce karıştırın.
3.En son olarak cevizleride katıp karıştırın ve yağladığınız 26 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbına dökerek, önceden 180 derecede ısıttığınız fırında pişirin.
4.Bu arada püre haline getirdiğiniz balkabağı ile krem şantiyi birbirine karıştırın.
5.Piştikten sonra soğuttuğunuz kekinizi enlemesine ortadan ikiye kesin ve balkabağı-kremşanti karışımından bir miktar arasına sürüp, kapatın.
6.Tüm kekin etrafını bolca balkabağı-kremşanti karışımı ile kapatın.
7.Kenarlara hindistan cevizi, üst kısımlara ceviz ve file antep fıstığı serperek yada krem şanti sıkarak süsleyin. Afiyet olsun.


Salı, Kasım 06, 2007

MISIR SALATASI


Bu salatada kullanılan malzemelerin miktarını kendi isteğiniz ölçüsünde ayarlayabilirsiniz.Bu sebeple sadece malzemeleri yazıp, ölçü yazmayacağım.
Malzemeler;
*Konserve mısır,
*Haşlanmış ve ufak parçalara bölünmüş tavuk göğsü,
*Doğranmış kornişon turşu,
*İnce doğranmış taze soğan,
*ince doğranmış maydanoz
*Konserve mantar,
*Süslemek için arzuya bağlı olarak kırmızı biber turşusu ve havuç,
Sos için;
*Zeytinyağı,
*Limon suyu,
*Tuz,
*Az miktarda Mayonez
Hazırlanışı;
1.Salata malzemelerinin hepsi kaşık yardımı ile karıştırılır.
2.Sos malzemeleri de ayrı bir kasede karıştırıldıktan sonra salatanın üstüne dökülüp, iyice karıştırılır.Afiyet olsun.

Cumartesi, Kasım 03, 2007

AYŞEM' E KURABİYELER !









Bir varmış, bir yokmuş, Ayşem isimli Sarı Bacı'nın tükkanı için bir kurabiye ağacı dileği varmış. İş arkadaşı Tütü bu dileği bilirmiş ama nasıl gerçekleştireceğini bilmezmiş. Günlerden bir gün Tütü'nün aklına bir fikir gelmiş ve hemen kurabiye perilerini bulmak üzere "internet köprüsünden" geçip, azgın e-mail dalgaları ile boğuşarak perilere ulaşmış ve arkadaşı Ayşem'in dileğini bildirmiş. Perilerde öteden beri Ayşem'i pek severlermiş, bu sebeple, Tütü'yü kırmamışlar ve hemen hepsi işe koyulup, Ayşem için kurabiyeler pişirmeye ve onları süslemeye başlamışlar. Sihirli dokunuşlarla binbir çeşit kurabiye hazırlayıp, herşeyden habersiz, Ayşem'in tükkanının kapısına sessizce!!!! koyup kaybolmuşlar.Ayşem öyle sevinmiş, öyle mutlu olmuş ki!, o günden sonra o perileri hiç unutmamııııış. İşte resimdeki kurabiyelerde o gün Ayşem'in tükkanına bırakılan kurabieyelerden bir kaçıymış.

Cuma, Kasım 02, 2007

KAHVELİ KURABİYE


MALZEMELER;
*250 gr tereyağı,( oda sıcaklığında)
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 tutam tuz,
*1 yumurta,
*1 yemek kaşığı nescafe,
*Aldığı kadar un,
*100 gr çikolata.
Hazırlanışı;
1.Tereyağından 20-25 gr kadar ayırdıktan sonra, kalan yağı,pudra şekerini, yumurtayı, tuzu ve nescafeyi blendıra atarak 5 dakika kadar karıştırın.
2.Blendırdan çıkardığınız karışıma ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar un ekleyin ve yoğurun.
3.Yoğurduğunuz hamuru merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açın ve kalp şeklindeki kurabiye kalıpları ile kesip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
4.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kurabiyeleri pişirin ve soğumaları için bir kenarda bekletin.
5.Kurabiyeler soğurken, çikolata ve tereyağını aynı kabın içinde benmari yöntemi ile eritin. Soğumuş kurabiyelerin yarısını çikolataya batırın ve tekrar yağlı kağıt üzerine bırakarak çikolataların donmalarını bekleyin. Afiyet olsun.