Cumartesi, Ocak 26, 2008

BİR DOĞUMGÜNÜ PASTASI

muzonun pastası 019

Yoğunluk, yoğunluk, yoğunluk.......
Geçtiğimiz 15 gün için yapabileceğim tek tanımlama bu...
Sanıyorum gelecek bir kaç hafta daha böyle geçecek...
Üç gün önce evlilik yıldönümümüzdü. Tam 15 yıl geride kaldı. Ve bu yoğunluk bana evlilik yıldönümüm için pasta bile yaptırmadı. Eşimin getirdiği hazır pastayı üfleyerek daha nice 15 yıllar diledik birbirimize.
Bu gün ise Sevgili eşimin doğumgünü. Koşturmaca içinde dahi olsam hayat arkadaşımın pastasını ben yapmalıydım. Yoksa kendimi affetmezdim. Yukarı resimdeki pastayı bu gün 2 saat içinde hazırladım ve eşimin doğumgününü kutladık. Kutlamamız akşam olduğu için ve bende pasta kesilmeden önce resim çekmek istediğim için fotoğraf güzel çıkmadı.Tahmin ettiğim gibi pastayı ben yaptığım için eşim çok mutlu oldu.Sevgili hayat arkadaşım beraberce nice mutlu yaşlar diliyorum sana...
Pastamız en acilinden kremalı bir pasta. Pandispanya elimin alıştığı garantili bir tarif yani her zaman yaptığımdan.
Pandispanya malzemesi;
*8 yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılacak)
*1 su bardağı şeker,
*1 su bardağı un,
*2/3 çay bardağı portakal suyu,
*50 gr kakao.
Kreması;
*500 gr bitter kuvertür
*600 gr krema
Ara katlar için;
*Hazır fıstık krokan
*Dondurulmuş frambuaz
*Sade krem şanti
Üstünü süslemek için;
*File fıstık
*Kakao
Hazırlanışı;
1.Yumurtaların aklarını şekerin yarısı ile kar gibi oluncaya kadar çırpın.
2.Şekerin diğer yarısı ile yumurtaların sarılırını da mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpın.
3.Un ve kakaoyu birlikte eleyin ve tüm pandispanya malzemesini birbirine karıştırın.Yanlız karıştırma işlemini tahta bir kaşıkla ve yumurtaları söndürmeden, yavaşça ve alttan üste havalandırarak yapın.
4.24 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbınızın altını yağlı kağıtla kapladıktan sonra pandispanyayı boşaltarak, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Pişip pişmediğini kürdan yardımı ile kontrol edebilirsiniz.
5.Pişen kek iyice soğuduktan sonra üç eşit parçaya bölün. Ben herbir katı çok hafif süt ile nemlendirdim.(Nemlendirme işini silikon fırça ile yaptım)
6.Çikolatayı ufak ufak doğradıktan sonra, benmari yöntemi ile eritin ve soğuk kremayı karıştırıp iyice çırpın. Krem şantiyi de 1 su bardağı soğuk süt ile çırpın ve dolaba kaldırın.
7.Pastanın ilk katına kremadan kalın bir tabaka sürdükten sonra üstüne ufak parçalara böldüğünüz fıstık krokanı serpin ve ince bir krem şanti tabakası sürün.
8.İkinci pasta katına ise krema sürdükten sonra frambuaz yerleştirin ve tekrar ince bir krem şanti tabakası ile kaplayıp, 3. parçayı üstüne kapatın.Pastayı kalan krema ile kaplayıp, yanlarına file fıstık yerleştirin. Üstüne kakao serpip, dilediğiniz gibi süsleyin.
muzonun pastası 005

Pazar, Ocak 20, 2008

VİŞNELİ RULO PASTA

vişnelirulopasta 002

Çocukluğumda yaş pasta denildimi hemen aklıma rolu pasta gelirdi. Acaba o zamanlar yoğunlukla rulo pastalar mı yapılırdı, bilemiyorum. Bu sebeple çocukluğumu anımsatan rulo pastaları hep çok sevmişimdir. Bunun için Bizim Pastane-Zinnur ne zaman rulo pasta yapsa hep hayranlıkla izler ve okurum.Zinnur'un tüm pastaları muhteşem, ama ben rulolarını biraz daha çok seviyorum galiba:)
BU arada,abimin kızı Esra bebek bekliyor. Yani büyük hala olacağım. Geçenlerde telefonda konuşurken "Hala bana pasta yap olur mu dedi". Dedi demesine ama belki fark etmişsinizdir, çok ama çok yoğun günler geçiriyorum.Bu sebeple bu isteğini hemen yapamadım. Yapamadım ama içime de dert oldu. Bebek bekliyor ya, canı mı istedi diye..
Bende ilk fırsatta çok sevdiğim rulo pastadan yaptım, götürdüm.Hemde bu sıkışıklıkta çok pratik oldu.Benimde bir nebze olsun içim rahat etti. Artık daha büyük ve süslü pasta doğumuna inşallah.
Malzemeler;
*5 adet orta boy yumurta,
*100 gr toz şeker,( yarım su bardağından 1 parmak fazla)
*100 gr kek unu,( 1 su bardağından 1 parmak eksik)
*20 gr kakao ( tepeleme bir yemek kaşığı)
*1 paket vanilya,
*60 gr mısırözü yağı(yaklaşık yarım çay bardağı)
Kreması;
*1 paket Dr O'etker vanilyalı pasta kreması,
*1,5 su bardağı soğuk süt,
İçine;
*Arzu ettiğiniz kadar vişne
Islatmak için;
Çok az şekerli su.
Hazırlanışı;
1.Önce fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
2.Ben midi fırın tepsisi kullandım. Siz kullanacağınız tepsinin içini yağlı kağıt ile kaplayın.
3.Yumurtaları, şekerle beraber 10 dakika kadar çırpın. Bu süre sonunda karışımın kıvamı mayonez gibi olmalı.
4.Vanilya, kakao ve kek ununu bep beraber eleyin ve sıvıyağdan sonra yumurtalı karışıma katıp, tahta kaşık yada spatula ile alttan üste havalandırarak karıştırın.
5.Tepsiye döküp her yere eşit yayılmasını sağlayın ve fırında 10 dakika pişirin.
6.Pişen pandispanyayı fırından çıkarıp, üstüne toz şeker serptiğiniz temiz bir mutfak havlusuna ters çevirin. Üstünden yağlı kağıdı sıyırıp alın ve 1-2 dakika bekledikten sonra havlu yardımı ile uzun kenarından çokta sıkı olmamak şartı ile rulo şeklinde sarın ve soğuyuncaya kadar dinlendirin.
7. Bu arada hazır pasta kremasını üstünde yazılı şekilde çırpın. İsterseniz herhangi bir pastacı kreması yapabilirsiniz, benim vaktim çok dar olduğu için hazır krema kullandım.
8.Soğuyan pandispanyayı nazik hareketlerle açın ve içini şekerli su ile ıslattıktan sonra, krema sürün ve çözdürülüp suyu süzülmüş vişnlerei serpin.
9.Şimdi ruloyu uzun kenarından dikkatlice ve birazda sıkı şekilde sarın. Bu aşamada üstünde küçük çatlamalar olabilir. Sonradan bu çatlaklar krema ile kapanır merak etmeyin.
10.Kalan kremayı pastanın üstüne güzelce sıvayın. Ben hazır minik çikolata topları serperek süsledim. Siz çikolata rendesi ile de süsleyebilirisniz. Yada hiçbir şey serpmeden sadece krema olarak bırakabilirsiniz.
11.En üstüne de resimde görüldüğü gibi sıkma torbası yardımı ile yuvarlaklar sıktım ve üstlerine suyu iyice süzülmüş vişne yerleştirdim.
12.Ruloyu bu şekilde hazırladıktan sonra biraz dolapta dinlendirirseniz iyi olur. Afiyet olsun.
vişnelirulopasta 004

Salı, Ocak 15, 2008

KAVALA KURABİYESİ

kavala kurabiyesi 011

Kavala kurabiyesi hep methini duyduğum ancak hiç tatmadığım ve merak ettiğim bir kurabiye çeşidi idi. Yakın bir zamanda Etiler'de bir pastanede paket paket görünce aldım. Gerçekten oldukça lezzetliydi. Geçenlerde de hadi bende deneyeyim bakalım olacakmı diye tarif araştırmasına başladım ve Sevgili Nilay'ın(Kitchen O'clock)sayfasında buldum. Orjinal tarife burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yalnız kurabiye hamurunu yoğurduktan sonra şekil vermek istediğimde hamuru bir türlü toparlayamadım. Ne kadar uğraştımsa da şekil veremedim. Muhakkak bir yerlerde hata yaptım. Ama büyük bir azimle devam ettim ve hamuru tekrar yoğurma kabına alıp 1 yumurta ve yarım çay bardağı süt ilave ederek hamuru toparlamayı başardım. Bu şekilde hazırladığım hamuru merdane yardımı ile açıp, hilal şeklindeki kalıpla kestim ve pişirdim. Soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri serperek servis yaptım.
Her ne kadar hamuru toparlayamama sebebi ile malzemelerinde değişiklik yapmış olsamda, tadı pastanede yediğim orjinal Kavala kurabiyesine çok benziyordu yani çok güzeldi. Denemek isteyen herkese öneririm. Sevgili Nilay'a da tarif için çok teşekkürler.Tarifin orjinali yukarıda olmakla beraber her an elimin altında olması için tekrar buraya yazıyorum.
Malzemeler;
*250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
*1 çay bard. sıvıyağ
*1 su bard. pudra şekeri
*2 adet yumurta (Orjinal tarifte 1 adet)
*1 çay bardağı iri doğranmış badem
*1 çimdik tuz
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*1/2 çay bardağı süt(orjinal tarifte yok ben ekledim)
*4 su bardağından biraz fazla un
*Pudra şekeri (üstüne serpmek için)
Hazırlanışı;
1- Unu içine hiçbirşey eklemeden rengi biraz dönünceye kadar ve sürekli karıştırarak kavurun.Kavurduktan sonra soğumaya bırakın.
2-Soğuyan kavrulmuş unu hamur yoğurma kabına alıp, diğer tüm malzemeyi ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
3- Hamuru merdane yardımı ile açıp, hilal şeklindeki kurabiye kalıbınızla kesin. Veya kendiniz elinizle hilal şekli verebilirsiniz.Kurabiyeleri, yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık 20-25 dk. Çok kızarmamalarına dikkat edin. İyice soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri eleyerek servis yapın.

Çarşamba, Ocak 09, 2008

GEVREK POĞAÇA

kıyır kıyır poğaça 013
Daha önceden de yazdığım gibi bu aralar poğaçalara takmış durumdayım ve gözüm poğaçadan başka bir şey görmüyor. Hep değişik poğaçalar denemek, en güzellerini yakalamak istiyorum ama güzelliklerinde sonu yok ki.Bu poğaça tarifini Portakal Ağacı "Tarif Defteri/Forum"da buldum. Orjinal tarifi ve orjinal resmi görmek isterseniz buraya tıklayarak görebilirisiniz.Bu poğaçalar orjinal tariftede belirtildiği gibi gerçekten tazeliklerini uzun süre koruyorlar. Benden söylemesi:)
Ben yinede çabuk ulaşmak istediğimde elimin altında olması için tarifi buraya yazacağım.
Malzemeler;
*1 paket tereyağı (250 gr)(oda ısısında)
*1 çay bardağı zeytinyağı veya mısırözü yağı
*1 çay bardağı ılık su
*1 yumurta akı ( sarısını üstüne sürmek için ayırın)
*1/2 çay bardağı sirke
*1 paket kabartma tozu
*1 tatlı kaşığı tuz,
*Aldığı kadar un (Kulak memesi yumuşaklığında olacak)
İçi için;
*Beyaz peynir veya kaşar peyniri
*Maydanoz
Hazırlanışı;
iç malzemesi hariç tüm malzemeyi güzelce karıştırıp, yoğurun. Ben bu şekilde yarım saat kadar üstü örtülü şekilde dinlendirin. Daha sonra tezgaha un serperek merdane yardımı ile açın ve herhangi büyüklükte bir bardakla yuvarlaklar kesin. İçlerine peynirli harçlardan koyduktan sonra kimisini üst resimde görüldüğü gibi yarım ay şeklinde katlayarak, kimisini de aşağıdaki resimde görüldüğü gibi yuvarlayarak kapatın. Üstelrine yumurta sarısı sürerek 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Bence ılık yiyin. Afiyet olsun.


kıyır kıyır poğaça 008

Pazar, Ocak 06, 2008

NAZ'IMIZ 1 YAŞINDAAA!

naz1yaşgünüpastası 011

Dünya tatlısı yeğenim Naz 1 yaşına girdi. Belki hatırlarsınız doğduğunda onun için buradan görebileceğiniz "Pembe Papuçlar" pastasını yapmıştım.Bir yıl ne kadar çabuk geçmiş hiçbirimiz anlamadık. Naz'ımız için yukarıdaki çamaşır ipi pastasını hazırladım. Anlayacığınız gibi kızımız çok hamarat çooooook. Çamaşırları yıkamış, kurutmuş,şimdi de ütüsünü yapıyormuş:)
pastanın her iki katıda Emel Başdoğan'a ait olan ve içine portakal suyu katılan her zamanki kakaolu pandispanya. Bu pandispanyayı daha öncede pek çok pastamda uyguladım ve her seferinde memnun kaldım.Bu sefer üst katı oluşturan pandispanya için 4 adet yumurta ile alt pasta için ise 10 adet yumurta ile ölçüleri ayarlayarak hazırladım. Arsına yine çikolatalı ganaj, böğürtlen, vişne ve parça çikolata serptim.şeker hamuru ile kaplamadan öncede üstlerini artan çikolatalı ganaj ile kaplayı, buzdolabında beklettim.
naz1yaşgünüpastası 009

naz1yaşgünüpastası 023

Cumartesi, Ocak 05, 2008

YENİ YIL SALATALARI VE MİM

yeni yıl salataları 010

Yılbaşı akşamı için hazırladığım salataların yayını geç kaldı, artık yılbaşı için fikir veremez ama belki başka bir özel günde fikir olabilir. Yukarıdaki fotoğraf basit bir patates salatası, sadece süsleyerek farklı bir şekil vermeye çalıştım. Salataların tariflerinde ölçü vermeyeceğim çünkü neyi ne kadar seviyorsanız o kadar kullanabilir veya bazı malzemeleri sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz.
Patates Salatası;
*Haşlanmış patates (yarısı tavla zarı büyüklüğünde doğranacak, yarısı rendelenecek)
*Kornişon turşu (Tavla zarı büyüklüğünde doğranacak)
*yeşil soğan ve maydanoz (ince ince doğranacak)
*Kırmızı biber turşusu ( küçük küçük doğranacak)
*Mısır,
*Tuz, karabiber, pulbiber, limon suyu.
*Mayonez
Tüm mazlemeyi güzelce karıştırın ve dilediğiniz bir kalıbı streç folyo ile kapladıktan sonra içine bastırarak yerleştirin.Yarım saat kadar bekledikten sonra servis tabağına ters çevirin ve üstünü mayonez ile kaplayın. Ben yeşil ve siyah zeytin ile süsledim. Siz ne ile istiyorsanız o şekilde süsleyebilirsiniz.
yeni yıl salataları 012

Çerkez tavuğu;
yeni yıl salataları 003
Bu çerkez tavuğunu Sevgili arkadaşım Nüket hazırlamıştı. Tarifi benim daha önceden yayınladığım tarif ile aynı. tarifini buraya tıklayarak okuyabilirisiniz. Tarif aynı olmakla beraber Sevgili Nüket patatesten hazırldığı civcivleri, salatanın kenarına dizmiş, ortaya dereoyu yaprakları yerleştirmiş ve dereotlarının üstüne ise haşlanmış bıldırcın yumurtası koymuştu. Bu harika salatayı biz seyretmeye doyamadık, sizler ne düşünüyorsunuz?
AKDENİZ YEŞİLLİKLERİ
Bu salatanın benzerlerini sık sık yapıyorum. Genellikle çok beğenilip hemen tüketiliyor. Sağlıklı olması da ayrı bir husus. Bu tarifte yine ölçü yok. Ölçüler size kalmış.
*Akdeniz yeşillikleri, ( ben doğramayıp, elimle koparıyorum daha güzel duruyor)
*Yeşil soğan, maydanoz, dereotu ( ince ince kıyılacak )
*Kiraz domates,
*Haşlanmış tavuk göğsü,( iri iri parçalanmış olacak )
*Mantar konservesi( doğranacak)
*2 yemek kaşığı mayonez,Zeytinyağı, tuz ve limon suyu.( Sos olarak hepsi karıştırılacak)
Tüm malzemeyi karıştırıp, salata tabağına yerleştirin. Sos malzemesini bolca üstüne dökerek servis yapın.
Sevgili Serpil-Cafe Gusto beni hakkımdaki 7 gerçeği yazmam için mimlemiş.
Yani kendimle ilgili gerçeklerle yüzleşmem gerekiyormuş, iyisiyle kötüsüyle:)
1.Her ne kadar sakin ve yumuşak görünsemde galiba biraz da asabiyim. Haksızlıklar karşısında kendimi çok zor frenliyorum.
2. Maalesef yemeklere ve özellikle hamur işleri ile tatlılara zaafım var.Bu durum son zamanlarımda kendini kilolarımla iyice ortaya çıkardı.
3.Rüyalara çok önem verip, her rüyanın bir gerçeğe dayandığını düşünürüm. Bu sebeple rüyalarımdan da biraz korkarım ve genellikle kimselere anlatmam.
4. Herkes gibi benimde korkularım var. Özellikle doğal afetler bende neredeyse fobi derecesinde korku yapıyor.
5.Mücedeleciyim ve ne olursa olsun, sonuna kadar mücadele eder, iyi veya kötü muhakkak sonuçlandırırım yoksa, uykularım kaçar.
6.Sanat yüklü herşeye bayılırım. Sanatın ucundan köşesinden hep yakalamak idealimdir.
7.Veee galiba birazda hırslıyım. Ama sanıyorum bu hırsım sadece işim ile ilgili. Yoksa, benmi öyle sanıyorum.?Bu gerçekle iyice yüzleşmem ve muhsebe etmek gerekli galiba:)
Sevgili Serpil'ciğime beni daveti için çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle....