Perşembe, Nisan 24, 2008

KREMALI MUFFİN

kremalı muffin 008

Yeğenimin sözü için yaptığım bu muffinlerin tarifini yanlış hatırlamıyorsam krem şanti paketinin arkasından krem şantili kek olarak almıştım. ( Defterime nereden aldığımı not etmemişim ) Ben muffin kağıtlarına döktüğüm kek hamurunun üstüne piştikten sonra çırpılmış krema sıktım. İşte tarifimiz;
Malzemeler;
*1 paket krem şanti,
*1 su bardağı soğuk süt, ( Krem şantiyi hazırlamak için )
*4 adet oda sıcaklığında yumurta,
*1,5 su bardağı toz şeker,
*1 çay bardağı sıvı yağ,
*2 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi,
*1/2 çay bardağı portakal suyu,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*2,5 su bardağı un,
*1 su bardağı iri dövülmüş fındık ( orjinal tarifte ceviz var )
*1 su bardağı damla çikolata ( Ben ekledim )
*Yeteri kadar böğürtlen ( Ben ekledim )
Üstü için;
*1 kutu ( 200 gr ) sıvı krema,
*1 çorba kaşığı pudra şekeri,
*1 paket krema sertleştirici,
* Çeşitli pasta süslemesi için kullanılan şekerlerden.
Hazırlanışı;
1.Yumurtaları, portakal kabuğu ve toz şeker ile mikserde, kabarıncaya kadar çırpın.
2.Sırasıyla sıvıyağ ve portakal suyunu ilave edin.
3.Tüm toz malzemeleri beraberce eleyin.
4.Krem şantiyi, 1 su bardağı süt ile sertleşinceye kadar çırpın.
5.çırpılmış krem şantiyi, toz malzemeleri, fındık ve çikolatayı ekleyerek, spatula ile iyice karıştırın.
6. Hamur malzemesini, muffin kağıtları yerleştirilmiş muffin kalıbına paylaştırın. ( Çok fazla doldurmamaya özen gösterin )Her bir muffine 2-3 böğürtlen yerleştirin.
7. Muffin kalıbını önceden ısıtılmış 180 derece fırında çok kızartmadan pişirin.
8. Pişen muffinleri fırından çıkarıp, üstlerini temiz bir mutfak havlusu ile örtün ve hafif ılındıktan sonra herbir muffinin üstüne bir çorba kaşığı süt dökerek nemlendirin ve muffinlerin iyice soğumasını bekleyin.
9. Muffinler soğuduktan sonra, kremayı mikserle sertleşinceye kadar çırpın. İçine pudra şekeri ve krema sertleştiriciyi de ekledikten sonra tekrar çırpıp, muffinlerin üstüne, sıkma torbası yardımı ile sıkın. Şekerleri üstlerine serpin.



kremalı muffin 001

KAKAOLU KALP KURABİYE

incili kurabiye 003

Yeğenimin sözü için hazırladığım bu kurabiyelerin hem tarifi hemde şekil fikri Sevgili arkadaşım Pastacı-Burcu'dan. Burcu'nun bu lezzetli kurabiyeler ile ilgili orjinal tarife ve yazı metnine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ÇEŞNİLİ ÇÖREK

çeşnili çörek 021

Geçen pazar yeğenimin sözü için kremalı muffin , kurabiye ve bu çeşnili çöreklerden yaptım. Bu çöreğin tarifi sofra dergisinin çok eski bir sayısından. Ben ufak tefek eklemelerde yaptım ve kalp şeklindeki kurabiye kalıbı ile şekillendirdim.Tarifimiz şöyle;
Malzemeler;
*100 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1 çay bardağı zeytinyağı,
*1 çay bardağı yoğurt,
*2 adet yumurta,
*2 çorba kaşığı sirke,
*1 çay kaşığı tuz,
*1 paket kabartma tozu,
*3 su bardağı un
*2 çorba kaşığı susam,
*2 çorba kaşığı haşhaş,
*100 gr kadar ezilmiş beyaz peynir,
*1 avuç kadar ince kıyılmış dereotu,
*Üstüne sürmek için yumurta sarısı.
Hazırlanışı;
Tüm malzeme güzelce yoğurulup,( kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olacak. gerekirse yukarıdaki ölçüden biraz daha fazla un ilave edebilirsiniz ) üstü örtülü şekilde yarım saat kadar dinlendirilir. Merdane ile unlanmış tegahta yaklaşık bir parmak kalınlığında açıldıktan sonra istediğiniz kalıpla kesebilirsiniz veya elinizle dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Çöreklerin üstüne yumurta sarısı sürüp, yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirdikten sonra önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.

Perşembe, Nisan 17, 2008

NUTELLA'LI MUFFİN

nutellalı muffin 005

Tarifimize geçmeden önce; beni merak edip, gerek Yurtiçinden gereksede Yurtdışından çoook çok uzaklardan arayıp soran, geçmiş olsun dileklerini gönderen dünya tatlısı tüm arkadaşlarıma çok ama çok teşekkür ederim. Bir kez daha anladım ki; bu sayfa bana sanal da olsa ikinci bir aile kazandırmış hemde kocaman bir aile.
Tarifimiz uzun zaman önce yapıldı ve sabırla yayınlanacağı günü bekledi. Onu daha fazla bekletmeden hemen yazıyorum.
Malzemeler;
*4 orta boy yumurta ( oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.)
*1,5 su bardağı toz şeker,
*125 gr tereyağı ( oda sıcaklığında )
*1 su bardağı yoğurt,
*1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı sıvı vanilya.
*1 paket kabartma tozu,
*1 su bardağı mısır unu,
*2 su bardağı un,
*Yeteri kadar nutella
Hazırlanışı;
1.Yumuşak tereyağı ile şekeri mikserle iyice çırpıp, krema kıvamına getirin.
2.Yumurtalarıda ilave edip çırptıktan sonra yoğurdu ekleyin.
3.Tüm toz malzemeleri karıştırıp eleyin ve yavaş yavaş sıvı karışıma ekleyip, karıştırın.
4.Muffin kabına yerleştireceğiniz, muffin kağıtlarına kek karışımından taşmayacak şekilde paylaştırın.
5.Herbir muffinin ortasına bir tatlı kaşığı nutella koyduktan sonra, kürdanla nutellı döndürerek hamurla hafifçe karışmasını, birazda hamurun içine girmesini sağlayın.
6.Muffinleri önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.Çok fazla pişirip, kızartmamaya özen gösterin. Çok fazla pişen muffinler ve kekler sertleşiyor unutmayın.
7.Pişen muffinleri fırından çıkardıktan sonra temiz bir havlu ile üstlerini örtün ve soğumalarını bekleyin. Afiyet olsun.
nutellalı muffin 012

Pazar, Nisan 06, 2008

KAHVALTI EKMEĞİ

yumurtalı,peynirli ekmek 010

Annemin özellikle pazar sabahları kahvaltı için yaptığı bu ekmeği, evlendikten sonra pek yiyemez oldum. Hani eskilerin bir sözü vardır, "Anamın aşı, tandırının başı, nerede kaldı" diye. Evlenen kızların ana ocağı özlemini ne güzel anlatır değilmi? Her ne kadar kendinizde yapsanız olmaz, annenizin yaptığının tadını hiçbir şey vermez. Sanki onda başka bir şeyler vardır, gizli gizli içine katılmış da bizler farkedemeyiz. Siz deyin anne kokusu, ben diyeyim anne sevgisi.
Neyse siz beni anladınız, bu konuyu fazla duygusallaştırmadan, pazar kahvaltısı için yaptığım bu ekmeklerin en kolayından tarifini vereyim:)
Malzemeler;
*1 adet bütün bayat ekmek,
*2 adet yumurta ( çırpılmış)
*150-200 gr kadar eilmiş beyaz peynir,
*Bir avuç kadar çok ince doğranmış maydanoz,
*1 adet kabuğu soyulmuş ve tavla zarı büyüklüğünde doğranmış domates,
*Arzunuza göre pulbiber ve karabiber.
*Ekmeklerin üstüne sürecek kadar tereyağı.
Hazırlanışı;
1.Ekmeği, çok kalın olmayacak şekilde dilimleyin.
2.her bir dilimin üstüne ince bir tabaka tereyağı sürün.
3.Yumurta, peynir , maydanoz ve domatesi karıştırın.
4. Her bir ekmek diliminin üstüne bu karışımdan, ekmeğin yüzeyi kapanıncaya kadar yayın. Malzemeyi çok ince yaymayın. Biraz kalınca olsun.
5.Hazırladığınız bu ekmekleri, ızgara teli üstüne dizin ve fırınınızın ızgarasında yada varsa ızgara makinenizde üstleri benek benek kızarıncaya kadar pişirin. Soğumadan servis yapın. Afiyet olsun.

YAPIMCI'YA PASTA

DSC02229

Bu aralar, bol bol senaryo okuyup, film projesi yapan arkadaşımızın, geçtiğimiz cuma olan doğumgünü için hazırladığım sürpriz pasta. Doğumgününü dahi unutan arkadaşımız, pastayı görünce hem çok mutlu oldu, hemde çok duygulandı. Kendisine tekrar nice mutlu yaşlar dileriz. Pasta hep yaptığım pandispanyadan ve çikolatalı ganajdan oluştu. Muzlu pasta seven arkadaşımız için ara katlara bolca muz ilave ettim. pastayı artan ganajla kaplayıp, buzdolabında bir müddet beklettikten sonra şeker hamuru ile kapladım.

SEMİZOTU SALATASI

semizotu salatası 007

Ben ve eşim çok severek yiyoruz. Oldukça basit ve pratik. Tek püf noktası semizotunun çok iyi yıkanmış ve suyunun da çok iyi süzülmüş olması.Ben semizotunun yapraklarını sapından ayırıp, yaprakları süzgeçte bol su altında yıkadıktan sonra, bol sirkeli suda yarım saat kadar bekletip, suyunu süzüyorum ve sebze kurutma kabımda çevirerek sularını iyice alıyorum ve salatamı yapıyorum. İşte tarif;
Malzemeler;
*1 demet semizotu,
*1 çorba kasesi kadar yoğurt,
*1 diş dövülmüş sarımsak,
*tuz,pulpiber
*1 çorba kaşığı mayonez( arzunuza bağlı, eklemeyebilirsiniz de)
*Zeytinyağı,
Hazırlanışı;
Semizotunu iyice yıkayıp, süzdükten sonra, yoğurt, sarımsak, mayonez ve tuz ilavesi ile iyice karıştırıyoruz. Bu aşamada yoğurt miktarını da kendinize göre artırabilir veya azaltabilirsiniz. Karışımı servis tabağına alıp, üstüne damla damla şeklinde zeytinyağı serpin ve pulbiber serperek servis yapın.Afiyet olsun.