Salı, Mayıs 27, 2008

ISLAK KEK

ıslak kek 041
İki kek tarifi üst üste geldi ama daha önceden de yazdığım gibi bu aralar pek değişik şeyler denemiyorum. Sadece çocukların istekleri çerçevesinde kısıtlı şeyler yapıyorum. Tabii bu da genellikle kek çeşidi yada muhallebili bisküvi şeklinde kendini gösteriyor. Islak kek ciddi anlamda yaptığım ilk kek denemesidir. Yanılmıyorsam ilk olarak 1985 yılında ablamdan öğrenerek yapmıştım. Üniversite sınavlarına hazırlanıyordum ve evde devamlı atıştırmalık arıyordum. İşte o dönemlerde bu keki yapmaya başladım ve o gün bu gündür en sık yaptığım keklerden biridir. Özellikle büyük oğlum çok sever ve yapmam için devamlı beni sıkıştırır. Gerçi herkes tarafından da bilinir ama madem en sık yaptığımız çeşit, sayfamızda da yerini alsın diye düşündürm.
ıslak kek 040

Malzemeler;
*250 gr eritilmiş tereyağı
*2 su bardağı şeker,
*1 su bardağı süt,( oda sıcaklığında )
*100 gr yani bir paket kakao ( isterseniz azaltabilirsiniz.Örn; 3 çorba kaşığı )
*4 adet oda sıcaklığında yumurta,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*2,5 su bardağı un.
Hazırlanışı;
1.Erimiş tereyağı, şeker, süt ve kakaoyu sırasıyla ekleyip, mikserle çırpalım.Malzemeler iyice karıştıktan sonra bir su bardağı kadarını ayırarak, oda sıcaklığında muhafaza edelim.
2.Yumurtaları ayrı bir kapta iyice köpürüp kabarıncaya kadar, mikserle çırpalım.
3.Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı beraberce eleyin.
4.Yumurtalar, unlu karışım ve kakaolu karışımı birbirine karıştırın ve spatula ile iyice karışmalarını sağlatın.
5.24 cm'lik kelepçeli bir kek kalıbının altını yağlı kağıt ile kaplayın.( Veya kare borcam da olabilir)Kek hamurunu kalıba boşaltın ve kalıbı sallayarak düzgünce yayılmasını sağlayın.
6.Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında, batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
7.Pişen kekinizi fırından çıkarın ve henüz sıcakken ayırdığınız 1 bardak kakaolu karışımı kaşık kaşık ve her yere eşit gelecek şekilde dökün. İsterseniz kekin üzerine kürdan batırıp, sosun içeri emilimini kolaylaştırabilir, istersenizde (özellikle borcama daha uygun )keki dilimledikten sonra sosu dökebilir, soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
8.Ben üstüne çikolata rendeledim ama, fotoğrafı güneş batmadan çekeyim diye, kek soğumadan rendelediğim için, çikolata eridi ve böyle bir görüntü oldu.
Denemek isteyenlere afiyet olsun.

ıslak kek 044

Cumartesi, Mayıs 17, 2008

İKİ RENKLİ KEK

iki renkli kek 018

Akşam çektiğim fotoğraf ( Sevgili Burçin yazısında fotoğrafa asla resim demeyin diyordu. Bende artık fotoğraf demeye çalışacağım. Alışkanlıktan arada yanlışlıkla resim olarak yazarsam, siz görmezden gelinolurmu?:)) oldukça sevimsiz çıktığından bu tarifi yayınlamakta tereddüt ettim. Ancak çok güzel bir kek olduğu için tarifi yayınlamadan da yapamadım. Belki başka bir zamanda yapıp daha güzel bir fotoğraf çekersem, bu fotoğrafı değiştirebilirim. Şimdilik böyle olsun.Aslında tarifte orijinal birşey yok. Her evde her zaman yaptığımız kakaolu ve sade karışımı bir kek. Ancak, belki bu ölçülerden, kıvamı daha güzel. Benden söylemesi...
Malzemeler;( Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması tavsiye edilir)
*4 adet orta boy yumurta,
*1,5 su bardağı toz şeker,
*1,5 su bardağı sıvıyağ ( mısırözü veya zeytinyağı)
*4 tepeleme çorba kaşığı yoğurt,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*3 su bardağı elenmiş un,
*3 çorba kaşığı tepeleme kakao
*2 çorba kaşığı süt ( kakaolu kısıma sonradan ilave deilecek )
*Üstüne dökmek için hazır çikolata sos veya benmari yöntemi ile eritilmiş 50 gr kadar bitter çikolata. veya aruznua göre herhangi bir ek malzeme.
Hazırlanışı;
1.Yumurtalar ile şekeri iyice köpük köpük olup, kabarıncaya kadar mikserle çırpın.
2.Sırası ile sıvıyağ ve yoğurdu ekleyin.
3.Un, kabartma tozu ve vanilyayı beraberce eleyip sıvı karışama ekleyin.Karıştırın.
4.Hamuru ikiye ayırıp, yarısını bir kaba boşaltın ve kakao ile sütü ekleyip iyice karıştırın.
5.Uygun bir kek kalıbını yada borcamı yağladıktan sonra sade kek karışımını dökün.Üstüne kakaolu karışımı dökün ve servis için kullandığınız iki uçlu çatalla bir kere kek hamurunu karıştırın. Kakaolu ve sade kısım birbirine çok fazla karışmasın.
6.keki önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin ve fırından çıkardıktan sonra, kalıptan çıkarmadan, üstünü temiz bir mutfak havlusu ile kapatın ve bu şekilde ılınmaya bırakın.
7.Ilınan kekin üstüne hazırladığınız çikolata sosu veya erittiğiniz çikolatayı dökün ve servis yapın. Afiyet olsun.

Pazartesi, Mayıs 12, 2008

ANNELER GÜNÜ-KALBİM SENDE KURABİYESİ

kalp kurabiye 001

TÜM ANNELERİMİZİN, KENDİNİ ANNE HİSSEDEN SEVDİKLERİMİZİN, KARŞILIKSIZ SEVGİ VERMEYE HAZIR O KUTSAL VARLIKLARIMIZIN TEK BİR GÜNLÜK DEĞİL, HER GÜN İÇİN ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM.
Anneler Günü için ailemizde organize edilen oldukça kalabalık yemek davetinde bulunan annelerimize, yukarıda ve aşağıda resimleri olan kurabiyeleri hazırladım. Üstteki kurabiyeleri kartondan hazırladığım oldukça büyük kalp kalıp kullanarak yaptım. Kullandığım kurabiye tarifini, her zaman yaptığım kurabiyelerden harmanlayarak oluşturdum. Yani uydurma bir tarif oldu. Sizler dilediğiniz tarifi kullanabilirsiniz. Bu büyük ve süslü kalp kurabiyelerin ana fikrini, uzun zaman önce bu tarz örneklerini bizimle paylaşan Sevgili Pastacı-Burcu'dan aldım.
Bu aralar sayfama sıklıkla yeni şeyler ekleyemiyorum. Bu durumun birinci sebebi kilo kontrolü yapmak adına çok değişik şeyleri yapmıyor olmam. İkinci sebebi, çok yoğun bir döneme girmem ve çok yorgun olarak eve dönmem. Sanıyorum, sayfamda bir dönem daha seyrek güncelleme olacak. Bu arada çocuklar için bir şeyler hazırlıyorum ama çoğunun tarifi zaten sayfamda var.Yinede hazırladığım ve sayfamda olmayan her şeyi ilk fırsatta ekleyeceğim. herkese sevgilerimle....
kalp kurabiye 004

Pazartesi, Mayıs 05, 2008

KİTAP OYUNU

kitaplarımız 006
İyi kitaplar okumak, geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.
(Descartes)
Milletleri ilerleten ve yükselten, zengin kitaplıklardır. (H.Flecher)
Okumayı ilk öğrendiğim andan itibaren, elime ne geçerse ayırt etmeden okuyan biriyim. Sanıyorum bu özelliğimden dolayı "Allah" tarafından ödüllendirildim ve "okumayı çok mu seviyorsun, al sana doya doya oku" der gibi, Hukuk Fakültesini kazandım. ( Herhalde okumayı bu kadar çok gerektiren başka bir fakülte yoktur )
Yani çok sevgili arkadaşlarım okumayı söktüğüm günden beri okuyorum, okuyorum, okuyorum. kitaplarımız 004 Bu resimdekileri okuyalı uzun zaman oldu.
Neyse, ben halimden şikayetçi değilim ve okumayı çok seviyorum.
Bu gün, Sevgili Pelin beni kitaplar ile ilgili sobelemiş. Teşekkürler Pelin.Tesadüf bu ya, bu akşam oğlumla kitaplıkları düzenleyecektik. Yani bu sobe tam gününde gerçekleşti. Evde o kadar çok kitap var ki, mevcut kitaplığımız çok yetersiz. Bende yeni bir kitaplık yaptırıncaya kadar, benim kitaplığıma sığmayanları, oğlumun kitaplığına kiracı olarak taşıyorum şimdi.Yani bu akşam kitaplarla uğraşıyorum. Bu sebeple sobeyi bekletmeden hemen cevapladım.Resimlerdeki kitaplar sadece oğlumun kitaplığına taşımak zorunda kaldıklarım. Bunların içinde "İhanet Çemberi" isimli kitabın son sayfalarındayım yani bitirmek üzereyim. Bundan sonra ne okuyacağımı bilmiyorum. Artık ona kitapçılarda karar vereceğim.
kitaplarımız 005
Aşağıdaki kitaplar ise; büyük oğlum Uğur'a son bir yıl içinde okuttuğum kitaplar. malum bu sene OKS'ye gireceği için ağırlık derslerde. Belki İlk geçlik döneminde çocukları olan arkadaşlarıma fikir verir diye onlarıda resimledim. Bende Sevgili Ayşe'yi, Hülya'yı ve Nihan'ı sobeliyorum.
( Sobelediğim arkadaşlarım, işleriniz varsa, yoğunsanız lütfen kendinizi zorlamayın. Boş kaldığınız zamanlarda katılabilirisiniz yada istemiyorsanız hiç katılmayabilirsiniz.)
kitaplarımız 009

Cuma, Mayıs 02, 2008

KARAORMAN KEKİ

karaorman keki 018

Mutfak dergilerimde beğendiğim tarifler olan sayfaları koparıp, çeşitlerine göre klasörlüyorum. Böylece yıllardır biriken dergilerim hem daha az yer kaplıyor hemde beğendiğim tariflere ulaşmak daha kolay oluyor. Sanıyorum daha önceki yazılarımda bu uygulamamdan bahsetmiştim. İşte o dergi sayfalarından oluşturduğum "Kekler" klasöründe uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti bu Karaorman Keki. "Sana hamurişi" margarin reklamlarıyla verilen bir tarif. Ancak çok uzun zamandır seyrek kullandığım margarini son zamanlarda mutfağımdan tamamen çıkardım. Margarin ile ilgili Sevgili arkadaşlarımız Zeytinağacı ve Mutfakta Zen'de çok faydalı bilgiler var. Muhakkak okuyun derim. Ben margarin yerine tereyağını tercih ediyorum ama yavaş yavaş tereyağından da zeytinyağına geçiş yapmaya çalışıyorum. Bu tarifde yer alan margarin yerine terayağı kullandım ve bir iki değişiklik yaptım. Tarifimiz şöyle;
Malzemeler;
*4 adet oda sıcaklığında yumurta,
*125 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1,5 su bardağı toz şeker,
* 3 tepeleme çorba kaşığı kakao,
*1 çay bardağı yoğurt,
*1 çay bardağı süt,
*3,5 su bardağı un,
*1 paket kabartma tozu,
*1 su bardağı kadar çekirdeksiz vişne,
*1 su bardağı kadar iri rendelenmiş bitter çikolata.
Hazırlanışı;
1.Yumuşamış tereyağı ile şekeri krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın.
2.Sırasıyla yumurtalar, yoğurt ve sütü ilave edip mikserle çırpmaya devam edin.
3.Kakao, kabartma tozu ve unu eledikten sonra sıvı karışıma ekleyip, spatula ile iyice karıştıralım.
4.En son çikolatayı da ekleyip spatula ile karıştıralım.
5.Kek hamurunu, çok hafif yağlanmış, dilediğiniz şekildeki bir kek kalıbına yada borcama boşalttıktan sonra vişneleri yerleştirip, kaşık sapı yardımı ile hafifçe keke batıralım.
6. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.İyice soğutun.
karaorman keki 031

Soğuyan kekinizi servis tabağına aldıktan sonra dilerseniz üstüne pudra şekeri, dilersenizde sıvı krema dökerek servis yapın. Ben görüntü biraz daha renkli olsun diye kekin üstüne bir kaç böğürtlen yerleştirdim.
karaorman keki 008