Cumartesi, Haziran 21, 2008

BÜYÜKADA

büyükada 030
Masmavi deniz, pırıl pırıl bir gökyüzü, ada vapuru, fayton, bisiklet, muhteşem köşkler, muhteşem manzaralı tepeler ve daha nice güzellikler. İstanbul'un Marmara Denizi'ne salınmış dalga dalga eteklerinde parlayan taşlar gibi Prens Adaları....
ve bu adaların en büyüğü Büyükada. Her seferinde içimde bir huzur ve mutluluk ışığı bırakır, hep oarada yaşamış ve yaşayacak olmayı isterim. Belki bir gün....
Geçen hafta sonu,eşimin büyük ablası, yani büyük ablamızın davetlisi olarak oradaydık..
büyükada 014 büyükada 075 büyükada 084 büyükada 090

Muhtelif sokak görüntüleri...

büyükada 032 büyükada 089 büyükada 092 büyükada 054

Her daim genç kalanlar vee yorgun gezginler.....

büyükada 102 büyükada 087

Neler mi yedik?

büyükada 047

Resimde olmayan lezzetler.....

büyükada 049 büyükada 065 büyükada 063 büyükada 064

Perşembe, Haziran 19, 2008

FRANSIZ KEKİ

Fransız keki 007

Burada bahsettiğim pazar gezimizde Nüket tarafından bizlere ikram edilen Fransız keki. İlk bakışta hepimizin bildiği ve yaptığı üzümlü kek gibi görünsede, dokusu ve lezzeti çok ama çok güzeldi. İşte tarifi;
Malzemeler;
*3 adet oda sıcaklığında yumurta,
*180 gr oda sıcaklığında margarin ( Ben tereyağı kullanmanızı tavsiye ederim)
*180 gr toz şeker ~ 1 su bardağı
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
*Yarım paket kabartma tozu,
*1 paket vanilya,
*1 su bardağı kuş üzümü ( Yaklaşık 1 su bardağı su ile haşlanmış ve soğutulmuş olacak)
*2 su bardağı un.
Hazırlanışı;
1.Oldukça yumuşak olan margarin ve şekeri krema gibi oluncaya kadar çırpın.
2.Yumurtaları teker teker kırarak, çırpmaya devam edin.
3.Karışıma, sırasıyla limon kabuğu, kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyip iyice karıştırın.
4.En son, haşlanmış olan kuş üzümlerini de ekleyerek karıştırın.
5. Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında, batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

Cumartesi, Haziran 14, 2008

SUSAMLI VE FISTIKLI KURABİYE

susamlı,fıstıklı kurabiye 001
Onbeş gün kadar önce Sevgili arkadaşım Nüket'in çiftlik evinde bir pazar pikniğindeydik.Önce kahvaltı, sonra öğlen yemeği ve en son beş çayı olmak üzere üç öğün için birbirinden güzel ve çeşit çeşit ikramlar hazırlanmıştı. Hepsini sizlerle paylaşmak isterdim ama çok kalabalık olduğumuzdan ve servis tabağına yerleştirdiğimiz yiyecekler, hemen servise sunulduğundan fotoğraf çekemedim. Sadece beş çayı için hazırlananlardan bir kaç tanesini fotoğraflayabildim. Bunlardan bir tanesi susamlı ve fıstıklı kurabiye idi. Aslında Nüket'in tarifi aldığı dergide bu kurabiyenin ismi Barzan kurabiyesi olarak geçiyormuş ve İran'a ait bir kurabiye çeşidi imiş. Ama bu bilginin ne kadar doğru olduğunu bilemediği için kendisi susamlı ve fıstıklı kurabiye demeyi daha uygun bulmuş. Kurabiye o kadar güzel olmuştu ki, bir yiyen bir daha yedi ve tüm bayanlar tarif aldı. Bende hem sizler hemde kendim için fotoğraflayıp, tarif aldım.Sizlerinde beğeneceğinize eminim.
Malzemeler;
*2 yumurta,
*125 gr tereyağı ( oda sıcaklığında) -Tarifte margarin olarak verilmiş-
*1 çay bardağı pudra şekeri,
*1 çay bardağı susam,
*1 çay bardağı file antep fıstığı,
*Aldığı kadar un.
Hazırlanışı;
1.Yumurtaların sarılarını ve beyalarını ayırın.
2.Tereyağı veya margarine yumurta sarılarını ekleyerek iyice karıştırın.
3.Sırasıyla pudra şekeri ve antep fıstığını ekleyin.
4.Ununu da ekledikten sonra sert bir hamur elde etmiş olun.
5.Üstünü nemli bir bezle örttükten sonra 20 dakika dinlendirin.
6.hamuru merdane ile yarım santim kalınlığında açın. Çay bardağı yardımı ile yuvarlaklar kesin ve yumurta akına batırın. üste gelecek tarafını susama batırdıktan sonra, önceden 200 derecede ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Afiyet olsun.

Pazar, Haziran 08, 2008

ELMALI TART

elmalı tart 009

Çocukluğumun lezzetlerinden biri, elmalı tart. Tarif defterimin birinci sayfasında, ilk sırasında konuşlanmış, yıllanmış bir tarif. Ben bu tadı, hala çocukluğumdaki kadar çok seviyorum.
Malzemeler;
*250 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*2 adet yumurta,
*10 çorba kaşığı pudra şekeri,
*1 paket kabartma tozu,
*Aldığı kadar un. ( Ele yapışmadığı anda un eklemeyi kesin)
Elmalı Kısım İçin,
*4 adet rendelenmiş ve suyu süzülmüş elma,
*8 çorba kaşığı toz şeker,
*2 çay kaşığı tarçın,
*1 su bardağı iri dövülmüş ceviz.
*üstüne serpmek için pudra şekeri.
Hazırlanışı;
1)Tereyağı, şeker, yumurtayı güzelce karıştırın.
2)Kabartma tozunu ekleyin ve unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun. Elinize yapışmamaya başladığı anda un eklemeyi bırakın.
3)Yuvarlak ve küçük boy bir borcamı yağlı kağıt ile kaplayın.
4)Yoğurduğunuz hamurun üçte ikisini, borcama eşit seviyede yayın. Geriye kalan üçte bir hamuru streçleyerek buzluğa koyun ve 10 dakika bekletin.
5)Elmayı, şeker ve tarçın ile, elma suyunu çeken kadar pişirin ve en son cevizi ekleyin.
6)elmalı harcı, borcamdaki hamurun üstüne yayın.
7)Buzlukta bekleyen hamuru çıkarın ve rendenin iri kısmı ile elmalı harcın üstüne rendeleyerek, elmalı harcın kapanmasını sağlayın.
8)Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, kızarıncaya kadar pişirin ve soğutun. İyice soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri serpin.Afiyet olsun.

elmalı tart 008

Çarşamba, Haziran 04, 2008

PATATESLİ TOP KEK

kabak salatası 023

Patetesli top kek, piknik veya bahçe partileri için hazırlanabilecek en pratik yiyeceklerden biri diyebilirim. Üstelik oldukça da kolay.
Malzemeler;
*2 adet patates ( Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış)
*2 su bardağı yoğurt,
*3 su bardağı un,
*1 su bardağı sıvıyağ,
*3 adet yumurta,
*1 paket kabartma tozu,
*100 gr kadar sert beyaz peynir.( minik minik doğranmış)
*1 çay kaşığı tuz,
*1 çay kaşığı kakule,
*2 çorba kaşığı susam,
*karabiber, pulbiber.
Hazırlanışı;
1.Yumurtalar ile yoğurt ve sıvıyağı iyice çırpın.
2.Un,tuz, kabartma tozu, kakule, susam ve baharatları ekleyerek karıştırın.
3.Patates ve peyniride ekleyip karıştırdıktan sonra, muffin kalıplarına yerleştireceğiniz, muffin kağıtlarına paylaştırın ve üstlerine bolca susam serpin.
4.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.
Not;Topkekleri mümkün olduğu kadar pişirdiğiniz gün yiyin.Ertesi güne ilk günkü tazelikleri kalmıyor.

Pazar, Haziran 01, 2008

KABAK SALATASI

kabak salatası 016

Çok sevdiğim salatalardan biride Kabak salatasıdır. Ufak tefek değişikliklerle genellikle herkes tarafından bilinip yapılır. Buda benim tarifim;
Malzemeler;
*1 kilo kabak,
*3 adet havuç,
*5 yemek kaşığı yoğurt,
*3 diş sarımsak ( dövülmüş )
*3 yemek kaşığı mayonez,
*Çeyrek demet dereotu,
*Ceviz(isteğe bağlı)
*Çok az tuz
Hazırlanışı;
1.Kabakları ve havuçları soyup, yıkadıktan sonra rendeleyelim.
2. Bir tencereye alıp, kısık ateşte salacakları suyu çekinceye kadar, pişirerek, hafifçe yumuşamalarını sağlayalım ve ocağı kapatıp soğutalım.
3.Sarmısakları dövdükten sonra, yoğurt ve mayonezle karıştırıp, çok az tuz ekleyeim.
4.Dereotunu iyice yıkadıktan sonra ince ince kıyalım.
5.Cevizi de ince ince kıydıktan sonra,tüm malzemeyi karıştıralım ve servise kadar buzdolabında bekletelim.Afiyet olsun