Pazar, Ağustos 31, 2008

MEYVELİ KEK

meyveli kek 016

Pazar sabahı, büyük eltim, Çiğdem Abla bizi Marmara Ereğlisi'ne kahvaltıya davet etti. Maalesef fotoğraflayamadığım güzel sofra için giderken yukarıdaki meyveli keki yaparak götürdüm. İşte tarifimiz;
Malzemeler;
*5 yumurta (oda sıcaklığında )
*2 su bardağı toz şeker
*250 gr erimiş,ılıtılmış tereyağı,
*1 su bardağı yoğurt,
*3-4 çorba kaşığı toz badem,
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
*3 çorba kaşığı limon suyu,
*1 kabartma tozu,
*1 çay kaşığı karbonat,
*3,5 su bardağı elenmiş un,
*1 adet tavla zarı büyüklüğünde doğranmış şeftali ( kabukları soyulmuş )
*2 adet tavla zarı büyüklüğünde doğranmış mürdüm eriği.
Hazırlanışı;
1.Yumurta ve şekeri kabarıncaya kadar çırpın.
2.Sırasıyla tereyağı, yoğurt, limon kabuğu ve limon suyunuda ekleyip karıştırın.
3.Toz badem, kabartma tozu, karbonat ve unuda ekleyip güzelce karıştırın, meyvelerin yarısını karışıma ekleyin ve hamuru kek kalıbına dökün.
4.Meyvelerin diğer yarısınıda hamurun üstüne serpin ve biraz bastırarak hamurun içine girmesini sağlayın.( Aksi halde tüm meyveler dibe çöküyorlar)
5.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

Pazartesi, Ağustos 25, 2008

MİNİ ÇOKOPRENS KURABİYELER

mini çokoprenslar 010

Bu tarifi nereden ve ne zaman aldığımı hatırlayamıyorum sadece çok uzun süredir tarif defterimde olduğunu biliyorum.
Daha öncekilerden değişik olsun diye hem çok ufak, hemde değişik kalıplarla yaptım bu kez.Önceki yaptıklarımda kurabiyeler hem daha büyüktü hemde çay bardağı ile kestiğim için gerçekten çokoprens gibi görünüyorlardı. Ancak mini halleri yiyenler tarafından daha çok sevildi.Ne kadar minik olduklarını orantısal olarak göstermek için Türk kahvesi fincanı ile görüntüledim. Tavsiye edebileceğim bir tarif.
Malzemeler;
*250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında )
*2 adet yumurtanın sarısı,
*2 çay kaşığı kabartma tozu,
*1 paket vanilya,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*2 yemek kaşığı kakao,
*4 su bardağı un.
Hazırlanışı;
1. Kakao hariç tüm malzemeyi karıştırarak güzelce yoğurun.
2.Yoğurduğunuz hamuru 3 eşit parçaya bölün ve bir parçasına kakaoyu katıp, iyice yoğurun.
3.Her üç parçayıda 1 cm kalınlığında merdane ile açın ve ortaya kakaolu gelecek şekilde üst üste koyun.
4.merdane ile çok fazla bastırmadan üst üste koyduğunuz daha önceden açılmış hamurları biraz daha açın ve inceltin. ( Çok bastırısanız iki renk hamur birbirine karışır.)
5.kalıplarla parçalara ayırdığınız kurabiyeleri, yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında çok fazla kızarmadan pişirin. Afiyet olsun.

Pazar, Ağustos 17, 2008

KEKUNLU MİNİ POĞAÇALAR

kekunlu poğaça 010

Pratik, lezzetli, yumuşacıklar. Bu sabah, parkta yapacağımız kahvaltı için hazırladım. Denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler;
*3 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
*1 su bardağı yoğurt,
*1,5 çay bardağı zeytinyağı,
*450 gr sade kekunu ( yaklaşık 4-4,5 su bardağı)
*1 çay kaşığı tuz,
*150 gr beyaz peynir
*Maydanoz ( isteğe bağlı )
Hazırlanışı;
1.Yumurtalardan 2 tanesi ve bir tanesininde akı ile yoğurt,zeytinyağı ve tuzu birbirine karıştırın.( 3. yumurtanın sarısını üstüne sürmek için ayırın)
2.Karışıma kekununuda ekleyip güzelce yoğurun ve üstünü kapatıp 10 dakika bekletin.
3.Peyniri rendeleyin ve içine ince kıydığınız maydanozu ekleyin.
4.Hamuru yarım santim kalınlığında merdane ile açın ve minik yuvarlak bir kurabiye kalıbı veya çay bardağı ile yuvarlaklar kesin.
5.Yuvarlakların için peynirli malzemeden koyup, yarım ay şeklinde kapatalım.
6.Üstüne yumurta sarısı sürdüğümüz poğaçaları 170 derecede 20-25 dakika üstleri pembeleşinceye kadar kızartalım. Afiyet olsun.

Perşembe, Ağustos 14, 2008

İTALYAN USULÜ LİMONLU BİSKÜVİ

italtan usulü irmikli kurabiye 007
Aslında tarifin ismi, İtalyan usulü portakallı bisküvi. Ancak evde portakal olmadığı için, kıştan portakal kabuğu da kurutmadığım için ben limon kabuğu kullandım ve dolayısı ile tarifin ismide "İtalyan usulü limonlu bisküvi" oldu.
Tarifin orijinali buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz bu kitapta.
Umduğumdan daha sert bir kurabiye olmakla birlikte değişiklik arayanlar için uygulanabilir bir tarif.
Malzemeler;
*175 gr un,
*200 gr irmik,
*100 gr toz şeker
*100 gr tereyağı ( Oda sıcaklığında )
*2,5 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi( orjinal tarifte portakal kabuğu )
*2 yumurta
Hazırlanışı;
1.Un,irmik,şeker, yağ, yumurta ve limon kabuğunu bir çimdik tuzla mikserde karıştırın.
2.Hamuru 15 dakika buzdolabında bekletin.
3.Hamuru tezgah üzerine merdane yardımıyla 0,5 cm kalınlığında açın ve herhangi bir kalıpla kesin.( Orjinal tarifte kaşıkla tepsiye konulan bisküvilerin üstü hafifçe bastırılıp şekillendiriliyordu.)
4.Yağlı kağıt ile kapladığınız tepsiye aralıklarla dizdiğiniz bisküvilerin kenar kısımları kızarınca fırından çıkarın ve tel ızgara üzerinde soğutun.
NOT;Bisküvileri pişirirken muhakkak tepsiyi yağlı kağıt ile kaplayın yada muhakkak yağlayın. Çünkü tepsiye çok yapışıyorlar ve kırılmadan çıkmıyorlar.Afiyet olsun.

Çarşamba, Ağustos 06, 2008

ÇİKOLATALI MUFFİN-I

yoğurtlu, çikolatalı muffin 004

Son zamanlarda yaptığım en güzel muffinlerden biri. Bu kez içine süt yerine bol yoğurt kullandım ve çok memnun kaldım. Bu arada size bir öneride bulunmak istiyorum. Gerek bu muffinleri gereksede herhangi bir keki pişirip özellikle bir gün dinlendirdikten sonra yoğurt eşliğinde yiyin. Ben bu lezzete bayılıyorum. Üstelik böylece yoğurt da tüketmiş oluyorum. Bir deneyin bakalım siz ne diyeceksiniz. Sıra muffinimizin tarifinde.
Malzemeler;
*125 gr oda sıcaklığında iyice yumuşamış tereyağı,
*2 su bardağı toz şeker,
*2 su bardağı yoğurt,
*3 adet yumurta(oda sıcaklığında)
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*3-3,5 su bardağı un
*Çok iri parçalara bölünmüş bitter çikolata(yaklaşık 1 su bardağı kadar)
Hazırlanışı;
1.Tereyağı ve şekeri mikserde krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
2.Yoğurt ve yumurtayı ekleyip çok fazla olmamak kaydı ile karıştırın.
3.Vanilyai kabartma tozu ve unu beraberce eleyip, sıvı karışıma ekleyin ve güzelce karıştırın.
4. Çok iri parçalara bölünmü çikolatayıda ekleyin ve karıştırın.
5.Muffin kağıtları döşediğiniz, muffin kalıbınıza hamurdan paylaştırın.
6.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Not:Bu ölçülerden oldukça fazla muffin çıkıyor. Fazla olanları fotoğrafta da görüldüğü gibi buzdolabı poşetine koyup,ağzını sıkıca bağladıktan sonra buzdolabında 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
yoğurtlu, çikolatalı muffin 012