Pazartesi, Eylül 29, 2008

MUTLU BAYRAMLAR-REVANİ

revani 003
HERKESE MUTLU HUZURLU VE SAĞLIKLI BAYRAMLAR DİLİYORUM. RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
Tatlı tarifimize gelince;
*3 yumurta,
*1 su bardağı sıvıyağ,
*1 su bardağı şeker,
*1 su bardağı yoğurt,
*1 su bardağı irmik,
*2 su bardağı un
*1 paket kabartma tozu,
Şerbeti için;
*3 su bardağı şeker,
*4 su bardağı su
Hazırlanışı;
1.Tüm hamur malzemesini karıştırarak güzelce çırpın.
2.Kare bir borcama yada tepsiye dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
3.Şerbetin şekerini ve suyunu karıştırın ve 10 dakika kadar kaynatın.
4.Şerbeti soğumaya bırakın.
5.Pişen revani sıcakken üstüne soğuk şerbeti dökün ve iyice soğuduktan sonra, üstüne dilerseniz hindistan cevizi serperek servis yapın. Afiyet olsun.

Cuma, Eylül 26, 2008

HAVUÇ YOĞURTLAMASI

havuç yoğurtlaması 001

Hem kolay hemde çok lezzetli. Genelde bilinir ve yapılır. Bu tarifimiz bilmeyenler için.
Malzemeler;
*1 kg havuç
*2 çorba kaşığı zeytinyağı
*200-250 gr yoğurt ( arzuya göre artırılıp, azaltılabilir)
*2 diş dövülmüş sarmısak
*tuz
Hazırlanışı;
1.Havuçları yıkayın ve üstünü ince bir şekilde soyun. Soyucu /doğrayıcı aletle boylamasına ince ve uzun şeritler halinde doğrayın.
2.Zeytinyağı ve tuz ile birlikte, havuçlar yumuşayıncaya kadar kavurun.
3.Yumuşayan havuçların iyice soğumasını bekleyin.
4.Sarmısakları yoğurt ile birlikte çırpın ve soğuyan havuçlara katarak karıştırın.
5.Servis tabağına alacağınız havuç yoğurtlamasını, ince doğranmış maydonoz ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
DSC_0171
Bu fotoğraf da Yeğenim Betül'ün sunum önerisi. Rendelenmiş havuç, ceviz ve maydanoz eşliğinde.

Çarşamba, Eylül 24, 2008

TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI

tavuklu şehriye çorbası 022
Ramazan ayının son günlerine yaklaşırken, iftar sofralarının vazgeçilmezleri olan çorbalara, pek de yabancı olmadığımız bir tarif daha eklemek istiyorum. Hafif ve sağlıklı, bir o kadar da lezzetli. İşte tarifimiz.
Malzemeler;
*1 adet tavuk göğsü.(Arzuya göre but da olabilir)
*1 su bardağı tel şehriye,
*1 çorba kaşığı un,
*1 çorba kaşığı sıvıyağ,
*Tuz, karabiber, pulbiber
*Yeterince su
Hazırlanışı;
1.tavuk göğsünü yıkadıktan sonra, yaklaşık 8 bardak su ilavesi ve tuz ile iyice haşlayın.
2.Haşlanan tavuk göğsünü suyun içinden alın ve fazla iri olmamak koşulu ile didikleyip, parçalayın.
3.Sıvıyağda unu hafifçe kavurduktan sonra, tavuğun suyunu ekleyin ve sürekli karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynayan suya tel şehriyeyi ve didklenmiş tavuk parçalarını ekleyin ve şehriyeler pişene kadar kaynatın.
4.Bu arada suda azalma olursa sıcak olmak koşulu ile çorbaya su ekleyin.
5.Şehriyelerde piştikten sonra karabiber ve limon ve arzuya göre pulbiber eşliğinde servis yapın. Afiyet olsun

Pazartesi, Eylül 15, 2008

TAVUK ŞİŞLİ PİLAV

gerdan çorbası 002
Akşam çekilen fotoğraflardan hiç hoşlanmıyorum. Işık yetersiz olduğu için net çıkmıyorlar. Bu pilav da iftar masasına sıcak olsun diye son dakika geldiği için fotoğrafı az ışıkta çekildi ve ancak böyle çıktı. Artık siz kusura bakmazsınız değilmi?
Pilavımızın herhangi bir orjinalliği yok. Yani genellikle hepimizin pişirdiği şekilde pişiriyorum bende. İlk evlilik günlerimde pilav yapmayı bilmezdim. O zamanlar eşim pişirirdi. Üniversite yıllarında yanlız yaşadığı için yemek konusunda pek bir becereklidir kendileri. Daha sonra ablamdan ve ablamın kayınvalidesinden öğrendiğim pirinç pilavını, şimdilerde ne zaman yapsam yiyen herkesten övgü alırım. Bunun nedenini, pirinci pişirmeden önce en az 1 saat sıcak suda bekletmeme bağlıyorum. Birde sıcak suda bekleyen pirinci duru suyu çıkıncaya kadar yıkamamda. Bu minik notlar, benim geçmişte yaşadığım gibi acemilik çeken yeni evli arkadaşlar içindir.Genellikle sade yaptığım pirinç pilavını bu kez havuç ve bezelye ekleyerek yaptım ve tavuş şişlerle beraber servis yaptım. İşte tarifimiz;
Malzemeler;
*3 kupa ( nescafe veya çay kupası olabilir) pirinç
*50 veya 75 gr arası tereyağı,( yağ oranını isteğinize göre artırabilir veya azaltabilirsiniz)
*1 yemek kaşığı zeytinyağı ( pirince parlaklık verdiği için mutlaka eklerim)
*4,5 kupa sıcak su
*Yeterince tuz
*1 su bardağı kadar bezelye ve havuç karışımı ( konserve olabilir )
*Minik tavuk şişleri
*Tavuk şişlerini kızartmak için sıvıyağ, tuz, karabiber.
Hazırlanışı;
1.Pirinçleri bir kaseye alıp, üstüne iki tatlı kaşığı tuz serpin ve hemen üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyerek, en az bir saat bekletin.
2.Suda bekleyen pirinçleri soğuk su altında nişastalı kısmı ( beyaz suyu) gidinceye kadar ve duru, temiz bir su çıkıncaya kadar yıkayın ve süzün . Ancak pirinçleri yıkarken çok fazla ezmeyin ki pirinçler kırılmasın.
3.Tereyağını tencereye alın.( Pilavı eskiden teflon tencerelerde pişirirdim. Ancak teflon konusunda son zamanlarda duyduklarım nedeni ile evdeki tüm teflon eşyaları attım. Onun yerine kaplama döküm tencere kullanıyorum şimdi. İnanın döküm tencerede pilav muhteşem oluyor )Yağı köpük köpük oluncaya kadar eritin ve ısıtın. Ancak dikkat edin tereyağını yakmayın.
4.Isınan tereyağına yıkayıp, süzdüğünüz pirinçleri ekleyin, üstüne yeterince tuzunu atın ve pirinç taneleri saydamlaşmaya başlayıncaya kadar kavurun.
5.Kavrulan pirinçlerin üstüne 4,5 kupa sıcak su ekleyin.Su sıcak olduğu için hemen kaynamaya başlayacaktır. Bu aşamada siz ocağı oldukça kısın ve tencerenin kapağını kapatarak suyunu çekmesini bekleyin.
6.Pirinç suyunu çekip, pilavın üstünde göz göz delikler olunca ocağı kapatın ve pilavın en az yarım saat dinlenmesini bekleyin.
7. Bu arada isterseniz konserve , istersenizde haşlayarak hazırladığınız havuç ve bezelyeleri ( konserve kullanacak iseniz, iyice yıkayıp, süzün ) pilavın üstüne döküp, kapağını kapatın. Servisten hemen önce pirinçleri ezmeden bir kaşık yardımı ile alttan üste doğru hafif hafif karıştırın.
8.Minik tavuk şişleri tuz ve karabiber ilavesi ile kızgın yağda kızartın. Çabuk pişecekleri için çok fazla yağda tutmayın, sertleşebilirler. Kızaran şişleri kağıt havlu üstüne alarak, fazla yağını çektirin.
9.Pilavı çukur bir kaseye doldurup, hafifçe bastırın ve servis tabağına ters çevirerek yarım küre şekline getirin. Tavuk şişleri de güneş ışığı gibi, tavuğun çevresine yerleştirip, servis için masanıza yerleştirin. Afiyet olsun.

NOT;Her pirinç cinsi pişerken farklı miktarda su çeker. Benim her zaman kullandığım Gönen pirinci denen en iri ve kırıksız olan pirinç cinsidir. Bu tarifte verdiğim 1 ölçü pirince, 1,5 ölçü sıcak su bahsettiğim pirinç cinsinde uygun bir ölçüdür. Ayrıca sıcak suda bekletildiği için bu ölçüdedir. Sıcak suda bekletmez iseniz daha fazla su isteyecektir.

Perşembe, Eylül 11, 2008

SARAY USULÜ GERDAN ÇORBASI

gerdan çorbası 005
Çorbasız iftar açılmayacağını düşünenlerdenim. Azıcık da olsa illaki çorba olmalı sofrada.Yanında da sıcacık bir pide. Daha sonra ne yerseniz yiyin, çorbanın verdiği lezzeti vermez. Bu sebeple Ramazanda çorbalar daha bir özenli olmalı bence. Saray usulü gerdan çorbasını bu güne kadar kime ikram ettiysem muhakkak beğenmiştir. Bu sebeple bende denemenizi tavsiye ediyorum.
Malzemeler;
*4-5 adet gerdan parçası.
*2 çorba kaşığı zeytinyağı veya mısırözü yağı,
*3 çorba kaşığı un,
*2 diş dövülmüş sarmısak ( arzuya göre artırılabilir)
*1/2 çay bardağı sirke,
*Tuz, karabiber ve süslemek için ince doğranmış bir kaç dal maydanoz.
Hazırlanışı;
1.Gerdan parçalarını yıkayın. Üstünü geçecek kadar su koyup güzelce pişirin.
2.Pişen gerdanları sudan çıkarıp, etli kısımlarını ayırın ve didikleyin.
3.Gerdanın piştiği suyu, mutfakta kullandığınız bir tülbentten geçirerek süzün. (çok ufak kemik parçalarını ayıklamak için )
4.Yağı bir tencereye alın ve unu ekleyip, unun kokusu hafif çıkıncaya kadar kavurun.
5.Süzdüğünüz et suyunu unun üstüne dökün ve unun topaklanmaması için devamlı karıştırın.
6.Didiklediğiniz etleride ilave edin ve 5 dakika kadar kaynatın.( Suyu azalmışsa kaynamış sıcak su ekleyebilirisiniz )
7.Tuzunu ve karabiberini ekleyin.
8.Dövülmüş sarmısak ve sirkeyi birbirine karıştırın ve servisten hemen önce çorbaya katarak iyice karışmasını sağlayın.
9.İnce doğradığınız maydanozlarıda ekleyip çorbayı servis yapın. Afiyet olsun.

Pazar, Eylül 07, 2008

İFTARİYELİK EKMEK SEPETİ

kahvaltı çiçek ekmeği 002

İftar sofralarının vazgeçilmezleri iftariyelikler.Genellikle kahvaltı tabakları şeklinde sofraya gelirler. Bende iftariyelik kahvaltılıklara değişik bir sunum vermek istedim. Ayrıca masada çiçek gibi durdukları için bir o kadar da dekoratif bir sunum. Hazırlanışına gelince;
Malzemelerin miktarlarını veya çeşitlerini tamamen kendiniz ayarlayabilirsiniz.
*Yuvarlak somun ekmeği,
*Akdeniz yeşillikleri veya kıvırcık.( Yıkanmış ve iyi kurutulmuş olacak )
*Salam ( incel dilimler rulo haline getirilmeli)
*Taze kaşar peyniri( Yine ince dilimleri rulo haline getirilmeli)
*Semizotu dalları ( yıkanmış ve iyice kurutulmuş olmalı )
*Kiraz domatesler,
*Maydanoz veya siyah zeytin. ( Ben kullanmadım ama isteğe göre kullanılabilir)
Hazırlanışı;
1.Yuvarlak somun ekmeğin orta kısmını çok büyük olmamak şartı ile huni şeklinde oyun ve çıkarın.
2.Akdeniz yeşikllikleri veya kıvırcıkları tek sıra halinde ekmeğin oyduğunuz kısmına yerleştirin.
3.Yeşilliklerin üstüne rulo haline getirdiğiniz salam ve taze kaşarları dizin.
4.Semizotu yapraklarını da daha önce yerleştirdiklerinizin arasına dekoratif bir şekilde yerleştirin.
5.En son kiraz domatesleri en orta kısma güzelce yerleştirin.
6.Arzu ederseniz yeşilliklerin üstüne daha çok gelecek şekilde soslarla da servis yapabilirsiniz. Örn, mayonezli soslar vb. Ben iftar masasına hazırladığım için üstlerine hiçbir şey dökmedim. Bu şekilde hazırlanan iftariyelik ekmek sepetlerinden masanızın büyüklüğüne göre dilediğiniz kadar hazırlayabilirisiniz. Ben sekiz kişilik masa için iki adet hazırladım ve masanın her iki ucuna yakın yerlere yerleştirdim. İlk bakışta çiçek demeti gibi görünüyorlar. Afiyet olsun.

Perşembe, Eylül 04, 2008

SEBZELİ SULU KÖFTE

sebzeli sulu köfte 004
Sulu köftenin bir iki değişik versiyonu ara ara yapılır bizim evde. Sebzeyi pek sevmeyen çocuklarım, köftenin hatırına az da olsa sebze yiyorlar sebzeli sulu köfte yemeğiyle.İftar için de özellikle çalışan bayanlara çabuk ve lezzetli bir alternatif olabilir.İşte tarifimiz;Ölçüler ortalama 6 kişilik sofralar için.
Malzemeler;
*500 gr kıyma,
*1 adet orta boy soğan,
*1 kahve fincanı pirinç,
*Çeyrek demet maydanoz,
*2 adet patates,
*2 adet havuç,
*2 yemek kaşığı kadar tereyağı veya sıvıyağ,
*Bir çay bardağı kadar un,
*yarım limonun suyu,
*tuz, karabiber
Hazırlanışı;
1.Soğanı ve maydanozu blendırda çok ezmeden parçalayın.
2.Kıyma, soğan, maydanoz ve yıkanmış pirinci, tuzu, karabiberi karıştırarak iyice yoğurun.
3.Kıymadan minik minik yuvarlaklar alıp yuvarlayarak köfte yapın.
4.Unu bir tepsiye dökün ve yuvarladığınız köfteleri unun içine atarak yuvarlayın ve her tarafına bulanmasını sağlayın.
5.Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın ve havuçları önceden tereyağına atıp biraz pişirdikten sonra, patatesleride içine atıp 5 dakika kadar kavurun.
6.Patates ve havuçların üstüne yeteri kadar sıcak su ve tuz ekleyerek kaynamasını bekleyin.
7.Su kaynadıktan sonra unlanmış köfteleri, teker teker tencereye atalım ve ilk etapta karıştırmadan 5 dakika pişmesini bekleyin.( Hemen karıştırısanız, köfteler dağılabilir )
8.Köfteler ve havuç piştikten sonra limon suyu katın ve sebzeli sulu köfteye servise yakın çok ince doğranmış bir kaç dal maydanozu serin. Afiyet olsun.

Salı, Eylül 02, 2008

KURU KAYISI HOŞAFI

kayısı hoşafı 007
Ramazan ayı, herkese mübarek olsun. Her çeşit hoşaf veya komposto özellikle sahurda eşimin vazgeçemediği yiyeceklerden biridir. O'na göre oldukça tok tutuyormuş. Bana göre ise, kahvaltılıklarla beraber çaydan daha sağlıklı ve hafif bir eşlikçi. Aslında ben vişne kompostosunu diğer tüm çeşitlere tercih ederim ama eşim, kayısı ve elma hoşafını çok sevdiği için bu Ramazanda ilk olarak kuru kayısı hoşafı yaptım. İşte tarifimiz;
Malzemeler;
*250 gr kadar kurutulmuş kayısı,
*1 su bardağı toz şeker ( Ben 1,5 su bardağı eklemiştim fazlaca tatlı oldu.)
*Yaklaşık 10 su bardağı kadar su
*2 yemek kaşığı limon suyu.
Hazırlanışı;
1.Öncelikle kuru kayısıları yarım saat kadar suda bekletip güzelce yıkayın.
2.Yıkanmış kayısıları bir tencereye alın ve suyu ilave ederek, kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirin.
3.Kayısılar yumuşadıktan sonra şekeri ilave edin ve 5 dakika kadar daha kaynatın.
4.En son ocağın altını kapatın ve limon suyunu ekleyerek karıştırın ve hoşafın iyice soğumasını bekleyin. Buzdolabında soğuttuğunuz hoşaf servise hazırdır.
Not;Arzu ederseniz şekerle beraber iki-üç adet karanfil tanesi atarak kaynatabilirsiniz.Ben karanfil aromasını sevmediğim için kullanmıyorum.