Cumartesi, Kasım 29, 2008

PARİS GÜZELİ

Paris güzeli

Çok ama çok uzun yıllar önce öğrendiğim bir kurabiye. Neden Paris Güzeli denmiş acaba? Fransız bayanların çok güzel oluşu ile kurabiyelerin güzelliği arasında bir bağ kurulmuş olabilir belki. Gerçekten klasik ama çok lezzetli bir kurabiye. Tarif defterlerinizde demirbaşlar arasına alabilirsiniz bence. Tarifi şöyle.
Malzemeler;
*3 adet yumurtanın sarısı,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*250 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1 paket kabartma tozu,
*1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz
*Yeteri kadar yarım ceviz içi.
*Aldığı kadar un.
*Yumurta akı (üstüne)
Hazırlanışı;
1.tereyağı ile pudra şekerini iyice karıştırın. Sırasıyla yumurtaları, kabartma tozunu ve azar azar unu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ettiğinizde cevizleride katı.
2.Bir cevizden daha ufak parçalar kopardığınız hamuru yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine biraz aralıklı olarak yerleştirin.
3.herbir kurabiyeyi yumurta akına batırın ve üstüne yarım cevizi yerleştirin.
4.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında fazla kızarmadan pişirin. Afiyet olsun.

MİNİ AÇMA

Açma

Kahvaltı günümüzden bir diğer tarifte mini açmalar. Hemen tarife geçeceğim.
Malzemeler;

*2 su bardağı ılık süt,
*1/2 çay bardağı toz şeker,
*1/2 çay bardağı sıvıyağ,
*1 paket instant maya,
*1 tatlı kaşığı tuz,
*1 tatlı kaşığı mahlep,
*1 paket oda sıcaklığında tereyağı,
*1 adet yumurta sarısı ( üstüne sürmek için )
*Aldığı kadar un
*Susam, çörekotu
Hazırlanışı;
1.Tüm toz malzemeleri karıştırın.
2.Toz malzemelerle yumurta ve susam haricinde olanlarıda karıştırın. Unu azar azar eleyin ve hamur ele yapışmayı bıraktığı an sizde un eklemeyi bırakın.
3.Hamurun üstünü nemli bir bezle örtüp yarım saat kadar ılık bir ortamda bekletin.
4.Kabaran hamurdan istediğiniz boyutta parçalar koparın, ince rulo şeklinde yuvaralayın ve açma şeklini vermek için düğüm atın.
5.Hazırladığınız açmaları yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirip, üstüne yumurta sarısı ve susam serperek 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.

Cuma, Kasım 28, 2008

KROQ MÖSYÖ-SANDVİÇ

Kraq mösyö-sandviç

Yaklaşık olarak 2 yıl kadar önce bir ablamızın kahvaltısında yemiştik ve çok beğenmiştik. Orada birazdaha değişik yapılmıştı. Tost ekmekleri önce tost makinesinde kızartılmış arasınada mantar ve biber eklenmişti. O şekli ilede bir başka sefer denemek istiyorum. Şimdi fotoğrafta görülen sandviçlerin tarifini vereceğim.Malzemelerde ölçü vermeyeceğim,dilediğiniz oranda uygulayabilirsiniz.
Malzemeler;
*Tost ekmeği
*Dana jambon
*Kaşar peyniri ( Tost yapar gibi dilimlenmiş olacak )
*Yumurta,
*Süt
*Galeta unu.
*Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı;
1.Tost ekmeklerinden bir dilim alın ve bu dilimin üstüne bir dilim kaşar peyniri, üstüne bir dilim jambon, onun üstüne bir dilim daha kaşar peyniri yerleştirip, ikinci dilim tost ekmeğini en üste kapatın.
2.Hazırladığınız bu sandviçi çaprazlamasına kesin ve iki adet üçgen sandviç elde edin.
3.Bir kase içinde hazırladığınız üçgen parçalara yetecek kadar süt ve yumurtayı çırpın.
4.Herbir üçgen parçayı yumurtalı ve sütlü karışıma batırıp, yayvan bir tabağa döktüğünüz galeta ununa iyice bulayın.
5.Kızdırdığınız sıvıyağda sandviçlerin her tarafı iyice kızartın ve kağıt havlu üstünde fazla yağını çektirdikten sonra herbirinin üstüne bir kürdan batırarak servis tabağına yerleştirin. Mümkün olduğu kadar sıcak yemeye özen gösterin. Afiyet olsun.

Çarşamba, Kasım 26, 2008

KALP SOSİS

sosis kalp1

Sosis çeşitleri kahvaltılar için ideal alternatifleri oluşturur. Genellikle misafir ağırladığımız kahvaltılarda sosis çeşitlerine yer veririz. Sosis pişirirken püf nokta, sağlık açısından sosislerin çok iyi pişmesi. Buna dikkat etmek gerekiyor. Burada uyguladığım kalp şekilli sosilerin fikrini "Tarif Defteri"nde buldum. Tarifin orjinaline BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Malzemeler;
*Dilediğiniz ölçüde uzun sosis ( Kokteyl sosis olmayacak )
*Bir yemek kaşığı salça
*Sosisleri kızartmak için sıvıyağ
*Dondurulmuş elma patates ( istediğiniz kadar )
*Patatesleri kızartmak için sıvıyağ.
Hazırlanışı;
1.Sosisleri baş kısınlarında 2-3 cm'lik boşluk bırakarak bıçakla diklemesine kesin.
2.Kesik uçları dış taraftan tersine döndererek birbirlerine kürdanla tutturun.Bu aşamada sosilerde kırılmalar olabilir. Bu sebeple yavaşça ve esneterek kıvırın. Ben kırılan bir kaç tanesini fotoğrafta göreceğiniz gibi damla şeklinde kıvırıp pişirdim.
3.Kürdanı çıkarınca açılmasınlar diye, uç kısımlarını yumurta akına batırın ve yapışmayan bir tavaya koyacağınız yağda önlü arkalı kızartın.
4. Kızaran sosisleri ister aynı tavada ister başka bir tencerede salça ilavesi ile biraz daha kızarttıktan sonra, sıcak su ilave ederek, sosislerin salçalı su içinde iyice pişmesini sağlayın.
5. Elma patatesleri kızartarak servis tabağına alın.
6.Sosileri fazla sularını süzerek, patateslerin üzerine yerleştirin. Mümkün olduğu kadar sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
kalp sosis2

Salı, Kasım 25, 2008

YUMURTA SALATASI

Yumurta salatası
Kahvaltı masalarında en çok tercih ettiğim ve hemen hemen hepsi tüketilen bir ikram, yumurta salatası. Hazırlaması çok pratik.
Malzemeler;
Malzemelerde ölçü vermeyeceğim, isteğe bağlı artırıp azaltacağınız şeyler olabilir.
*Akdeniz yeşilliği.
*Roka
*Yeşil soğan
*Maydanoz
*Taze nane
*Haşlanmış yumurta,
*Sızma zeytinyağı,
*karabiber, pulbiber, tuz.
Hazırlanışı;
1.Tüm yeşillikleri iyice yıkadıktan sonra sirkeli suda yarım saat kadar bekletin ve daha sonra iyice süzüp, kurutun. Kuruyan sebzeleri servis tabağınıza oldukça iri iri doğrayarak yerleştirin.
2.Yumurtalaraı haşlayıp, soyun ve diklemesine 4'e bölerek, elma dilimleri şeklinde kesin.
3.Yeşilliklerin üzerine yumurtaları dilediğiniz gibi yerleştirin.
4.En son olarak her yere eşit dağılacak şekilde baharatları ve zeytinyağını serperek servis yapın.
NOT; Bu salatada yumurtaların soğumadan ikramı önemli. Eğer misafire sunacaksanız, en son hazırlayın ki yumurtalara sıcak olsun.Afiyet olsun.

Cumartesi, Kasım 22, 2008

KAHVALTI GÜNÜ

Kahvaltı günü

Aile arasında düzenlediğimiz günümüzü bu sene kahavaltı şeklinde yapmaya karar verdik. İlk ben kahvaltı hazırladım ve bu gün bizde toplandık.Menü genel kahvaltı menüsüydü. Ancak sunumları fikir olması açısından şöyle bir fotoğrafladım.
1.Kahvaltılarda olmazsa olmazlardan biri peynir ve çeşitlemeleri.
kahvaltı 033

Üçgen dilimlenmiş Erzincan tulumu, Üçgen dilimlenmiş taze kaşar, Diyarbakır örgü peyniri ve Çeçil peynir.

2.Baharatlı peynir tabağı.kahvaltı 036
Sert peyaz peynir küp küp doğranır, üstlerine sızma zeytinyağı gezdirilir, bir kısmına pulbiber, bir kısmına kekik eklenerek servis yapılır.

3.Zeytin tabağı kahvaltı 027
Yeşil zeytin ve siyah zeytin taze kekik, zeytinyağı ve pulbiber ile karıştırılarak servis yapılır.

4.Reçel, bal, kaymak çeşitlemeleri.
kahvaltı 019

Çilek( Bu reçeli yaz başında kendim yaptım) ve kayısı reçeli, bal ve kaymak.

5.Mini tereyağı topları
kahvaltı 039

Mini dondurma veya kavun oyacağı kaşıklarınız varsa sert tereyağından mini toplar yaparak, buz eşliğinde servis yapabilirsiniz.

6.Süzme yoğurt
süzme yoğurt-sunum

Herkesin alışık olmadığı bir alternatif olmakla beraber, ben özel kahvaltılarda ikram etmeyi seviyorum. Bu gün krema sıkacağı ile kaselere sıktım ve üstlerine taze nane yaprakları koydum. İsterseniz nar taneleride serpebilirsiniz.

7.Haşlanmış yumurta tabağı veya yumurta salatası
Yumurta salatası

Yapılışı çok basit olmakla beraber tek olarak nasıl hazırlandığını daha sonra detaylı yazacağım.

8.Kızarmış elma patates eşliğinde kalp şeklinde sosisler.
sosis kalp1

Tarifini ayrıntılı olarak daha sonra vereceğim.

9.Kroq Mösyö-sandviç
Kraq mösyö-sandviç

Tarifini daha sonra ekleyeceğim.

10.Açma
Açma

Tarifini daha sonra ekleyeceğim.

11.Galeta ve Paris güzeli kurabiye
Galeta torbasıParis güzeli
Galeta hazır fırın ürünü olmakla beraber, kese içinde ikramı beğenildi. Fikir olması açısından yayınlıyorum. Kurabiyelerin tarifini ise daha sonra ekleyeceğim.

12.Hafız Mustafa Lokumları
Hafız Mustafa lokumları-delights

Hem sofraya renk katması açısından hemde kahvaltı sonrası masada keyif çayı veya kahvesi içmeyi sevenlere eşlik etmesi açısından lokum ikramını tercih ediyorum.Lokumlar kahveli, sade, çikolatalı ve fıstıklı rulo şeklindeydi. ve her zamanki gibi son derece tazeydi. Yolunuz Sirkeci taraflarına düşerse bu nostaljik lokumcuya muhakkak uğrayın derim.

Perşembe, Kasım 20, 2008

YOĞUN ÇİKOLATALI KURABİYE

çikolatalı cookie 003

Son günlerde bu tarz kurabiyelere kafayı takmış durumdayım. Üstelik keklerden sonra yoğun çikolatalı kurabiyeleride yoğurt ama özellikle süzme yoğurt ile birlikte yemeye başladım. Çok enteresan değilmi? Galiba damak zevki dediğimiz şey, yemeye alıştığımız tarzın bir diğer tarifi. Neyse, yoğun ama çok yoğun çikolata ve kakaolu tatları sevenlere tavsiye ediyorum bu kurabiyeleri.Tarifi yabancı bir siteden almıştım ancak nereden aldığımı not düşmemişim o nedenle sizi orjinal tarife yönlendiremiyorum. Kusura bakmayın.İşte tarifimiz.
Malzemeler;
*125 gr oda sıcaklığında tereyağı.
*1 su bardağı kahverengi şeker.( Evde kahverengi şeker olmadığından beyaz kullandım)
*3 çorba kaşığı toz şeker.
*4 çorba kaşığı kakao
*1 yumurta,
*1 + 3/4 su bardağı un
*1 paket kabartma tozu
*1/2 çay kaşığı tuz,
*1 su bardağı iri parçalara bölünmüş çikolata.
Hazırlanışı;
1.Önce tereyağı ve şekeri mikserde şeker eriyinceye kadar çırpın. ( Ben bu süreyi kısa tuttuğum için şekerler tam erimemişti ve yerken kıtır kıtır ağıza geliyordu:( )
2.Sonra diğer malzemeleride ekleyerek çırpın.
3. Oldukça yumuşak bir hamur oluyor, telaşlanıp un eklemeyin.( Dikkat;yumuşak oluyor derken yinede ele yapışmıyor)
4.fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve varsa dondorma kaşığı ile yoksa normal kaşıkla hamurdan parçalar alarak yağlı kağıda koyun.
5. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin. İyice soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Cuma, Kasım 14, 2008

PATATES KAVURMASI

patates

Aman bu da tarifmi şimdi, yazdığına değmez demeyin. Bu aralar en kolay tarifleri, gözümüz kapalı yaptığımız her şeyi buraya yazmamı isteyen o kadar çok okurumuz var ki anlatamam. Okurlarla beraber, aile bireyleri arasında yer alan yeni gelin olmuş , olacak kızlarımızın da benden özel istekleri bu. Yakında yağda yumurta tarifi verirsem şaşırmayın olur mu?
Patates bildiğimiz patates, soğan ve biber desen öyle, birde salça ve tuzu almışlar aralarına, olmuş patates kavurma. Bari bir parça orjinallik katayım dedim, onuda dondurma kaşığı ile servis yaparak vermeye çalıştım.
Patates kavurması çocukluğumdan beri bizim evde yapılır özellikle kahvaltılarda. Evlendikten sonra eşimin de çok sevdiğini öğrendim ama kahvaltıda değil, öğlen veya akşam öğününde.
Patates kavurmasını kahvaltılarınızda, ikindi çayı davetlerinde veya özellikle balık yemeklerinizin yanında yapabilirsiniz. Ölçüleri damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. İşte yapılışı;
Malzemeler;
*5-6 adet orta boy haşlanmış patates,
*1 adet büyükçe kuru soğan,
*2-3 adet sivri biber,
*1-2 çorba kaşığı salça,
*2-3 çorba kaşığı tereyağı,
*tuz, pulbiber, karabiber.
Hazırlanışı;
1.Haşlanmış patatesleri çatalla ezin veya rendeleyin.
2.Yemeklik doğradığınız soğanı, tereyağında kavurun. ( Tereyağı çabuk yanar. Yanmamasına dikkate edin )Yemeklik doğradığınız biberleri de ekleyerek kavurmaya devam edin.
3.Kavrulan soğanlara salçayı da ekleyerek biraz daha kavurun.Tuzu, karabiberi ve pulbiberi de ekledikten sonra patatesleri katıp, patates hafifçe tencereye yapışacak oluncaya kadar kavurun.
4.Sıcakken benimkiler gibi dondurma kaşığı ile servis tabağına alabilir yada bütün olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...
NOT;Dilerseniz üstüne sarmısaklı yoğurt dökerekte servis yapabilirsiniz.

Salı, Kasım 11, 2008

MERCİMEKLİ MANTILI ÇORBA

mercimekli mantı çorbası 011
Yine akşam çekilmiş bir fotoğraf yayınlamak zorundayım. Kusura bakmayın. Fotoğraf güzel olmayınca, tarif ne kadar güzel olursa olsun fark edilmiyor. Yemek tariflerinin sayfamda daha az yer almasının bir sebebi de akşam çekilen fotoğrafların kötü çıkmasıdır. Çalıştığım için akşam çabukça hazırladığım yemeklerin fotoğraflarını hem aceleden özenli çekemiyorum, hemde ışık yeretsiz olduğundan güzel çıkmıyorlar. Yemek tarifi bekleyen ve soran arkadaşlara bu bilgiyi vermek istedim. Bu çorba evde azıcık kalmış mantıları değerlendirmek için birebir. Hemde çocuklara yeşil mercimek yedirmenin bir yolu. İşte tarifimiz.
Malzemeler;
*2 su bardağı kadar ufak ufak hazırlanmış mantı,
*1 su bardağı kadar haşlanmış ve suyu süzülmüş yeşil mercimek.
*2-2,5 su bardağı kadar yoğurt,
*2 diş ezilmiş sarmısak,
*5-6 su bardağı su ( mantıyı haşlamak için )
* 2-3 çorba kaşığı tereyağı,
*tuz, pulbiber, nane, karabiber
Hazırlanışı;
1.Mercimekleri haşlayarak suyunu süzün ( haşlayıp suyunu süzdüğünüz mercimekleri buzlukta saklayabilirsiniz. Acil zamanlarda haşlamak için vakit kaybetmezsiniz )
2.Suyu kaynatıp, mantıları içine atın ve haşlayın.
3.sarmısakları ezin ve yoğurda karıştırın. Yoğurdu pütürsüz oluncaya kadar çırpın.
4. Mantılar haşlandıktan sonra altını kapatın, mercimekleri ilave edin.Haşlama suyundan kaşık kaşık yoğurda ilave edin. her kaşık su ilavesinde yoğurdu hızlıca karıştırın ki yoğurt kesilmesin. Yoğurt ılık bir ısıya ulaşınca su eklemeyi bırakın ve su ile gevşetilmiş yoğurdu, mantının üstüne azar azar ilave edin. İlave ederkende bir yandan da karıştırın. ve ocağın altını tekrar açın. Çorba kaynayıncaya kadar karıştırın ki yoğurt kesilmesin. Kaynayınca karıştırmayı bırakın ve tuzunu atın.
5. Tereyağını bir tavada eritin, arzunuza göre içine karabiber, nane ve pulbiber ekleyip, biraz ısıttıktan sonra, servis yaparken çorbanın üstüne dökün.Afiyet Olsun.

Perşembe, Kasım 06, 2008

AYVA TATLISI

ayva tatlısı 004
Ayvanın ve dolayısı ile ayva tatlısının tam mevsimindeyiz. Eğer çevrenizde semt pazarı var ise veya o eski mahalle manavlarından sizin mahallenizde kaldı ise; veya her daim alışveriş yaptığınız markette bulabilirseniz şöyle eskilerin "ekmek ayvası" dediği cinsten iricene, yarası beresi olmayan ayvalardan alın derim. Alın da tükenmeden tatlısını yapın. Ben Nüket'in çiftliğinde bu sene bayağı bol olan ayvalardan yaptım. ( Ayva bol olursa kışta çok soğuk geçermiş, haberiniz ola..) Ayvalarımız boyut olarak epeyce ufaktılar ama yinede lezzetleri gayet iyi idi. Ayva tatlısı severler için işte tarifimiz.
Malzemeler;
*Dilediğiniz kadar ayva
*Toz şeker
*Limon suyu,
*Su
*Bir adet elma
*Üstüne kaymak yada krem şanti.
Hazırlanışı,
1. Öncelikle ayvaları güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun. Soyduğunuz kabukları atmayın, pişirirken kullanacağız ( Ayva suyunun jölelenmesini sağlıyorlar ).
2.Soyulan ayvaları enine ikiye ayırın ve bir kaşık yardımı ile çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarın. çekirdeklerini aymayın, tatlıyı pişirirken ayvalara kırmızı rengini vermesi için tencereye atarak kaynatacağız.
3. Ayvaları soyup ortalarını çıkardıktan sonra, limon suyu ile ovun ki kararmasınlar.
4. Ayvaları, yayvanca bir tencereye, oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Ayva kabuklarını tencerenin altına ve ayvaların arasına yerleştirin. Ayva çekirdeklerini de tencereye serpiştirin. Ne kadar çok çekirdek olursa o kadar çok kızarırlar.
5. Bir adet elma ile kabuklarını soyduğunuz bir adet orta boy ayvayı rendeleyin ve tencereye dizdiğiniz ayvaların oyuk kısımlarına birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın.
6. Her bir yarım ayvanın üstüne küçük çay bardağı dolusu toz şeker dökün.
7. Yine tencereye her bir yarım ayva için aynı çay bardağı ile su ekleyin.
8. Ocağın altını önce hızlı açın, su kaynamaya başlayıncada kısın.
9. Ayvalar iyice pişip, tenceredeki su, köpük köpük olup, jöleleşinceye kadar, ayvalar çekirdeklerin rengini alıncaya kadar pişirin. Yaklaşık 1-1,5 saat.
10. Pişen ayvaları servis tabağına alın ve jöleli suyundan üstlerine gezdirdikten sonra soğutun. Kaymak veya krem şanti ile servis yapın.
ayva tatlısı 020
tencerede kalan ve jölelenmiş suyuda kaseye alıp çocuklarınıza yedirebilirsiniz. Hiçbir katkı maddesi olmayan doğal ayva jölesi olarak. Afiyet olsun

Cumartesi, Kasım 01, 2008

DOMATES REÇELİ

domates reçeli 004

Domates reçelini, ilk defa bir buçuk yıl kadar önce Pastacı-Burcu'nun Assos'tan getirmesi sonucu tattım ve hiç ummadığım bir tatla karşılaştım. Ummadığım diyorum çünkü domates reçeli derken bile insan "hadi canım, nasıl olur ki" diye düşünebiliyor.Ancak yediğim güzel lezzet beni çok şaşırttı. Reçeli yedirdiğim kimselerden hiçbiri ise; ne reçeli olduğu hususunda doğru cevap veremedi ve domates olduğunu öğrenince çok şaşırdı.
Fotoğraftaki reçeli Sevgili arkadaşım Nüket, kendi çiftliğinde yetiştirdiği domateslerden yapmış. Reçelin görünümü ve lezzeti gerçekten muhteşemdi. Nüket bu tarifi, Haziran 2008 tarihli Lezzet Dergisinden almış. Bende kahvaltılarında reçeli eksik etmeyenlere lezzetli ve değişik bir alternatif olarak tavsiye ediyorum.
Malzemeler;
*1 kg, küçük ve sert domates ( en büyüğü ceviz büyüklüğünde olmalı )
*7 su bardağı şeker,
*2 su bardağı su,
*1 paket vanilya,
*1 çay kaşığı limon tuzu,
*10 su bardağı kireç suyu
*100 gr kabuğu soyulmuş taze badem.
Kireçli su hazırlamak için
12 su bardağı su
50 gr sönmemiş kireç ( 1 yumurta büyüklüğünde )
Hazırlanışı,
1.Öncelikle kireçli suyu hazırlayın. Bunun için suya kireci ileve edip, erimesini sağlayın ve 5 saat bekletin. Kireç dibine çökünce yüzeyde kalan suyu reçel yapımında kullanabilirsiniz.
2.Domatesleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.İkiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.Derin bir tencereye alın ve üzerine kireçli su ekleyip 3 saat bekleyin.
3.Kireçli sudan çıkardığınız domatesleri normal su ile bir kaç kez yıkayın.
4.Başka bir yerde şeker ve suyu kaynatın. Şerbete domatesleri ilave edip 10 dakika kaynatın, limon tuzunu da ekleyip koyulaşıncaya kadar kaynatın
5.Koyulaşan reçeli ocaktan alın, vanilya ve bademleri ekleyin. İyice soğuduktan sonra servis yapın. Ağzı kapalı kavanozda saklayın. Afiyet olsun.