Cumartesi, Ocak 24, 2009

KOLAY KALP PASTA

Kalp Pasta

15.evlilik yıldönümümüzü cuma akşamı, çekirdek aile olarak kutladık. Kutlama için tüm ailenin tercihi olan kremalı bir pasta yaptım. Pastanın pandispanyasını Selin Çağlayan'ın tarifini kullanarak yaptım ve gerçekten çok beğendim. Tarif ölçüleri, kalp şeklindeki kalıba fazla geldiği halde sonuç yinede mükemmeldi. Tarifin detaylı anlatımına ve orjinaline Selin Çağlayan'ın sayfasından ulaşabilirsiniz. Ancak ben arşivimde de her zaman elimin altında olmasını istediğimden aşağıda da yer vereceğim.
Pandispanya Malzemeleri;
*4 adet yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılacak)
*1 su bardağı toz şeker
*1/2 çay bardağı su
*1 çay bardağı süt
*1 vanilya
*1 kabartma tozu
*1 çorba kaşığı nişasta
*1 nescafe kupası un
Krema malzemeleri;
*2,5 su bardağı süt,
*1 paket vanilyalı puding
*200 gr krema
İç malzemesi;
*Yeterince muz( veya çilek, ahududu, böğürtlen, vişne vb.)
Dış kaplama malzemesi;
*1 su bardağı süt
*1 poşet krem şanti
*Hindistan cevizi
Hazırlanışı;
1.Pandispanya için yumurtanın beyazlarını kar gibi oluncaya kadar çırpın. Sarılarını da şeker ilavesi ile çırpın. Sırasıyla diğer malzemeleri de içine ekleyerek çırpın. Çırptığınız malzemeyi yumurta beyazı ile karıştırın. Karıştırma işlemini yaparken spatula kullanın ve yumurta aklarının sönmemesine dikkat edin.
2.Hazırladığınız pandispanyayı istediğiniz herhangi bir kalıba döktükten sonra 180 derecede önceden ısıtılmış fırında batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.Pişen pandispanyayı soğumaya alın.
3.Krema için pudingi 2,5 su bardağı süt ile pişirin ve ılınması için bir kenara alın. Ilındıktan sonra içine kremayı katıp, mikserle çırp.Krem şantiyi de sütle çırpıp buzdolabına kaldırın.
4.Soğuyan pandispanyayı ortadan ikiye kesin. İsterseniz üçede bölebilirsiniz. Ancak o kadar yumuşak oluyorki ben iki katı kafi gördüm.
5.Kestiğiniz pandispanya katlarını sade sütle ıslattıktan sonra, kremadan bolca ara kata sürün ve üstüne muz dilimlerini aralıksız yerleştirin. Muzların üstüne ise çok ince bir kat krem şanti sürüp, ikinci pandispanyayı da sütle nemlendirdikten sonra üstüne kapatın.
6.Artan krema ile pastanın üstünü tamamen kaplayın ve yarım saat kadar buzdolabında beklettikten sonra, kremanın üstünü krem şanti ile kaplayın ve bolca hindistan cevizini pastanın üstüne yayın.
7.Üstünü dilediğiniz şekilde, krema veya şekerlemelerle süsleyebilirsiniz. Ben sevgili Zuhal'ciğimin Amerika'dan getirdiği muhteşem hediye paketinden çıkan çift kalpli şekerlemeler ile süsledim.
Pastanızı bir gece bu hali ile buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun.
NOT:Pandispanya tarifi için Selin Çağlayan'a, şekerlemeler için Zuhal Yalçın'a çok teşekkür ederim.

Cumartesi, Ocak 17, 2009

TUZLU KURABİYE-2

Tuzlu kurabiye

Bir önceki yazım olan Deniz kızları pastasını yaptığım yeğenlerimiz Zeynep ve Elif Naz'ın doğum günlerinde yediğimiz onlarca lezzetli şeylerden bir tanesi de bu tuzlu kurabiyelerdi. Tıpa tıp pastanelerde satılanlar gibi gevrek ve lezzetli olmuşlardı. Hem arşivim hemde sizler için tarifini aldım.
Malzemeler;
*250 gr tereyağı veya margarin ( oda sıcaklığında )
*1 adet yumurtanın sarısı ( Beyazı üstüne )
*1/2 çay bardağı su
*1/2 çay bardağı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı limon suyu
*1 çay kaşığı mahlep
*1 çay kaşığı tuz
*1 adet kabartma tozu
*Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar )
üstüne;
*1 adet yumurtanın akı
*susam veya çörekotu
Hazırlanışı;
1.Tüm malzeme güzelce yoğurulur.
2.Yarım saat dinlendirilir.
3. Hamurdan ufak ufak parçalar koparılarak ince rulolar yapılır ve istediğiniz büyüklükte bükülerek şekil verilir.( istediğiniz şekli verebilirsiniz )
4.Kurabiyelerin üstlerine yumurta akı, susam veya çöekotu serpildikten sonra, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Afiyet olsun.

Cumartesi, Ocak 10, 2009

DENİZ KIZLARI PASTASI

Deniz Kızları Pastası

Deniz kızları pastasını bu gün doğumgünleri olan yeğenlerimiz iki kız kardeş Zeynep ve Elif Naz için yaptım. Pastanın pandispanyaları iki adet olup birini 26 cm'lik kalıpla, diğerini kümbet pasta kalıbı ile yaptım.Pandispanya tarifi her zaman kullandığım tarif olan portakal suyu ilaveli kakaolu pandispanya.
26 cm'lik kalıba göre pandispanya ölçüleri;
*12 adet yumurta ( beyaz ve sarısı ayrılacak )
*340 gr toz şeker (1,5 su bardağı )
*1 çay bardağı portakal suyu
*225 gr un ( 1,5 su bardağı )
*100 gr kakao ( 2/3 su bardağı )
Kümbet kalıba göre pandispanya ölçüleri;
*6 adet yumurta ( beyaz ve sarısı ayrılacak)
*170 gr şeker ( 3/4 su bardağı )
*114 gr un ( 3/4 su bardağı )
*25 gr kakao,
*1/2 çay bardağı portakal suyu
Krema ve ara malzemeler;
*600 gr sütlü kuvertür çikolata ( kuvertür çikolatayı Pastamalzemeleri.com'dan alıyorum )
*600 gr sıvı krema
*1 paket krem şanti
*1 su bardağı süt ( krem şantiyi hazırlamak için )
*Parça çikolata ( Pastamalzemeleri.com'dan alıyorum )*Kıtır krokan ( Pasta malzemeleri.com'dan alıyorum )*Arzu ettiğiniz kadar böğürtlen
Hazırlanışı;
Her iki kalıp içinde pandispanyaların yapılış teknikleri aynıdır.
1. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırarak, şekerin yarısı ile beyazlarını kar gibi oluncaya kadar çırpın. Sarılarını da şekerin diğer yarısı ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.Portakal suyunu bu kremaya katıp karıştırın.
2.Unu ve kakaoyu beraber eleyerek yavaşça çırptığınız yumurta sarısından oluşan kremaya katın ve bir spatula yada tahta kaşıkla karıştırın.
3.Bu karışımı çırptığınız yumurta aklarına katın ve yavaş hareketlerle havalandırarak karıştırın. Çok fazla karıştırmayın, mikserle asla çırpmayın.
4. Hazırladığınız bu karışımı altına yağlı kağıt serilmiş veya çok iyi yağlanmış kalıba dökün ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
5. Pişen kekinizi henüz sıcakken tel ızgara üzerine ters çevirerek soğumasını bekleyin.
6. Çikolatayı benmari usulü ile eritin ve soğuk krema ile iyice çırpın. Bu kremayı da buzdolabına kaldırarak en az yarım saat bekletin.
7. Krem şantiyi sütle beraber çırpın, kullanıncaya kadar buzdolabına kaldırın.
8. Pandispanyayı dikiş ipi yardımı ile enine 3 veya 4 eşit parçaya ayırın. (Pandispanya katlarını sütle veya dilediğiniz bir şerbetle nemlendirin )Çikolatalı kremanın yarısı ile ilk katı kaplayın, üstüne parça çikolata serpin ve krem şantinin 1/3'ünü bu katın üstüne sürün.
9. İkinci kat keki yerleştirip aynı işlemi onun içinde uygulayın.Arasına böğürtlen serpin. ve 3. kat keki de onun üstüne yerleştirin. Ben pandispanyayı 4'e böldüğüm için 3.ara katta kıtır krokan kullandım.
10.Çikolata ganajın artan kısmı ile tüm keki ince bir tabaka şeklinde kaplayın ve buzdolabına kaldırın.İyice soğuyan pasta artık şeker hamuru ile kaplanmaya hazırdır.

Deniz Kızları Pastası

Bu şaşkın penguenleri yaparken çok eğlendim. ve ben bu şaşkınlara bayılıyorum:)

Deniz Kızları Pastası

Ağırbaşlı büyükler ve yaramaz küçükler:)

Deniz Kızları Pastası

Bu pastada kullandığım diğer tüm malzemeler gibi straforun etrafını kapladığım süper şık kurdele de Pastamalzemeleri.com'dan.

Çarşamba, Ocak 07, 2009

HİNDİSTANCEVİZİ VE PORTAKALLI KURABİYE

portakallı,hindistancevizli kurabiye

Nefis mi nefis bir kurabiye tarifi vereceğim size. Ben gerçekten çok sevdim.
Malzemeler;
*1,5 - 2 su bardağı hindistan cevizi
*225 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 tatlı kaşığı vanilya,
*1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
*Yarım çay kaşığı tuz,
*2,5 su bardağı un
Hazırlanışı;
1.Yumuşamış tereyağı ile pudra şekerini mikserle, krema gibi oluncaya kadar çırpın.
2.Un, tuz,portakal kabuğu, hindistan cevizi ve vanilyayı bir kapta harmanlayın.
3.Toz malzemeleri, azar azar yağ malzemesine katın ve yoğurun.
4.Yumuşakça bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru en az 1 saat buzdolabında bekletin.
5.Hamurdan birer dondurma kaşığı kadar alıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine biraz aralıklı olarak dizin. Dondurma kaşığınız yoksa, iki adet çorba kaşığı yardımı ile alacağınız parçaları tepsiye dizin.
6.180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Çok fazla sararmamalarına dikkat edin. Beyaz kalmalılar.
7.Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika dinlendirin ve çok fazla soğutmadan içinde pudra şekeri olan bir kapta, kurabiyeleri pudra şekerine bulayın. İyice soğuduktan sonra üstlerine de hafifçe pudra şekeri serperek servis yapın.Afiyet olsun.

Cuma, Ocak 02, 2009

KREP

Krep

Öncelikle tüm ziyaretçilerime mutlu ve huzurlu bir yıl diliyorum.
Tarife gelince, uzun yıllardır aynı ölçülerle yapıyorum. Aşağıda ölçülerini vereceğim karışımdan ortalama 20 cm çapındaki, krep tavasına bir kepçe kadar döküp, hiç vakit kaybetmeden tavayı sağa sola eğerek her yöne eşit yayılmasını sağlıyorum. Alt tarafı piştikten sonra ki; pişmesi en fazla iki dakika alıyor, tahta spatula yardımı ile diğer tarafını çevirip ortalama iki dakika kadar da o tarafı pişiriyorum. Aslında spatula kullanmadan da tavadaki krepi havaya fırlatıp, diğer tarafının tavaya dönmesini sağlayabiliyorum. Böylece krep spatulada olduğu gibi zedelenmiyor ancak daha önce denememiş olanlara tavsiye etmiyorum. Siz yinede spatula kullanın:)
Malzemeler;
*2 su bardağı süt,
*2 yumurta,
*2,5 çay bardağı un
*2 çorba kaşığı sıvıyağ.
Hazırlanışı;
1. Yumurtaları iyice çırptıktan sonra tüm malzemeyi karıştırın ve mikserle 2-3 dakika kadar çırpın.
2. Krep tavasını veya yüzeyi yapışmayan herhangi bir tavayı ocakta ısıtın.
3.Tavanın büyüklüğü ile doğru orantılı olarak, karışımdan alacağınız miktarı tavaya dökün ve yukarıda tarif ettiğim gibi çabuk hareketlerle yayılmasını sağlayın ve her iki yüzü pişince geniş bir servis tabağının içinde üst üste yerleştirin.
4.Malzeme tamamen bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın.
5.Krepleri soğutmadan aralarına nutella, marmelat, bal, kaymak veya istediğiniz herhangi bir tuzlu iç koyarak rulo şeklinde sarın. İster bütün ister dilimleyerek servis yapın.

Not; Krep ne kadar ince olursa o kadar güzel oluyor.Bunun için tavanın büyüklüğü ile içinde dökeceğiniz miktara dikkat edin.