Cuma, Şubat 29, 2008

KOLAY POĞAÇA

kolay poğaça 002

Diyorum ya bu aralar poğaça krizim tutuyor diye. İşte bu en kolay poğaça da o krizlerden birinde, yıllardır tuttuğun tarif defterimde, nereden aldığımı yanına not etmediğim, lezzetli, kolay ve bayatlamayan poğaçalardan biri. Merak edenler için işte tarifi;
Malzemeler;
*125 gr tereyağı (Oda sıcaklığında)
*1 sb yoğurt
*1/2 çay bard.sıvıyağ
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 kabartma tozu
*4 sb elenmiş un
*İçine beyaz peynir.( istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.)
Üstüne sürmek için 1 adet yumurta sarısı ve susam.
Hazırlanışı;
Tüm malzemeyi güzel yoğurun ve yarım saat kadar dinlendirin.Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp, avucunuzun içinde açın ve içine istediğiniz malzemeyi koyduktan sonra kapatın ve yuvarlayın. Üstüne yumurta sarısı sürdükten sonra susam serpin. 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya pişirin. Afiyet olsun.

kolay poğaça 006

Çarşamba, Şubat 27, 2008

ZEYTİNLİ KEK

zeytin dağı keki 002

Zeytinli kek de buradaki sofrada yer alanlardan bir tanesi. Çok ama çok yumuşacık oluyor. Özellikle de salatalara iyi bir eşlikçi.
Malzemeler;
*4 adet yumurta,
*1,5 çay bardağı zeytinyağı,
*3 çorba kaşığı yoğurt,
*1 su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin,
*1 tatlı kaşığı kuru nane,
*1 tatlı kaşığı tuz,
*1/2 limonun suyu,
*1 paket kabartma tozu,
*3 su bardağı un
Hazırlanışı;
Yumurtalardan başlayarak tüm malzemeyi karıştırın. 20 cm çapında kelepçeli kalıbın altını yağlı kağıtla kapladıktan sonra hamuru kalıba dökün. Hamur hafif katı oluyor, merak etmeyin. Kalıba döktükten sonra üstünü fazlaca düzeltmeyin, girintili çıkıntılı dursun. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin. Kürdan yöntemi ile pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. İsterseniz üstüne çörekotu, susam veya haşhaş serpebilirsiniz. Çok soğutmadan üstünü bir fanus ile kapatırsanız, yumuşalığı hep kalıyor. Afiyet olsun.
zeytin dağı keki 006

Salı, Şubat 26, 2008

HİNDİSTANCEVİZLİ KEK

hindcevizli kremalı kek 003
Buraya tıklayarak görebileceğiniz soframda yer alan tatlı ikramlarımdan biri de hindistancevizli kek idi. Ancak anlayamadığım bir sebepten dolayı yanları ve üstü fazlaca kızardı.Hatta yandı bile diyebilirim.Yanan ksımları bıçakla kesip attıktan sonra kremayı sürdüm. Bu aksilik dışında muhteşem bir lezzet olduğunu söyleyebilirim. Dilerseniz siz krema kullanmayabilirsiniz. Ama inanın krema ile tadı çok daha güzel oluyor.
Malzemeler;
*4 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
*2 su bardağı şeker,
*250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında olmalı)
*2 çorba kaşığı dolusu portakal kabuğu rendesi
*1 su bardağı portakal suyu,
*1 paket kabartma tozu,
*1 paket vanilya,
*3 su bardağı un
*1 su bardağı hindistan cevizi,
Kreması için;
*400 gr sıvı krema,
*1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi,
*2 veya 3 çorba kaşığı pudra şekeri.
Hazırlanışı;
1.Tereyağı ile şekeri iyice karışıp, krema gibi oluncaya kadar çırpın.
2.Karışıma sırası ile yumurta,portakal suyu ve kabuğunu ekleyin.
3.Unu, kabartma tozunu, vanilyayı beraber eleyin ve karışıma katıp, spatula ile havalandırarak karıştırın.
4.En son hindistan cevizinide karıştırıp, 24-25 cm'lik kelepçeli kalıbınıza dökün.(Kelepçeli kalıbınızın altını yağlı kağıt ile kaplayın, yanlara hiçbir şey sürmeyin)
5.Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında pişirin.(Pişip pişmediğini kürdan batırarak yoklayın )
6.Pişen keki fırından çıkarın ve soğutun.
7.Kremayı, pudra şekeri ve limon kabuğu ile sertleşinceye kadar çırpın.
8.Soğuyan keki ortadan ikiye kesin ve kremanın yarısını oldukça bol bir şekilde araya sürün. Sürerken yanlardan dışarı taşmaması için kenarlara fazla sürmeyin.
9.İkinci kek katını çok fazla bastırmadan yerleştirin ve kalan kremayı yine yanlardan taşmayacak şekilde üste sürün. Dilerseniz üstünü portakal veya limon kabuklarıyla, birazda hindistan cevizi serperek süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not;Bu kekin tadı, pişirdikten altı saat sonra çok daha güzel oluyor.
hindcevizli kremalı kek 009

Pazartesi, Şubat 25, 2008

DOMATES ÇORBASI

domates çorbası 002
En kolay domates çorbası tarifi budur bence.Çok lezzetli oluyor. Hemde o kadar pratik ki anlatamam.Tarif yan komşum Nurten'e aittir.
Malzemeler;
*2 çorba kaşığı sıvıyağ,
*3 çorba kaşığı un,
*4 çorba kaşığı salça,
*5-6 su bardağı soğuk su,
*2 su bardağı süt,
*Tuz, karabiber,
*Üstüne serpmek için kaşar peyniri,
Hazırlanması;
Sıvıyağ ve unu kavurun. Üstüne salçayıda ekleyip biraz kavurduktan sonra, tuzunu ve karabiberini atın ve suyunu ilave ederek, hızlıbir şekilde karıştırın. Daha sonra sütüde ilave ederek kaynayıncaya kadar karıştırın.Çorbanın kıvamını su ilave ederek veya su miktarını azaltarak istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Servisten hemen önce üstüne kaşar peyniri veya bir yemek kaşığı krema dökerek servis yapın.
Servis sırası

Pazar, Şubat 24, 2008

KEREVİZ SALATASI

DSC_0816
Bu fotoğraftaki gibi halka kesilmiş portakallar üzerine, yuvarladığınız salatadan koyarak da servis yapabilirsiniz.


kereviz salatası 004
 
sofra 007

Cumartesi gelen akrabalarım için, kereviz salatası, kısır, makarnalı börek, zeytinli kek, hindistan cevizli kek, prenses tatlısı ve kakaolu kurabiye hazırladım. İkramlarımdan biri olan kereviz salatasını hem lezzetli hemde sağlıklı olduğu için ben çok seviyorum. Bu sefer bir değişiklik yapıp içine tavuk etide ekledim.
Malzemeler;*2 büyük boy kereviz,
*1 adet haşlanmış tavuk göğsü,
*3 çorba kaşığı yoğurt,
*1 çorba kaşığı mayonez,
*1 çay bardağı kadar iri kırılmış ceviz,
*Tuz,
*limon suyu
Hazırlanışı;1.Tavuk eti haşlanıp, ufak ufak parçalara ayrılır.
2.kerevizler soyulup yıkanır ve limon suyu ile ovulur. Soyulan kerevizler rendenin iri tarafı ile rendelenir ve üstüne yine limon suyu dökülerek karıştırılır. ( Limon suyu kerevizlerin kararmasını önlemek içindir. aksi takdirde kerevizler çok çabuk kararır ve salatanın rengi koyu olur.)
3.Yoğurt, mayonez, tuz ve ceviz hepsi beraber karıştırılır ve servis yapılır. Afiyet olsun.

kereviz salatası 005

Çarşamba, Şubat 20, 2008

HAYVAN ŞEKİLLİ BİSKÜVİ

hayvancık kurabiye 005

Bu bisküvilerin tarifi ile daha önce yayınladığım süslü kurabiyelerin tarifi aynı. Yalnızca bu bisküvilerde hamur biraz daha ince açılıp, kalıplarla kesiliyor. Bu şekilde olmaları sebebi ile özellikle Bora'nın çok ilgisini çekti ve çok çabuk tükendiler.Tarifi pratiklik açısından burada tekrar yazacağım.
Malzemeler;
*250 gr tereyağı,
*1 yumurta,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 su bardağı mısır nişastası,
*1 çay kaşığı karbonat,
*1 çay kaşığı kabartma tozu,
*4 su bardağı un.
Tüm malzemeyi karıştırıp, yoğurun.Yarım saat kadar dinlendirdikten sonra, un serpilmiş tezgahta yarım santinden daha az kalınlıkta merdane ile açın ve kalıplarınızla kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika kadar pişirin ve iyice soğutun.
hayvancık kurabiye 014

ÇATLAK ÇÖREK

çatlak çörek 003

Sevgili Nilüfer'in sofrasından yayınlamak istediği bir tarifte "çatlak çörek" isimli bu poğaçalar. Hem görüntüleri hemde lezzetleri çok güzeldi. Nilüfer bu poğaçaların hemen bayatlamadığını ve uzun süre dayandığını söyleyince, tam bana göre dedim ve sizlerle de paylaşmak istedim.
Malzemeler;250 gr margarin(erimiş )
*1 çay bardağı zeytinyağı
*1 su bardağı yoğurt
*½ kahve fincanı sirke
*Tuz
*1 kahve fincanı soda
*1 kabartma tozu
*1 yumurta
*Aldığı kadar un
*İçine, kaşar, sucuk veya dilediğiniz bir iç malzemesi.
Hazırlanışı;
Tüm malzemeyi yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın.Hazırladığınız hamuru streç folyoya sarıp, 1 gece buzdolabında bekletin. Cevizden birazca büyük ebezeler koparıp, merdaneyle çay tabağı büyüklüğünde açın. İçine ufak ufak doğradığınız iç malzemesinden koyup, hamuru yuvarlayın.yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin ve üstlerine yumurta sarısı sürün. Poğaçaların üstüne bıçakla ortadan çarpı işareti şeklinde çizik atın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Pazar, Şubat 17, 2008

MISRA'YA ÇİLEK KIZ

mısrapasta 009

Sevgili Pastacı-Burcu, soldaki Çilek Kız pastasını yayınladığında pastaya bayılmıştım. ve keşke bir fırsat çıksada aynısından bende yapsam deyip duruyordum. Sonunda o fırsat geldi, eşimin yeğeni Mısra'cığımızın bu gün doğumgünüydü ve ben ona Çilek Kız pastasını büyük bir zevkle yaptım.Mısra'ya geçen seneki doğumgününde de buraya tıklayarak görebileceğiniz barbie pastayı yapmıştım.
Çilek Kız pastasının yapımında gerek araç ve gereç desteği, gerek pastada kullandığım çikolata tavsiyesi ve gerekse de pastanın aynısını yapmama izin vermesi sebebi ile Pastacı-Burcu'ya çok teşekkür ediyorum.
mısrapasta 007

Pastamızın pandispanyası her zaman yaptığım kakaolu pandispanya olup, içi bol fıstık krokan, bol böğürtlen ve bol çikolata kremalıydı. Ve sanıyorum bu güne kadar yaptıklarım içinde en lezzetli olanıydı.
mısrapasta 018
Mısra'ya nice mutlu ve sağlıklı yıllar diliyor, bir kezde buradan doğumgününü kutluyorum.

ŞEKERLE SÜSLÜ KURABİYELER
şeker modelli kurabiye 005
Bu kurabiyeleri de Mısra'nın doğumgünü için hazırladım. Kurabiyelerin üstlerine yapıştırdığım minik hayvan şekilli şekerler çok hoş oldular. Bu şekerleri ve kurabiyeleri yerleştirdiğim pembe kovayı Pastamalzemeleri.com'dan aldım. Kurabiyelerin tarifi şöyle;
*250 gr tereyağı,
*1 yumurta,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 su bardağı mısır nişastası,
*1 çay kaşığı karbonat,
*1 çay kaşığı kabartma tozu,
*4 su bardağı un.
Tüm malzemeyi karıştırıp, yoğurun.Yarım saat kadar dinlendirdikten sonra, un serpilmiş tezgahta yarım santim kalınlığında merdane ile açın ve kalıplarınızla kesin. Çöp şişleri kurabiyelere taktıktan sonra, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dakika kadar pişirin ve iyice soğutun.
Dilediğiniz renkte şeker hamurunu açıp, kurabiyeleri kestiğiniz kalıpla kesin. Kurabiyelerin üstüne çok ince bal sürüp şeker hamurunu yapıştırın. Ben şekerleri yapıştırdım, siz dilediğiniz şekilde süsleyerek, sunabilirsiniz. En alttaki resimde de görülen kurabiyeleri aynı şekilde hazırlayıp, üstlerine isimlere göre harf kesip yerleştirdim. Yine onlarıda pastamalzemeleri.com'dan aldığım kırmızı kovalara yerleştiridim. Kovanın orta kısmına ise, Sevgili Berna'nın hediye ettiği, yapıştırma bantı ile süsledim.

şeker modelli kurabiye 013

elif,zeynep 006
Bu kurabiyeleride iki hafta önce doğumgünleri olan ve fakat benim gidemediğim Elif ve Zeynep kardeşler için yaptım.

Cuma, Şubat 15, 2008

SOSİSLİ PATATES KROKET

kroket 002

Bir patates sever olarak, patates kroketi çok sevmişimdir.Resimdeki patates kroket daha önceki yazılarımda bahsettiğim Yeğenim Nilüfer'e ait. Çok lezzetliydi, denemek isteyenlere tavsiye ederim. ( Not; görüntünün aksine içine çok yağ çekmemişti ve oldukçada hafifti.)
Malzemeler;
*1 kg kadar haşlanmış ve ezilmiş patates,
*1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
*250 gr kadar sosis,
*Tuz,
*Galeta unu,
*Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı;
1.Patatesler haşlanır ve ezilir.
2.Sosisler yağ ve su ilave edilmeden az miktarda kendi salacağı suyu çekinceye kadar pişirilir.
3.Pişen sosisler 2-3 cm uzunluğunda didlimlenir.
4.Kaşar ve tuz ilave edilen patates iyice karıştırılır. Ceviden biraz daha büyük parçalar alınıp ortası açılır ve sosis konur. Tekrar yuvarlanarak patates kapatılır.
5. Galeta ununa bulanarak kızgın yağda kızartılır.
kroket 003

Çarşamba, Şubat 13, 2008

KURABİYE ŞENLİĞİ

CEVİZLİ UN KURABİYESİ

un kurabiyesi 003

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi Nilüfer'in sofrasından bir lezzetde bu un kurabiyeleri idi. Daha doğrusu cevizli un kurabiyeleri. Tarifin altındaki resimlerde ise artık hepinizin tanıdığı arkadaşım Nüket'in hazırlamış olduğu gül ve kalp şeklinde kurabiyeleri paylaşmak istedim. Royal icing ile hazırladığı kurabiyelerin kalıbınıda kendisi yapmış. Ben çok beğendim bakalım sizde beğenecekmisiniz. Yıldız şeklinde olanlarıda yılbaşında ben yapmıştım.Onu da fikir olması açısından yayınlıyorum. Şimdi tarifimiz;
Malzemeler;
*250 gr tereyağı (veya margarin)
*7 çorba kaşığı pudra şekeri,
*1 su bardağı iri dövülmüş ceviz,
*Aldığı kadar un.
Hazırlanışı;
Tüm malzeme karıştırılıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviden biraz daha ufak parçalar koparılıp yuvarlanır. Tepsiye dizilen hamurlar, önceden ısıtılmış fırında beyazlıklarını fazla kaybetmeden pişirilir. İyice soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri serpilir.


Bu kurabiyelerin kalıbını Nüket kendi hazırlamış.Sizde dilediğiniz bir tarifle pişirdiğiniz kurabiyelere gül şekli verip, royal icing ile şekillendirebilirsiniz.

Nüket kalp şeklinde hazırladığı bu krabiyelerin ortasına renkli şeker yerleştirip, üstlerini yine royal icin ile süslemiş.

Bu yıldızlarda benim yılbaşı için hazırladıklarımdan pek orjinal değiller ama fikir vermesi açısından yayınlıyorum.

Pazar, Şubat 10, 2008

FRAMBUAZLI KEDİDİLİ PASTA ( CHARLOTTE)

charlotte 024

sofra-nilüfer 003
Cumartesi günü biricik Naz'ımızın annesi ( Naz'mızı buraya tıklayarak hatırlayabilirsiniz )Nilüfer bizi öğleden sonrası için çaya davet etti. Minik resimde de görülebileceği gibi, hem göze hemde damağa hitap eden davet soframızın tariflerini daha sonraki günlerde yayınlayacağım. Bende bu davete hafif bir tatlı ile gitmek istedim ve epeydir dolapta bekleyen kedidili bisküvilerden frambuazlı kedidili pastasını hazırladım. Bu pastaya charlotte da deniyor.Ancak charlotte pastalarda genellikle kullanılan jelatini ben burada kullanmadım. Belki bu anlamda charlotte dan farklı bir pasta olarak da kabul edilebilir. Siz nasıl istiyorsanız o şekilde adlandırabilirsiniz. Oldukça hafif ve lezzetli bir pasta oldu. Yanlız siz yaparsanız en az dört saat buzdolabında bekletmenizi öneririm. Benim çok vaktim olmadığından bir saat kadar bekletebildim.
Malzemeler;
*36 adet kedidili. ( marketlerde satılan Savoiardi'ler çok güzel oluyor)
(Bu ölçü 24 cm çapındaki kelepçeli kalıp için. Kalıbınızın büyüklüğüne göre adedi siz belirleyebilirsiniz )
*1 lt süt,
*4 adet orta boy yumurta sarısı,
*1 su bardağı toz şeker,
*2 çorba kaşığı un ( yaklaşık 40 gr)
*2 çorba kaşığı mısır nişastası ( yaklaşık 40 gr )
*1 paket vanilya,
*50 gr margarin
*1 su bardağı kadar dondurulmış frambuaz ( üstünü süslemek için ayrıca lazım )
*1 paket sade krem şanti,
*1 su bardağı süt ( krem şanti için )
*1 kase süt ( kedidillerini ıslatmak için)
Hazırlanışı;
1. Öncelikle kremayı hazırlayalım. Yumurta sarıları ile şekeri iyice karıştırdıktan sonra süt, un, nişasta ve vanilyayı da ekleyerek ve devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim.Krem şantiyi de bir su bardağı süt ile çırpıp kullanıncaya kadar buzdolabına kaldıralım.
2.Muhallebi kıvamına gelince içine margarini ekleyip mikserle beş dakika kadar çırpalım. Muhallebiyi bir kenara soğumaya bırakalım ama arada bir mikserle tekrar tekrar çırpalım.
3.Kedidillerini kalıbımızın yüksekliğine uygun olarak uçlarından keselim ve her birini süte hafifçe batırıp kalıbımızın yan çeperlerine dikey olarak yerleştirelim. Bu yerleştirme ile ilgili çektiğim fotoğrafı en altta görebilirsiniz.
4.Hem kestiğimiz kedidillerini hemde yeteri kadar olan bir kaç kedidilini yine süte batırarak, kalıbın taban kısmına boşluk kalmayacak şekilde yerleştirelim.
5.Kremayı bir kez daha mikserle çırpıp, yarıya yakın bir kısmını kaşık yardımı ile tabana döşediğimiz kedidillerinin üstüne dökelim.
6.Çözdürdükten sonra, sularının süzdürdüğümüz frambuazları kremanın üstüne dizelim ve üstünü ince bir tabaka krem şanti ile kaplayalım.
7.Kedidillerinin geri kalan hepsini, yine hafifçe süte batırıp, krem şantinin üstüne yine boşluk kalmayacak şekilde dizelim ve kalan tüm kremayı üstüne kaşıkla döküp, düzeltelim.
8. Artan krem şantiyide yine kremanın üstüne düzgünce sürelim. Ben çok hafif hindistan cevizi serptim. Artan frambuazlarıda pastanın ortasına yerleştirip, üstlerine hafifçe süzme bal sürdüm.
9. Bu şekli ile pastamızı buzdolabında en az dört saat bekletelim. Kalıptan dikkatlice çıkartalım. Şık görünmesini isterseniz bir kurdele ile bağlayabilirsiniz. Bağlamasınız bile kedidilleri düşmüyor, aynı şekilde kalıyor.
charlotte 010

Kedidillerinin dizilişi ve pastanın dilim görüntüsü aşağıdaki gibi.
charlotte 001charlotte 027

Cuma, Şubat 08, 2008

UFO KURABİYE

ufo kurabiye 001

Uzun yıllar önce Sofra Dergisi'nde "Uçan Kurabiye" ismi ile yayınlanan bu tarif, bizim evde Bora'nın yeniden adlandırmasıyla "Ufo Kurabiye" diye anılır oldu. Tabiiki gündemdeki Ufo haberlerinin ve çeşit çeşit Ufo yorumlarının da bu isimlendirmede payı yok değil. Tarifleri isimlendirirken bile gündem ne kadar çok öne çıkıyor fark ettiniz mi?
Uzun yıllardır yaptığım bu kurabiye herkes tarafından beğeniliyor ve seviliyor. Hatta hamur işleri ve tatlılar ile arası hiç iyi olmayan kayınvalidemin bile favorisi! Artık gerisini siz düşünün :)
Malzemeler;
*250 gr tereyağı ( veya margarin )( oda ısısında)
*1 su bardağı pudra şekeri,
*2 adet yumurta,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,
*3 su bardağı kadar un, ( yinede siz kıvama göre un miktarını artırabilirisiniz)
*3 çorba kaşığı kakao.
Hazırlanışı;
1.Kakao hariç tüm malzemeleri karıştırıp, iyice yoğurun.
2.Yoğurduğunuz hamuru iki eşit parçaya ayırın.
3.Parçalardan birine kakao ekleyip yoğurun. Diğer parçaya eklediğiniz kakao oranında yani 3 çorba kaşığı un daha ekleyip onu da yoğurun.
4.Her bir parçayı 2 cm çapında uzun rulo yapıp, birbirine paralel yan yana uzatın ve 1 cm eninde dilimler halinde kesin.
5.Kestiğiniz dilimlerden bir kakaolu, bir sade parça alıp yanyana avucunuzun içinde aynı yöne yuvarlayın.
6.Spiral şeklinde karışan iki hamurdan oluşturduğunuz kurabiyelerin üstlerine hiç bastırmadan yağlı kağıt serili fırın tepsisine biraz aralıklarla yerleştirin.
7. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üstleri çatlak çatlak oluncaya kadar, ancak çokta kızartmadan pişirin.
8.Kurabiyeleri iyice soğuduktan sonra servis yapın. Çünkü kıvamı o zaman çok güzel oluyor. Afiyet olsun.
ufo kurabiye 005

Perşembe, Şubat 07, 2008

DOĞUMGÜNÜM

doğumgünüm 007

Bu sene doğumgünüm üç kez kutlandı. Eveet tam üç kez. Eşimin ailesi bu gün İstanbul dışında olacağından dün akşam yani bir gün önce benim için minik bir kutlama yaptılar. Bu gün öğlen ofisteki arkadaşlarım, akşam ise kardeşlerim ve yeğenlerim sürpriz bir kutlama yaptılar benim için. Yeğenim Sinem, ikizlerine rağmen, bir fırsat yaratıp benim için tiramisu yapmış, eniştem ise koca bir kutu en sevdiğim speciyal kurabiyelerden getirmişti. Çok duygulandım ve tabiiki mutlu oldum. Hepinize çok teşekkür ediyorum ve hepinizi çok seviyorum:)

Pazartesi, Şubat 04, 2008

HAMSİLİ PİLAV

balık masalı 028
Hamsili pilav, bir önceki yazımda bahsettiğim sofrada yer alan yemeklerden biriydi. Merak edenler için işte tarifimiz.
Malzemeler;
*1,5 -2 kg hamsi,
*2 su bardağı pirinç,
*1 adet soğan,
*2 yemek kaşığı çamfıstığı,
*2 yemek kaşığı kuş üzümü,
*3 yemek kaşığı tereyağı,
*tuz, nane, karabiber.
*1 tatlı kaşığı toz şeker.
Hazırlanışı;
1.Soğanı yemeklik doğrayın. Tereyağında soğanı, şekerle beraber kavurun. Pirinci iyice yıkayıp, süzdükten sonra soğana ilave ederek kavurmaya devam edin.
2.Tuz ve 3 - 3,5 su bardağı su ilave ederek, orta ateşte, suyunu çekene kadar pişirin.
3.Kuşüzümü (suda bekletilmiş), nane ve karabiberi ekledikten sonra, pilavı karıştırın ve demlenmeye bırakın.
4.Hamsilerin kılçıklarını çıkarın ve yıkayın.
5.Bir borcamı veya kelepçeli kek kalıbı yağladıktan sonra hamsileri kuyruk kısımları dışarı gelecek şekilde aralıksız dizin.Kalıbın kenarlarınada hamsileri dizin.
6.Pilavı, hamsilerin içine dökün ve düzeltin.
7.Üstünü yağlı kağıt ile kapatarak, önceden ısıtılmış fırında hamsiler pişinceye kadar pişirin.
8.Pişen pilavı,servis tabağına ters çevirerek yerleştirin, dilerseniz limon ve maydanoz ile süsleyin. Afiyet olsun.

Cumartesi, Şubat 02, 2008

BİR BALIK MASALI

balık masalı 033

Bu gün Sevgili arkadaşım Nüket'in sofrasına konuk olduk. Fazla söze gerek yok, Nüket hazırladıklarıyla, uzun süre damağımızda unutulmayacak lezetler bıraktı. Menüyü balık ve deniz ürünleri ağırlıkta hazırlamıştı. Bende bu lezzetleri sizler için fotoğrafladım. Bakalım sizler de beğenecekmisiniz?

                                                                BALIK ÇORBASI
balık masalı 041

Malzemeler;*2 adet levrek,
*300-400 gr karides,
*3 adet kereviz sapı,
*1 adet büyük soğan,
*1 çorba kaşığı top halinde (çekilmemiş)karabiber,
*2 adet defne yaprağı,
*1/2 limon suyu,
*2-3 çorba kaşığı un,
*1 çorba kaşığı tereyağı,
*200 gr krema,
*1 avuç kadar ince doğranmış dereotu.
Hazırlanışı;1.Levrekleri,tuz, kereviz sapı, soğan, defne yaprağı, limon suyu ve karabiberle beraber yaklaşık 2 lt suyun içinde 10-15 dakika kadar haşlayın.
2.Haşlama suyunu sügeçten geçirerek iyice süzün ve balıkları bir kenara ayırarak kılçıklarını ayırın ve bekletin.
3.Unu, tereyağında çok az kavurun. Süzdüğünüz haşlama suyu ile karıştırıp, içine karidesleride atarak, karidesleri pişirin.
4.Karidesler piştikten sonra ayıkladığınız balıklarıda karışıma atın ve su hafif hafif kaynarken içine kremayı dökün ve altını kapatarak, karıştırın.
5.Servisten hemen önce dereotunu da karıştırıp, servis yapın.

balık masalı 019balık masalı 028

balık masalı 004balık masalı 013

balık masalı 008balık masalı 006

                                                           LEVREK BUĞULAMA
balık masalı 019

Malzemeler;
*4 adet levrek ( fleto olarak hazırlanmış)
*1 adet soğan,
*300 gr mantar,
*4 adet domates,
*2 adet defne yaprağı,
*2 çorba kaşığı tereyağı,
*tuz, karabiber.
Hazırlanışı;
1.Soğan yemeklik doğranır ve yağda kavrulur. İçine defne yaprağı ve mantarlarda ilave edilerek kavrulmaya devema edilir.
2.Domateslerin kabukları soyularak, küp şeklinde doğranır ve mantaralara ilave edilerek domateslerde kavrulur.
3.Balıklar fırın tepsisine dizilir. Üstlerine tuz ve karabiber serpildikten sonra, domatesli ve mantarlı sos, balıkların üstüne yayılır.
4.tepsinin üstünü yağlı kağıt ile kapattıktan sonra sıcak fırında 20 dakika kadar pişrin. Afiyet Olsun.



Fotoğraftakilerin tariflerini teker teker yayınlayacağım.