Pazartesi, Aralık 22, 2008

KURABİYE EV-2009

kurabiye ev -2009

Blogumu açtığım 2006 yılından beri geçirdiğimiz iki yılbaşında da kurabiyeden ev yapmıştım. Birincisini buradan, ikincisini de buradan görebilirsiniz.Kurabiyeden ev yapmak oldukça zor bir iş. Kurabiyenin piştikten sonra formunun bozulmaması gerekiyor ki; düzgün yapıştırabilesiniz. Bu sebeple bence en önemli birinci unsur kullanılan kurabiye tarifi. İkincisi ise sabırla ve dikkatle yapışmasını beklemek. Ben yine iki arada bir derede, kurabiye ev yapımını hafta sonuna sığdırmak istediğimden ve çok acele ettiğimden kullandığım kurabiye tarifini kafadan uydurdum. ve bu sebeple formunu koruyamayan kurabiye kalıpları ortaya çıktı. Tabii monte ederken oldukça zorlandım. Yanlardan traşlamak zorunda kaldım, bazı yerler havada kaldı ve ancak bu kadar oldu.Bu yüzden kurabiye tarifini vermeyeceğim.
kurabiye ev 038
Ancak yapmayı düşünen arkadaşlarım için geçen sene Kurabiye ev yaparken kullandığım ölçüler için BU SİTENİN LİNKİNİ BURADAN paylaşmak istiyorum. Gerçi bu sene kalıplarımı ben kendim çıkardım ama ilgilenen arkadaşlar buradan yararlanabilirler. Evi süslemek için özel şeker de alamadığımdan, bayramdan kalan evdeki şekerlerle idare ettim.kurabiye ev
Royal icing ( yumurta akı ve pudra şekeri karışımı ) ile yapıştırdığım evin çatısındaki kar görüntüsünü de royal icing ile oluşturdum. Süslemelerde mini bonbon şekeri, nesquik topları, şeker hamuru, pastamalzemeleri.com'dan aldığım mini şeker pasta süsleri ve pudra şekeri kullandım. Pencerelerin camlarını ise, kurabiyeler pişerken üstlerine yerleştirdiğim renkli şekerlerden oluşturdum.Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz.
Kurabiye ev

Çarşamba, Aralık 17, 2008

YUMURTA DAĞI SALATASI

Yumurta dağı salatası

Kahvaltılarda yumurtalı ikramları çok seviyorum. Zaten yumurtayıda çok seviyorum. Bu seferki kahvaltı sofrasında da yumurtayı değişik bir şekilde ikram etmek istedim. Aslında malzemeler hep aynı sadece değişik nasıl sunabilirim onu düşündüm. Bu şekilde bir görüntü ortaya çıktı.Malzemeler aşağıda;
*İstediğiniz kadar haşlanmış yumurta,
*Akdeniz yeşillikleri,
*Çok az dereotu,
*Çok az yeşil soğan,
*Zeytinyağı,
*Tuz,
*Mayonez,
*Limon suyu.
Hazırlanışı;
1.Tüm yeşillikleri iyice yıkayın ( Ben bir müddet sirkeli suda bekletiyorum )ve iyice süzüp kurutun.
2.Haşladığınız yumurtalardan ikisinin sarısını ayırın. İki yumurta sarısı, limon suyu, mayonez, tuz ve dereotunu blendıra beraberce atıp, akışkan bir sos elde edin.
3.Akdeniz yeşilliklerini servis tabağınıza yertleştirin.Ortaya doğru hafif tepe şekli verin ve haşlanıp, soyulmuş yumurtaları tepe şeklinde ve yan yana gelecek şekilde otların üstüne dizin.
4.Yeşil soğanları tepede boşluk kalan kısma doldurum.
5.En son olarak hazırladığınız sarı sosu tepenin üst noktalarına yakın yumurtaların üstüne gezdirin. Yanda kalan yeşilliklere zeytinyağı ve tuz gezdirin. Afiyet olsun.

Salı, Aralık 16, 2008

KAHVALTI GÜNÜ-2

kahvaltıgünü2

Bayram öncesi yeğenlerim ve ablamlarla yaptığımız cumartesi kahvaltısında her zamanki kahvaltılıklar yanında, tarifi olmasada sunumları farklı bir kaç ikramı sizlerle paylaşacağım.Soframızda;
*Kahvaltılık peynir, zeytin ve reçel çeşitleri.
*Sosisli patates kızartması.*Haşhaşlı poğaça
*Kahke
*Domates, salatalık ve yeşillik tabağı
*Yumurta dağı salatası
*Süzme yoğurtla yapılan cacık
*Pudingli basit kurabiye
*Simit, meyve suyu
vardı.

                                                   SÜZME YOĞURTLA CACIK
Cacık

Geçen kahvaltı günümde de yazmıştım. Süzme yoğurdu kahvaltıda çok seviyoruz diye. Bu kez süzme yoğurda yeşillik de ekledim. İşte tarifi;
*Süzme yoğurt,
*Sivri biber,
*Dereotu,
*Maydanoz,
*Yeşil soğan
Tüm yeşillikler iyice yıkanıp suları süzülüp kurutulduktan sonra ( Ben sebze kurutma makinesi içinde kurutuyorum )mümkün olduğunca ufak şekilde doğranırlar. yeşil soğan hariç tüm malzeme süzme yoğurt ile karıştırılır. Dilerseniz içine çok az tuz ekleyebilirsiniz.
Yeşil soğanı ise servisten hemen önce ekleyip servis yapın. Aksi takdirde yeşil soğan yoğurdu sulandırıyor.
Afiyet olsun.

                                                                             KAHKE
Kahke sunumu

Kahkeyi ben yapmadım.Sirkeci'den hazır alındı. Sadece kardan adam sepetinde yaptığım sunumu sizlerle paylaşmak istedim. Masaya sevimli ve renkli bir hava kattı.

                                      DOMATES, SALATALIK, YEŞİLLİK TABAĞI
Salata sunum

Yine burada da tarif verecek bir şey yok. Sadece sunumu paylaşmak istiyorum.
Roka, maydonoz, taze naneden olulan yeşillikler iyice yıkanıp, kuruluduktan sonra tabağa yayılarak yerleştirilir. Salatalıklar kabukları alacalı kalacak şekilde soyulur ve biraz kalınca halkalar şeklinde dilimlernir. Çöp şişlere bir kiraz domates, bir salatalık dilimi olacak şekilde sıra ile geçirildikten sonra, servis tabağındaki yeşilliklerin üstüne dilediğinizce yerleştirilir. En son üstlerine tuz ve zeytinyağı gezdirilerek servise alınır.

Cumartesi, Aralık 13, 2008

BEBEK KURABİYELERİ-Minik Sevenler için

miniksevenler için kurabiyeler

Bu bebek kurabiyelerini daha 20 günlük olan minik ikizler için yaptım. Sevgili arkadaşlarımızı Adnan ve Fulya'nın ikizleri. İkizlerimiz çok şanslı çünkü anne ve babaları onlar için bir sayfa hazırlamışlar.Minik sevenlerin sayfasını ziyaret etmek isterseniz BURAYA tıklayabilirsiniz.
Kurabiyeleri kakaolu kurabiye hamurundan hazırladım. Bayramın 3.günü akşamı hazırladığım için süslemeleri ve fotoğraf çekimi tam hayal ettiğim gibi olmadı.Üstelik eşimin son anda yanlış anlamasıyla ikizlerden birinin kız olduğunu sandık ve ben kurabiyelerin yarısını pembeli yaptım.Neyse ki; arkadaşlarımız hatamızı maruz görüp pembeyide çok sevdiklerini söylediler. Bizde Minik Sevenlere nice mutlu veuzun ömürler diliyor, anne va babalarına da hayırlı olsun diyoruz.

Cuma, Aralık 05, 2008

MUTLU BAYRAMLAR-Koyun Kurabiyeler

kuzu kurabiye

Bayram ziyaretleri için hoş birer hediye olacağını düşündüğüm kuzu kurabiyeleri sizlerle de paylaşmak istedim. Bu kurabiyelerin fikrini önce BURADA ve Sevgili ELMA ŞEKERİ'nde BURADA görmüştüm. Fikir çok hoşuma gitmişti.Ben kurabiye hamurunu kakaolu kurabiye hamurundan yaptım. Sadesinide yapabilirsiniz. Çöp şişlere saplayıp pişirdikten sonra erimiş beyaz çikolata sürüp, üstünede hindistan cevizi serpip kuruttum. Yeşil tüllerle beraber duvara asılmak üzere hazırlanmış saksıya yerleştirdim.
Önümüzdeki iki gün evimde bayram hazırlığı yapıyor olacağımdan şimdiden tüm ziyaretçilerimin Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.
kuzu kurabiye
>

Çarşamba, Aralık 03, 2008

TAVUKLU MUSKA BÖREĞİ VE DOLABIMDA NE VAR?

tavuklu muska böreği 015

Çok pratik ve bir o kadar da güzel bir börek. Bizim evde ne zaman yapılsa anında bitiyor.Hepimiz çok seviyoruz ama çocuklar daha fazla seviyor.Ölçüleri yine kendiniz belirleyebilirsiniz.Ben oldukça az öçlü vereceğim, artırıp azaltabilirsiniz.
Malzemeler;
*2 yufka,
*1 adet haşlanmış tavuk göğsü,
*1 adet domates
*1 adet sivri biber
*1/2 çay bardağı kadar sıvı yağ
*1/2 çay bardağı kadar yoğurt
*tuz, karabiber
*Üstüne sürmek için bir adet yumurta sarısı.
Hazırlanışı;
1.Önce haşlanmış tavuğu küp küp doğrayın. Küp doğranmış domates, doğranmış sivri biber, baharatlar ve bir yemek kaşığı sıvıyağ ile domates suyunu çekene kadar soteleyin.Ilınmaya bırakın.Sonra yoğurt ile sıvıyağı birbirine güzelce karıştırın.
2.Yufkalardan birini alın mutfak tezgahınıza yayın ve üstüne yağlı yoğurtlu karışımdan her yere eşit şekilde sürün.
3.Yufkayı yağlı kesim içe gelecek şekilde yarım ay şeklinde ikiye katlayın.
4.Katlama yerinden serbest uca doğru, yufkadan 3 parmak genişliğinde şeritler kesin.
5.Şeritlerin bir ucuna bir yemek kaşığı kadar tavuklu içten koyup, yufkayı muska şeklinde sarın.
6.Sardığınız yufkaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin üstlerine yumurta sarısı sürün. İster haşhaş tohumu, ister susam ister çörekotu serpip, önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
NOT:Fırından çıkan böreklerin üstünü sıcakken temiz bir mutfak havlusu ile kapatın ki börekler yumuşak kalsın. Afiyet olsun.

BUZDOLABIMDA NELER VAR?
Sevgili LAMA MUTFAKTA beni buzdolabımdakileri saymam konusunda sobelemiş. Bende memnuniyetle cevaplıyorum.
Derin dondurucuda neler var?
*Yazdan dondurduğum bezelyeler, barbunyalar, domates püreleri.
*Haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek ( Bakliyatları fazlaca haşladığım zamanlar bir kısmını buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuya kouyorum. Böylece işten eve döndüğümde ve acil yemek yapmam gerektiğinde elimin altında hazır oluyorlar.)
*Fazla ekmek ve pideler (Bayatlayan ekmek ve pideleri küp şeklinde doğradıktan sonra bozdolabı poşetlerine koyup, ağızlarını sıkıca bağlayarak dondurucuya koyuyorum. (Gerektiğinde çorbalar için hafif yağda kızartıp kullanıyorum )
Buzlukta Neler Var?
*Birer yemeklik ölçülerde bölünüp, buzdolabı poşetlerine konmuş kıyma ve kuşbaşı et.(Parçalara böldüğünüzde pişireceğiniz kadar çözdürüyorsunuz, gerekmeyenleri çözdürmüyorsunuz)
*Bir paket milföy hamuru ( Çok acil durumlar için )
*Bir kaç pişirimlik, evde yapılmış Kayseri mantısı.
*Bir kaç topak, pişmemiş kurabiye hamuru ( Fazla gelen kurabiye hamurlarını streçleyip buzlukta donduruyorum. Gerektiğinde çözdürüp, şekillendirip pişiriyorum.)
*Keklerden veya pandispanyalardan artan parçalar. ( Rondodan geçirdikten sonra buzdolabı poşetlerinde saklıyorum. Truff yapımında kullanıyorum)
Dolapta neler var?
Olmazsa olmazlar;
*Yumurta, beyaz peynir, siyah zeytin ( muhakkak sele ), tereyağı, süt, yoğurt.( Bu grup genellikle dolabımda her zaman bulunur )
*Bu gün bunlara ek olarak taze kaşar peyniri ve tulum peyniri var.
*Çilek ve kayısı reçeli, böğürtlen marmeladı ve dut pekmezi ile tahin. ( Hepsi minik kavanozlarda )
*2 paket labne peynir ( Bir müddettir çikolatalı cheesecake yapmak istiyorum. Onun için alındılar ama henüz kısmet olmadı.)
*Bir kavanoz mayonez, minik bir kavanoz hardal, küçük bir kutu ton balığı konservesi.
*Bir kavanoz domates salçası ve bu gün akşam yemeğinden artan minik bir tencere şehriyeli tavuk çorbası.
*Yine akşam yemeğinden artan ve minik bir tavaya aldığım sade bulgur pilavı.
*Biraz biber ve salatalık turşusu.
*UNO ligt ekmek ( Benim için ), UNO tost ekmeği ( Çocuklar için )
Sebzelikte Neler Var?
*Pişmeyi bekleyen bir küçük karnabahar,domates, sivri biber, yeşil soğan, kavırcık salata, kırmızı turp, bolca limon,havuç ve pişmeyi bekleyen pırasa.
İşte benim dolabımda yer alanlar bunlar, birde her daim bulundurduğum irmik, puding, kabartma tozları, vanilya vb. gibi hazır toz ürünler var.Ayrıca meyveleri balkonda sebzelikte saklıyorum.
Bende Mutfağımdan Lezzetler-Oya'yı ve Diyalog Yemekleri-Süheyla'yı sobeliyorum. Tabiiki kabul ederlerse.

Pazartesi, Aralık 01, 2008

UZAY ADAMI PASTASI

Spaceman-Uzay Adamı

Bora'nın Ramazan bayramı'nın ikinci günü olan doğumgünü için illaki pasta isterim diyerek bana zorla pasta yaptırdığını daha önce burada yazmıştım.O sıkışıklıkta yaptığım pastayı çok abartılı bulup !!!! şeker hamurlu bir pasta muhakkak isterim, hatta üstünde uzay adamı olmalı demişti. Bende geçen hafta en küçüğünden bu pastayı yaptım.İkinci pastasıyla gönlü oldu Bora Bey'in.Pastanın pandispanyası Emel Başdoğan'ın tarifi olan kakaolu pandispanya. Ancak bu kez un ve kakao miktarını biraz daha az tuttum ve içine kabartma tozu ekledim. Aynen pastanelerin pandispanyası gibi yumuşacık oldu. Ara kreması her zaman istenen çikolatalı ganaj ve krem şanti ikilisinden oluştu. Ara malzeme olarak da böğürtlen ve bol miktarda iri parçalara bölünmüş sütlü çikolata kullandım. Zor beğenen büyük oğlum bile "Anne bu seferki bambaşka olmuş" dedi. Üst süslemesini Carol Deacon's un "Party Cakes for Children" isimli kitabından kopyalamaya çalıştım. Süratli bir çalışmayla ancak bu kadar benzedi.Bakalım seneye nasıl bir pasta isteyecek?