Pazartesi, Şubat 23, 2009

PORTAKALLI VE KAKAOLU KEK

portakallı,kakaolu kek


Aslında çikolata yada kakaolu tatlılarda portakal tadını çok sevmeyenlerden biriyim. Nedense her iki tadı ayrı ayrı çok seviyorum ama bir araya geldiklerinde yesem bile severek yemiyorum. Bu keki ise; öyle her şeyi sevmeyen ancak kek olarak portakal ve çikolatayı bir arada seven ağabeyimiz için yaptım. Sevenler için güzel ve tavsiye edilebilir bir kek olmuştu diyebilirim.İşte tarifi;

Malzemeler;

*175 gr oda sıcaklığında tereyağı,

*2 su bardağı şeker,

*3 adet oda sıcaklığında orta boy yumurta,

*2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu,

*1,5 adet portakalın suyu,( 1 su bardağı olacak )

*25 gr kakao ( yaklaşık iki dolu çorba kaşığı kadar )

*2 + 2/3 su bardağı elenmiş un

*1 paket kabartma tozu

*1 su bardağı damla çikolata

Üstüne,

*Yarım adet portakalın suyu ( küçük bir çay bardağı kadar )

*Hindistan cevizi

*Rendelenmiş portakal kabuğu.

Hazırlanışı;

1.Tereyağı ile şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. ( Havalar soğuk olduğu için tereyağı çok yumuşamayabilir. Böyle durumlarda çırpma kabını ılık su dolu başka bir kabın içine koyarsanız daha rahat çırpabilirsiniz )

2.Rendelediğiniz portakal kabuklarını da yağ ve şeker karışımın koyup, kokusunu vermesi için bir müddet de böyle çırptıktan sonra yumurtaları teker teker karışıma ekleyin. Önce bir yumurtayı ekleyip çırpın, sonra diğerini ve en son üçüncü yumurtayı karıştırın.

3. Kabartma tozu, kakao ve unu beraber eleyin. Portakal suyunu da karışıma ekledikten sonra unlu malzemeyi de ekleyerek iyice çırpın.

4.Damla çikolatalıda ekleyip, baton kek kalıbınıza veya ufak boy herhangi bir kek kalıbına döktüğünüz kekinizi, önceden ısıtılmış 180 derece ayarlı fırında pişirin. Pişip pişmediğini kürdan batırarak test edebilirsiniz. Batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir. Pişen kekinizi fırından çıkardıktan sonra portakal kabuğu rendesini ve hindistan cevizini üstüne serpin ve yarım portakalın suyunu üstüne dökün. Bu şekilde hem portakalkabuğu hemde hindistan cevizi kekin üstüne sabitlenmiş oluyor. Afiyet olsun

portakallı,kakaolu kek

MADAGASKAR PASTA

Madagaskar Pastası

Geçen hafta pazar günü Mısra'nın doğumgünüydü. Pastanın konusu hakkında paten ve piyano arasında gidip geldikten sonra ani bir kararla Madagaskar Pasta konusunda karar kıldı. Pastayı yaparken çok eğlendiğimi söyleyebilirim. Sadece boyutları büyük olması gereken ve tek kat olarak düşündüğümüz pastaya göre kalıbım olmayınca bende en büyük yuvarlak borcamda pişirdiğim pandispanyayı kullandım. İstediğim büyüklükte olan pandispanyanın borcamın şeklinden kaynaklanan yan girinti ve çıkıntılarını traşlarken biraz zorlandım diyebilirim. Onun haricinde ara katları, bol böğürtlenli ve kıtır krokanlı olan sütlü kuvertürden ganajlı pasta oldukça beğenildi. Mısra için geçen senelerde burada ve burada gördüğünüz pastaları yapmıştım. Nice mutlu seneler Mısra !..
Madagaskar Pastası

Perşembe, Şubat 12, 2009

BENİM PASTAM

Benim pastam

Geçen hafta olan doğumgünüm için ofis arkadaşlarım bana sürpriz doğumgünü hazırlayarak yukarıdaki pastayı yaptırmışlar. Pastayı Sevgili arkadaşım Pastacı-Burcu ve Peçeteden Notlar-Ayşem beraber hazırlamışlar. Pastayı görünce çok şaşırdım ve kesmeye kıyamadım inanın. Bende sevdiklerim için pasta yapıyorum ve pastayı görünce onların mutluluklarını beraber yaşıyorum ancak benim için yapılan bu pasta beni inanın beni çok ama çok mutlu etti. Gösterdikleri incelikten dolayı tüm arkadaşlarıma tekrar buradan teşekkür etmek istiyorum.

Murat'ın Pastası

Bu pastayı da iki hafta önce yapımcı bir arkadaşımızın doğumgünü için hazırladım. Kendisi bu aralar "Güneşi Gördüm" filminin son hazırlıkları için koşturuyor ve bilgisayarı ile cep telefonu kendisine yapışmış durumda:) Bence ona en güzel hediye filmin başarısı olacak.

Pazar, Şubat 08, 2009

NECLA'NIN ÇÖREĞİ

Necla'nın Çöreği 002
Muhteşem lezzetteki bu çörekleri denemenizi tavsiye ederim. Üstelik her an elinizin altında olabilecek malzemelerle yapılıyor. Tarif Sevgili Necla Ablama ait.
Malzemeler;
*3 adet orta boy yumurta ( Birinin sarısı üstüne sürülmek üzere ayrılacak )
*1 su bardağı + 2 çorba kaşığı toz şeker,
*1 su bardağı zeytinyağı,
*1 su bardağı yoğurt,
*1 paket kabartma tozu,
*1 çay kaşığı karbonat,
*Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edecek kadar un.
*Ceviz
Hazırlanışı;
1. Yumurta ve şekeri, el çırpıcısında iyice karıştırın.
2.Zeytinyağı ve yoğurdu da ilave ederek karıştırmaya devam edin.
3.Karbonat ve kabartma tozunu bir miktar un ile karıştırıp, eledikten sonra hamura karıştırıp yavaş yavaş yoğurun.
4. Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelinceye kadar un eklemeye devam edin.
5.Yumuşak bir hamur elde edince hamurdan irice parçalar koparıp, unlanmış tezgah üzerinde elinizle bastırarak düzleyin ve bir bardak yardımı ile yuvarlaklar çıkarıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
6.Üstlerine yumurta sarısı sürdüğünüz çöreklerin ortalarına birer yarım ceviz yerleştirdikten sonra 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.